, , ,

Τα 10 πιο γευστικά και θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου

Γιατί να επιλέξουμε τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου; Χάρη στο τεράστιο δίκτυο εισαγωγών από άλλες χώρες, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι

Τα 10 πιο γευστικά και θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου

Γιατί να επιλέξουμε τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου;

Χάρη στο τεράστιο δίκτυο εισαγωγών από άλλες χώρες, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι διαθέσιμα στην αγορά όλο το χρόνο. Οπότε γιατί θα πρέπει να αναζητήσουμε τα εποχιακά τρόφιμα; Κι όμως υπάρχουν πολλά οφέλη στο να επιλέγουμε τροφές της κάθε εποχής στο σωστό χρόνο. Για την ακρίβεια, τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι συχνά καλύτερα για την υγεία, το περιβάλλον, τους γευστικούς μας κάλυκες και το οικονομικό σας budget.

Όταν τα καταναλώνουμε τη σωστή εποχή, έχουν μεγαλύτερη θρεπτική πυκνότητα επειδή ωριμάζουν στο φυτό και δεν συλλέγονται νωρίς. Και είναι πιθανότερο να προέρχονται από τοπικό παραγωγό.

Advertisment

Τα 10 πιο γευστικά και θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου

1. Λαχανάκια Βρυξελλών

Με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα φυτοχημικών, βιταμινών, μετάλλων (βιταμίνες C και K), αλλά και φυτικών ινών, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, βοηθά στη μείωση του βάρους και διατηρεί γερά τα οστά μας.

2. Παντζάρια

Τα παντζάρια διαθέτουν πολλά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, του φυλλικού οξέος, της βιταμίνης Β6, του μαγνησίου, του καλίου, του φωσφόρου, του μαγγανίου και του σιδήρου. Έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην μυϊκή κόπωση, στις λοιμώξεις, στην ηπατική βλάβη, στις καρδιαγγειακές παθήσεις ακόμα και στην έκθεση σε ακτινοβολία.

3. Κολοκύθα

Το επίσημο και αγαπημένο φρούτο του Halloween. Η κολοκύθα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βήτα- καροτίνη και άλλα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνη, μαγνήσιο και κάλιο. Τα οφέλη της είναι πολλά για να τα αγνοούμε: ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθαρίζει το ήπαρ, βοηθά στην διατήρηση της υγείας των ματιών και της επιδερμίδας, μειώνει τις φλεγμονές και είναι σύμμαχος της καρδιάς μας.

Advertisment

4. Κουνουπίδι

Μια κανονική μερίδα κουνουπιδιού περιέχει το 77% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμίνης Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, μαγγανίου, φωσφόρου, φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, παντοθενικού οξέος και καλίου. Έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει την καρδιακή και πεπτική υγεία.

5. Αχλάδι

Το αχλάδι είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα των παιδιών γιατί είναι πολύ νόστιμο. Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και έχει αντιοξειδωτική δράση λόγω της βιταμίνης C, αλλά και χαλκό που θεωρείται απαραίτητο μέταλλο για την υγεία μας.

6. Ρόδι

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, PP και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης, 15 αμινοξέα και πολλά ιχνοστοιχεία. Ένα ρόδι (των 280 γραμμαρίων περίπου) καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Κ, σε φυλλικό οξύ και σε κάλιο.

7. Μήλο

Το μήλο είναι το πρώτο φρούτο μετά το καλοκαίρι που μας υπενθυμίζει ότι έρχεται χειμώνας και πρέπει να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε φυτικές ίνες και σε φυτοθρεπτικά συστατικά. Σχετίζεται με πρόληψη κατά τη νόσου Αλτσχάιμερ και της γνωστικής εξασθένισης λόγω γήρανσης.

8. Κράνμπερι

Γνωρίζουμε ότι αυτά τα μικρά νόστιμα κόκκινα φρούτα έχουν τρομερές ποσότητες φυτικών ινών, εξαιρετικά πολύτιμων για τον οργανισμό μας. Εκτός από αυτές όμως περιέχουν και βιταμίνης C, αλλά και πρεβιοτικά, εξαιρετικά χρήσιμα για τα βακτήρια του εντέρου μας.

9. Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα είναι πολύ πιο θρεπτική από την πατάτα, αλλά δεν είναι πολύ δημοφιλές λαχανικό στην ελληνική κουζίνα. Οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετικά εφοδιασμένες με θρεπτικά συστατικά. Αποτελούνται από 77% νερό, 20% υδατάνθρακες, 1.6% πρωτεΐνης, 3% φυτικές ίνες και καθόλου λιπαρά. Μάλιστα, μια μέτρια γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 180 θερμίδες και αποτελεί καλή πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως βιταμίνη Α, C, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο και κάλιο.

10. Σύκο

Τα σύκα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν αρχίσει να καταναλώνονται από τον Αύγουστο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι έτοιμα το φθινόπωρο. Τα σύκα είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής αντιοξειδωτικών και αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας και ενισχύουν την ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε ασθένειες. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, B και C.

[toggle title="Πηγές"]

https://foodrevolution.org/blog/fall-fruits-vegetables/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση