, , ,

Η αυξημένη μυϊκή δύναμη χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με έρευνα

Η αυξημένη μυϊκή αντοχή είναι επιθυμητή, αλλά η αυξημένη μυική δύναμη είναι όπως φαίνεται ακόμα καλύτερη για να απολαύσουμε περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με

Η αυξημένη μυϊκή δύναμη χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με έρευνα

Η αυξημένη μυϊκή αντοχή είναι επιθυμητή, αλλά η αυξημένη μυική δύναμη είναι όπως φαίνεται ακόμα καλύτερη για να απολαύσουμε περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η δύναμη διαφέρει από την αντοχή ως προς το ότι στην πρώτη περίπτωση παράγεται δύναμη και ταχύτητα ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται συγχρονισμός της κίνησης. Για παράδειγμα, σηκώνοντας μία φορά βάρη απαιτεί αντοχή, αλλά το να σηκώσουμε πολλές φορές και γρήγορα απαιτεί δύναμη.

Advertisment

Η έρευνα περιελάμβανε 3.878 μη αθλητές ηλικίας 41 έως 85 ετών. Ο κάθε συμμετέχων περνούσε ένα τεστ από το 2001 μέχρι το 2016. Οι ερευνητές καθόρισαν τη μέγιστη μυϊκή δύναμη, λαμβάνοντας την υψηλότερη τιμή (ανάλογα με τα κιλά που σήκωναν αλλά και ζύγιζαν οι ίδιοι).

Στη συνέχεια χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τεταρτημόρια σύμφωνα με τη μέγιστη μυϊκή τους δύναμη, με το ένα να ανήκει στη χαμηλότερη τιμή και το τέσσερα να ανήκει στην υψηλότερη τιμή. Επίσης, ανέλυσαν τους συμμετέχοντες με βάση τον παράγοντα του φύλου.

Η ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για περίπου 6.5 χρόνια μετά το αρχικό τεστ, αλλά στο μεταξύ απεβίωσαν 247 άνδρες και 75 γυναίκες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι είχαν μυϊκή δύναμη άνω του μέσου όρου για το φύλο τους, είχαν και υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε σύγκριση με τις ομάδες που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Advertisment

Για την ακρίβεια, οι συμμετέχοντες στο πρώτο τεταρτημόριο είχαν 10 με 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με τα τεταρτημόρια τρία και τέσσερα, ενώ ο κίνδυνος για το τεταρτημόριο δύο ήταν ακόμα τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερος.

Ο καθηγητής Claudio Gil Araújo, υπεύθυνος της έρευνας και εκπαίδευσης στο Exercise Medicine Clinic — CLINIMEX στο Ρίο της Βραζιλίας, εξηγεί ότι αν και υπήρχαν παρόμοιες έρευνες στο παρελθόν που εξέταζαν αυτή τη σχέση, η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που εστιάζει στη μυϊκή δύναμη συγκεκριμένα.

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη μυϊκή μας δύναμη;

Ο Claudio Gil Araújo τονίζει ορισμένους τρόπους για να το πετύχουμε. Αρχικά, είναι σημαντικό να επιλέξουμε ένα βάρος που να μην είναι ούτε πολύ εύκολο να σηκώσουμε, αλλά ούτε και πολύ δύσκολο. Εστιάστε στο να κάνετε 1 με 3 σετ των 6-8 επαναλήψεων για καθένα ενώ κάνετε την κίνηση σχετικά γρήγορα. Επιστρέψτε το βάρος στην αρχική του θέση κάθε φορά με αργή κίνηση και ξεκουραστείτε ανάμεσα στα σετ.

Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας να επιλέξετε ασκήσεις τόσο για το πάνω, όσο και για το κάτω μέρος του σώματος και να επιλέξετε διαφορετικές κάθε φορά για να μην βαρεθείτε. Αν ένα βάρος γίνει ξαφνικά πολύ βαρύ ή δύσκολο, μειώστε τις επαναλήψεις και αλλάξτε το βάρος για να αποφύγετε τραυματισμό.

Φυσικά, αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, χρειάζεται να συμβουλευτείτε και έναν ειδικό, όπως γιατρό. Ο έντονος πόνος δεν είναι φυσιολογικός και σίγουρα δεν χρειάζεται να εξαντλείτε τον οργανισμό σας πέρα από αυτό που μπορεί να δώσει.

[toggle title="Πηγές"]

https://esc365.escardio.org/Congress/EuroPrevent-2019/Poster-Session-2-Risk-Factors-and-Prevention-Epidemiology/190528-muscle-power-in-upright-row-movement-predictor-of-all-cause-mortality-in-individuals-between-41-and-85-years-of-age-preliminary-results#abstract

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Λίπος στο συκώτι: Ποιο είδος άσκησης και πόση ώρα χρειάζεται για να το μειώσετε
Άσκηση: Το δραστικότερο φάρμακο μακροζωίας
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση