, , ,

Καρδιακή συνοχή: Ο δρόμος που οδηγεί στη νοημοσύνη της καρδιάς

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν πώς είναι να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση αρμονίας, όπου η καρδιά και ο νους δουλεύουν συντονισμένα και αισθανόμαστε μια πραγματική σύνδεση

Καρδιακή συνοχή: Ο δρόμος που οδηγεί στη νοημοσύνη της καρδιάς

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν πώς είναι να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση αρμονίας, όπου η καρδιά και ο νους δουλεύουν συντονισμένα και αισθανόμαστε μια πραγματική σύνδεση με τους γύρω μας. Αυτή την κατάσταση αρμονίας την απολαμβάνουμε σίγουρα με ευκολία, αλλά συνήθως συμβαίνει κατά τύχη και όχι από πρόθεση ή σχεδιασμό. Δεν θα ήταν καλύτερα να μπορούμε να επιτύχουμε αυτή την ευθυγράμμιση όποτε το θέλουμε, στις καθημερινές μας επικοινωνίες, συνεργασίες και προκλήσεις;

Τι είναι λοιπόν αυτό που ενδυναμώνει την ικανότητά μας να βρίσκουμε ισορροπία και αρμονία μέσα μας, στις σχέσεις μας, στη δουλειά μας και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις; Μέσα από την είκοσι ετών εφαρμοσμένη έρευνά μας στο Ινστιτούτο HeartMath, έχουμε αναγνωρίσει ένα στοιχείο-πυρήνα, μια κατάσταση φυσιολογίας την οποία ονομάζουμε «καρδιακή συνοχή», η οποία υποστηρίζει μια ισορροπημένη συνεργασία ανάμεσα στον νου μας, την καρδιά μας, τα συναισθήματα και τη φυσιολογία μας.

Advertisment

Έχει βρεθεί σε πολλές μελέτες ότι η καρδιακή συνοχή ενισχύει την υγεία, την ευημερία, τις σχέσεις και την επίδοσή μας σε μια ευρεία γκάμα καταστάσεων. Για να αποκρυπτογραφήσουμε τον όρο «συνοχή», ας χρησιμοποιήσουμε μια απλή αναλογία. Φανταστείτε ότι βρισκόμαστε σε διαλογισμό ή προσευχή και μας διακόπτουν συνεχώς σκέψεις, συναισθήματα, ανησυχίες, εμμονές – ή ακόμα και όμορφες σκέψεις, οι οποίες όμως τελικά παρεμποδίζουν και καταλύουν τη συγκέντρωση και την αποτελεσματικότητα των προθέσεών μας. Αυτό δημιουργεί ένα είδος εσωτερικής «ασυνέχειας», έναν εσωτερικό «θόρυβο».

Από την άλλη πάλι, η ενίσχυση της εσωτερικής μας συνοχής κατά τη διάρκεια της προσευχής ή του διαλογισμού μάς βοηθά να επιτυγχάνουμε και να διατηρούμε μια αυθεντική, ενσυνείδητη συγκέντρωση, η οποία μετατρέπεται σε αυξημένη διαισθητικά καθοδήγηση και προσωπική αποτελεσματικότητα.

Η κατάκτηση αυτής της κατάστασης συνοχής βοηθά κάποιον να συντονίζεται και να ευθυγραμμίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του με τη συναισθηματική του ευφυΐα, επομένως ο νους δεν παρεμποδίζεται από ανάμεικτα σήματα και προοπτικές. Η ασυνέχεια είναι σαν τα παράσιτα σε κάποιο ραδιοφωνικό πρόγραμμα που ακούμε, ενώ η εσωτερική συνοχή μάς βοηθά να συντονιστούμε καλύτερα στον σταθμό, λαμβάνοντας πολύ πιο καθαρό σήμα.

Advertisment

Σύμφωνα με έναν κλασικό ορισμό, συνοχή είναι «το προσόν να είσαι λογικά συγκροτημένος, συνεπής και κατανοητός», όπως συμβαίνει στην περίπτωση μιας συνεκτικής πρότασης. Ένας άλλος ορισμός είναι ο εξής: συνοχή είναι «οι αρμονικές και καλά οργανωμένες σχέσεις ανάμεσα στα διάφορα τμήματα του όλου, είτε πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό, όπως ο άνθρωπος, είτε για ολόκληρο το σύμπαν».

Ο όρος «συνοχή» πάντοτε υπονοεί σύνδεση, συσχετισμό, σταθερότητα και αποτελεσματική χρήση ενέργειας. Σε επίπεδο φυσιολογίας, συνοχή έχουμε όταν δύο ή περισσότερα ρυθμικά συστήματα του οργανισμού μας, όπως η αναπνοή και οι χτύποι της καρδιάς μας, συντονίζονται στην ίδια συχνότητα. Αυτό ονομάζεται φυσιολογική συνοχή, ένας όρος που εισήγαγε το κέντρο ερευνών μας για να περιγράψει τον βαθμό της τάξης, της αρμονίας και της σταθερότητας των διάφορων ρυθμικών δραστηριοτήτων στα οργανικά μας συστήματα σε μια δεδομένη περίοδο. Εάν η συνοχή, ως όρος, σας φαίνεται ακόμα δύσκολο να γίνει αντιληπτή, μπορείτε να τη δείτε σαν συντονισμό, κατάσταση συγχρονισμού ή ευθυγράμμισης.

Στα πολύπλοκα συστήματα, όπως είναι ο ανθρώπινος οργανισμός, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός συστημάτων τα οποία πρέπει να εργάζονται μαζί σε μια αρμονική, συγκροτημένη και συγχρονισμένη κατάσταση. Υπάρχουν πολλά εσωτερικά συστήματα, όπως το DNA, τα ένζυμα, τα κύτταρα, τα όργανα και οι αδένες, τα οποία φαινομενικά λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους, επιτελώντας διαφορετικές λειτουργίες σε διαφορετικούς χρόνους, όμως όλα μαζί συνεργάζονται σε έναν συντεταγμένο και συγχρονισμένο χορό. Εάν δεν ήταν έτσι, θα επικρατούσε μάλλον μια κατάσταση «μπάτε σκύλοι, αλέστε» στον οργανισμό, παρά μια συντεταγμένη ομόσπονδη λειτουργία όλων των οργανικών συστημάτων. Γι’ αυτό, ο τύπος αυτός της «συνοχής» έχει προταθεί ως η ικανότητα που κάνει εφικτή την ίδια τη ζωή.

Αρκετοί νευροεπιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι είναι ακριβώς αυτός ο βαθμός της αρμονίας, συντονισμού και συνοχής στις εσωτερικές διαδικασίες του σώματός μας που αποτελεί τη βάση για την ποιότητα και τη σταθερότητα των συναισθημάτων που βιώνουμε. Τα αισθήματα που βιώνουμε ως «θετικά» αντανακλούν ένα συνεκτικό σύστημα, του οποίου η αποτελεσματική λειτουργία συνδέεται ευθέως με την ευκολία και τη ροή των διεργασιών που επιτελεί.

Καρδιακή συνοχή: Ο δρόμος που οδηγεί στη νοημοσύνη της καρδιάς

 

Απόσπασμα από το βιβλίο των Doc Childre, Howard Martin, Deborah Rozman, Ph.D, Rollin McCraty, Ph.D με τίτλο «Η νοημοσύνη της καρδιάς. Ακολουθώντας το μονοπάτι της» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Η τέχνη της ζωής”.  Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση