, , ,

10 τρόποι να διατηρήσουμε το βάρος μας κατά τη διάρκεια των γιορτών

Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι συνηθισμένη ανησυχία για τους περισσότερους ενήλικες. Το ημερήσιο πρόγραμμα αλλάζει, οι ευκαιρίες για κατανάλωση

10 τρόποι να διατηρήσουμε το βάρος μας κατά τη διάρκεια των γιορτών

Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι συνηθισμένη ανησυχία για τους περισσότερους ενήλικες. Το ημερήσιο πρόγραμμα αλλάζει, οι ευκαιρίες για κατανάλωση λιπαρών τροφών αυξάνονται, όπως και οι «καθιστικοί» τρόποι συναναστροφής μας με τους άλλους. Πιο συγκεκριμένα, από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, οι ενήλικες στις Δυτικές κοινωνίες αυξάνουν το βάρος τους κατά μισό κιλό (κατά μέσο όρο).

Αυτό μπορεί να μη σας φαίνεται πολύ, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να χάσουν αυτά τα γραμμάρια μετά τις γιορτές, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι όσο μεγαλώνουμε, είναι δυσκολότερη η επίτευξη ενός υγιούς βάρους. Αν μάλιστα έχουμε προβλήματα υγείας, είναι πιο επιτακτική η ανάγκη να προσέχουμε αυτές τις μέρες.

Advertisment

10 τρόποι να διατηρήσουμε το βάρος μας κατά τη διάρκεια των γιορτών

1. Παραμείνετε δραστήριοι με φίλους και οικογένεια

Οι καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, είναι κοινές για πολλές οικογένειες. Η έλλειψη δραστηριότητας συνεισφέρει στην αύξηση του βάρους, ειδικά αν συνοδεύεται από φαγητό. Προτείνετε μετά τα τραπέζια να πάτε για βόλτα όλοι μαζί έξω ή αν είστε στην εξοχή να περπατήσετε στη φύση.

2. Παρακολουθήστε το μέγεθος της μερίδας σας

Όταν οι γιορτές φτάνουν, σταματάμε να υπολογίζουμε τόσο τα γεύματα όσο και την ποσότητά τους. Ένας καλός τρόπος να το καταφέρουμε είναι να δοκιμάζουμε μεν από όλα σε ένα τραπέζι, αλλά χωρίς δε να γεμίζουμε το πιάτο μας. Παραμένουμε σε λογικές ποσότητες και προσέχουμε να μην φτάσουμε σε σημείο δυσφορίας.

3. Κοιμηθείτε επαρκώς

Η έλλειψη ύπνου, επίσης συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια των γιορτών, μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση του βάρους. Κι αυτό επειδή όσοι δεν κοιμούνται αρκετά τείνουν να πεινούν περισσότερο και να ασκούνται λιγότερο. Οι λίγες ώρες ύπνου αυξάνουν τις ορμόνες της πείνας και έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο μεταβολισμό.

Advertisment

4. Εστιάστε στις φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένα θρεπτικό συστατικό που ενεργοποιεί τον κορεσμό και μελέτες έχουν αποδείξει ότι μειώνουν την συνολική κατανάλωση θερμίδων. Δυστυχώς, δεν τρώμε πολλές φυτικές ίνες στις γιορτές, γι’ αυτό εσείς εστιάστε περισσότερο στις σαλάτες.

5. Μειώστε την κατανάλωση γλυκών

Τα γλυκά βρίσκονται παντού και δύσκολα αντιστεκόμαστε. Φέτος, εστιάστε στα αγαπημένα σας και αφήστε τα άλλα για μια άλλη περίσταση. Ένα άλλο κόλπο είναι να καταναλώσουμε το γλυκό μας πολύ αργά, κάτι που θα μας κάνει να νιώσουμε ικανοποίηση με μικρότερη ποσότητα.

6. Χρησιμοποιήστε μικρότερο πιάτο

Ακόμα κι αν έχετε άπειρες επιλογές μπροστά σας, αν το πιάτο σας είναι μικρότερο απ’ ό,τι συνήθως, δεν θα το παρακάνετε με τις ποσότητες. Τείνουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από μεγάλα πιάτα.

7. Τροποποιήστε τις συνταγές σας

Αν είστε εσείς που ετοιμάζετε το φαγητό, έχετε την επιλογή να μειώσετε το συνολικό ποσό των θερμίδων με πολλούς τρόπους. Αντικαταστήστε το βούτυρο στα γλυκά με λιωμένη μπανάνα. Αντί για ζάχαρη, χρησιμοποιήστε κάποιο υποκατάστατο όπως στέβια. Αρωματίστε τα πιάτα σας με περισσότερα μπαχαρικά παρά με πολύ αλάτι και βούτυρο. Αποφύγετε το τηγάνισμα και αντί για έτοιμη μαγιονέζα, βάλτε στο τραπέζι γιαούρτι.

8. Παραλείψτε το δεύτερο πιάτο

Πολλές φορές, τα γιορτινά τραπέζια έχουν μπουφέ με απεριόριστες ποσότητες και επιλογές. Αυτό μας ωθεί στο να γεμίζουμε για δεύτερη φορά το πιάτο μας. Γεμίστε το πιάτο σας με ό,τι σας αρέσει περισσότερο και αποφύγετε τη δεύτερη επίσκεψη στο μπουφέ.

9. Βάλτε ένα προσωπικό όριο

Δείτε το ως παιχνίδι. Θέστε ως προσωπικό όριο να καταναλώσετε συγκεκριμένο αριθμό γλυκών την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι όλοι γύρω σας φαίνεται να μην σταματούν. Εμμείνετε στους στόχους του υπόλοιπου έτους χωρίς ακρότητες.

10. Περιορίστε τις θερμίδες από ποτά

Το αλκοόλ και τα αναψυκτικά περιέχουν τις περισσότερες θερμίδες, διότι περιέχουν μια σημαντική ποσότητα ζάχαρης και κενές θερμίδες, που αυξάνουν το βάρος μας. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται συχνά με αυξημένη όρεξη.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210834/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15044675

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26376619

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11396693

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3632337/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση