, , , ,

Παπάγια: Ποια είναι τα οφέλη του εξωτικού φρούτου στην υγεία μας

Η παπάγια είναι ένα γλυκό, τροπικό φρούτο που έχει τόσο έντονη γεύση, όσο και πολλά οφέλη στην υγεία μας. Τo βρίσκουμε σε τροπικά κλίματα

Παπάγια: Ποια είναι τα οφέλη του εξωτικού φρούτου στην υγεία μας

Η παπάγια είναι ένα γλυκό, τροπικό φρούτο που έχει τόσο έντονη γεύση, όσο και πολλά οφέλη στην υγεία μας. Τo βρίσκουμε σε τροπικά κλίματα (Μεξικό, Καραϊβική και Φλόριντα) και έχει ξεχωριστό χρώμα.

Όταν κόβουμε την παπάγια στη μέση, μοιάζει σαν μια βάρκα. Το εσωτερικό της έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα και εξωτερικά είναι πράσινη, όταν είναι άγουρη, αλλά σταδιακά γίνεται κίτρινη. Είναι χυμώδες και γλυκό φρούτο και είναι βρώσιμο εκτός από την φλούδα.

Ποια οφέλη προσφέρει η παπάγια στην υγεία μας

Πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Η ζεαξανθίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκουμε στην παπάγια, καταπολεμά τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας του μπλε φωτός. Θεωρείται ότι παίζει έναν προστατευτικό ρόλο στην υγεία των ματιών και μπορεί να προλάβει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ωστόσο, γενικά η κατανάλωση πολλών φρούτων έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο και την πρόοδο της νόσου.

Πρόληψη κατά του άσθματος

Ο κίνδυνος ανάπτυξης άσθματος είναι χαμηλότερος σε ανθρώπους που καταναλώνουν υψηλά ποσοστά συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων. Ένα από αυτά είναι η βήτα-καροτίνη, που περιέχεται σε τροφές όπως η παπάγια, τα βερίκοκα, το μπρόκολο, η κολοκύθα, τα καρότα και το κανταλούπε.

Υγεία των οστών

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Κ έχουν συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο καταγμάτων. Η επαρκής κατανάλωσή της είναι σημαντική για την καλή υγεία, καθώς βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου και μειώνει την αποβολή του μέσω της ουρήθρας, που σημαίνει ότι έτσι παραμένει περισσότερο ασβέστιο στο σώμα και αυτό ενδυναμώνει τα οστά μας.

Διαβήτης

Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λιπίδια και ινσουλίνη. Μια μικρή παπάγια παρέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών, που ισούται με μόνο 17 γραμμάρια υδατανθράκων.

Πέψη

Η παπάγια περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη και βοηθά στην πέψη. Χρησιμοποιείται επίσης για να μαλακώσει το κρέας. Η παπάγια έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, που και τα δύο βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διατηρούν υγιές το γαστρεντερικό σύστημα.

[toggle title="Πηγές"]

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-2-20

https://scholarspace.manoa.hawaii.edu/handle/10125/12186

https://link.springer.com/article/10.1007/s10147-013-0520-2

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030541799900056X

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε