, , ,

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι

Πετάμε περισσεύματα φαγητού, χαλασμένα λαχανικά και ληγμένα προϊόντα σε καθημερινή βάση, αλλά δεν το σκεφτόμαστε· είναι μια αυτόματη κίνηση που δεν επεξεργαζόμαστε και δεν

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι

Πετάμε περισσεύματα φαγητού, χαλασμένα λαχανικά και ληγμένα προϊόντα σε καθημερινή βάση, αλλά δεν το σκεφτόμαστε· είναι μια αυτόματη κίνηση που δεν επεξεργαζόμαστε και δεν θα μας περνούσε ποτέ από το νου ότι έχει κάποια επίδραση στον πλανήτη μας.

Κι όμως έχει. Μια νέα έκθεση από το World Resources Institute (WRI) αναφέρει ότι η σπατάλη φαγητού είναι υπεύθυνη για το 8% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ότι το 25% του νερού που χρησιμοποιείται στη γεωργία και γη ίση με το μέγεθος της Κίνας παράγουν τρόφιμα που ποτέ δεν καταναλώνονται. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά σπατάλης φαγητού είναι η Αμερική και η Κίνα.

Advertisment

Η μείωση της σπατάλης φαγητού θα βοηθούσε το περιβάλλον με πολλούς τρόπους. Το πιο προφανές είναι ότι θα μείωνε και τη σπατάλη ενέργειας και πόρων που τώρα χρησιμοποιούνται για τροφές που ποτέ δεν καταναλώνονται. Οι μεγαλύτεροι υπεύθυνοι της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων είναι οι ίδιες οι κυβερνήσεις, οι πολυεθνικές, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, τα εστιατόρια και τα καταστήματα. Ωστόσο, και τα σπίτια βάζουν το λιθαράκι τους στο παγκόσμιο αυτό φαινόμενο.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι μας

Αγοράζουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε

Το πιο προφανές tip είναι και το πιο σημαντικό: Σκεφτόμαστε καλά πριν αγοράσουμε. Καταγράφουμε από πριν σε μια λίστα όσα τρόφιμα χρειαζόμαστε και στις ποσότητες που χρειαζόμαστε. Αν θέλουμε να ψωνίσουμε μεγαλύτερες ποσότητες, το κάνουμε μόνο για προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής που γνωρίζουμε ότι θα καταναλώσουμε μέσα στο χρόνο.

Αν παρ’ όλα αυτά καταλήξουμε με περισσότερα απ’ όσα χρειαζόμαστε, καταψύχουμε τις παραπάνω ποσότητες πριν χαλάσουν ή προσθέτουμε κάποια από αυτά τα υλικά σε σούπες και σάλτσες. Μπορούμε επίσης να δώσουμε τα τρόφιμα σε φίλους ή σε συσσίτια.

Advertisment

Οργανώνουμε την κουζίνα και το φαγητό μας

Ένα τακτοποιημένο ψυγείο κάνει τη διαφορά εδώ. Τοποθετήστε τα τρόφιμα που χρειάζεται να καταναλωθούν άμεσα μπροστά. Τυλίγουμε τα λαχανικά σε χάρτινες σακούλες ή σε ελαφριές πετσέτες κουζίνας, επειδή με αυτό τον τρόπο απορροφάται ένα μεγάλο μέρος τη υγρασίας και τα προστατεύει από το να χαλάσουν άμεσα.

Μαθαίνουμε τι σημαίνουν πραγματικά οι ετικέτες

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι Αμερικάνοι πετούν λανθασμένα τα τρόφιμά τους επειδή δεν ξέρουν να αναγνωρίζουν πότε χαλάει ένα προϊόν. Πρώτα, ψάχνουμε στο προϊόν την ημερομηνία λήξεως και δεν μπερδεύουμε την ημερομηνία παραγωγής.

Στη συνέχεια ελέγχουμε για αλλαγές στο χρώμα, στη μυρωδιά, στην υφή ή στη γεύση που να υποδεικνύουν ότι ένα τρόφιμο έχει χαλάσει. Επίσης, πάντα διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων πριν τα ανοίξουμε, διότι ορισμένα διατηρούνται στο ψυγείο αμέσως μετά το άνοιγμα.

Υπολογίζουμε αυστηρά τις μερίδες

Είναι ελληνικό χαρακτηριστικό το να μαγειρεύουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Στη συνέχεια, το αποθηκεύουμε στο ψυγείο, αλλά σύντομα καταλήγει στα σκουπίδια. Μπορεί στην αρχή λοιπόν οι μερίδες να σας φαίνονται λίγες, αλλά χρειάζεται να αρχίσουμε να υπολογίζουμε την ποσότητα.

Προμηθευόμαστε δοσομετρητές και υπολογίζουμε σύμφωνα με τα γραμμάρια των τροφών. Σύντομα αυτή η πρακτική θα μας γίνει συνήθεια και δεν θα χρειάζεται να ξοδεύουμε πολλά χρήματα σε φαγητό που δεν καταναλώνεται τελικά. Άλλωστε, ο υπολογισμός των μερίδων βοηθά επίσης τόσο την υγεία μας όσο και τη διατήρηση του βάρους μας.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Στέφη Βαρούχου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση