, , ,

Φόβος για την οικειότητα: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και από πού πηγάζει

Φανταστείτε μια παρεμβατική και ασφυκτική μητέρα, που επιβάλλει τις επιθυμίες της αγνοώντας  τις δικές σας: θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να την αποφύγετε και

Φόβος για την οικειότητα: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και από πού πηγάζει

Φανταστείτε μια παρεμβατική και ασφυκτική μητέρα, που επιβάλλει τις επιθυμίες της αγνοώντας  τις δικές σας: θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να την αποφύγετε και να την κρατήσετε σε απόσταση. Το ίδιο ισχύει για μια μητέρα που είναι ελάχιστα διαθέσιμη και δεν ασχολείται με τις ανάγκες σας: θα σταματήσετε σταδιακά να υπολογίζετε σε αυτήν και θα μάθετε να τα βγάζετε πέρα μόνοι σας, να βασίζεστε μόνο στον εαυτό σας.

Αυτά είναι τα πιο συχνά σενάρια για το πώς ένα παιδί καταλήγει να αναπτύξει αποφευκτική προσκόλληση. Είναι ο τρόπος του για να μην υποφέρει από την ανεπαρκή μητρική παρουσία. Αυτή η «άμυνα» αρχικά τίθεται σε λειτουργία υποσυνείδητα, αλλά οι στρατηγικές παραμένουν ίδιες στην ενήλικη ζωή, παρά τις συνειδητές προσπάθειες. Οι πρώτες εμπειρίες των σχέσεων χαράσσονται βαθιά και ασυνείδητα στον καθένα μας. Γνωρίζετε ότι οι άνδρες τείνουν να είναι περισσότερο αποφευκτικοί από τις γυναίκες;

Advertisment

Ο αποφευκτικός τύπος θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει μια «ικανοποιητική» απόσταση ανάμεσα στον εαυτό του και στον άλλο. Μετά από μια ευχάριστη στιγμή εγγύτητας μπορεί να ακολουθήσει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχει ανάγκη να αποστασιοποιηθεί. Κι αυτό επειδή για τον ίδιο η εγγύτητα είναι ταυτόσημη με κίνδυνο και του προκαλεί άγχος.

Ποιες είναι οι στρατηγικές του αποφευκτικού τύπου

Υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που του επιτρέπουν να διατηρεί μια συναισθηματική απόσταση και να προστατεύει τον εαυτό του. Ειδικότερα, ο αποφευκτικός τύπος:

– Αγνοεί τον/τη σύντροφό του.

Advertisment

– Εξαφανίζεται.

– Καταφεύγει στη σιωπή.

– Κόβει τις γέφυρες επικοινωνίας.

– Δεν είναι διαθέσιμος.

– Προκαλεί συγκρούσεις.

– Γίνεται επικριτικός.

– Αμφιβάλλει για τη σχέση.

Οι ιστότοποι γνωριμιών είναι ιδανικοί για τον αποφευκτικό τύπο, επειδή του επιτρέπουν να πηγαίνει από σχέση σε σχέση χωρίς να δεσμεύεται, και συχνά τον προφυλάσσουν από τη «φυλακή» ενός γάμου. Άλλωστε, η σεξουαλικότητα και η τρυφερότητα είναι γι’ αυτόν δύο ξεχωριστά πράγματα.

Οι στρατηγικές του αποφευκτικού τύπου επανενεργοποιούνται όταν η σωματική ή η συναισθηματική εγγύτητα εντείνονται, όταν έχει την αίσθηση ότι πνίγεται ή όταν ο άλλος του ζητά να έρθει πιο κοντά του, να ασχοληθεί μαζί του, ή να δεσμευτεί, να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο αποφευκτικός τύπος έχει και χαρίσματα: Είναι πολύ αυτόνομος και ξέρει να είναι ανεξάρτητος και να φροντίζει τον εαυτό του. Είναι επίσης αρκετά δημιουργικός.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Marion Blique με τίτλο «Νίκησε τις τοξικές σχέσεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση