“Σβήσ’ τα όλα και γύρνα, ξανά στην αρχή
Η χαρά τότε θα ‘ρθει, να σε βρει”

Όταν είσαι συντονισμένος με την αλήθεια και την αυθεντικότητα, θα βρεις την ουσία τους μέσα σε κάθε τι μικρό και κάθε τι μεγάλο, αλλά και στα πιο απρόσμενα σημεία. Τα παραπάνω είναι στίχοι από το “Λόγια Φιλικά”, Καρράς και Αλχημιστές.

- Sponsored Ad -

“Αυτή θα είναι η επιστροφή στον Εαυτό σου
Η επιστροφή στην αθωότητα”. Λένε οι Enigma στο “Return to Innocence”, αλλά και δυο χιλιετίες πιο πίσω:

“Η βασιλεία των Ουρανών ανήκει στα παιδιά” – Ευαγγελιστής Μάρκος (Γ.κεφ.στιχ. 13-16)

Ο κάθε κύκλος γίνεται με σκοπό να λάβεις την εμπειρία και τα μαθήματα. Ώστε όταν επιστρέψεις στο αρχικό του σημείο, να μπορείς να δεις με άλλα μάτια την πραγματικότητα. Και τότε, έχοντας λάβει τη γνώση, αντί να φυλακίζεσαι σε λούπες επανάληψης, να μεταπηδήσεις σε νέους κύκλους, διατηρώντας την αυθεντικότητά σου. Να μπορείς να κάνεις αληθινές επιλογές, όχι από άγνοια, αλλά από δύναμη και επιλογή.

“Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, μόνο τρόπο να κοιτάνε”, που λέει το τραγούδι, αλλά κι από μικρό κι από τρελό, μαθαίνεις την αλήθεια. Τι χαρακτηριστικό λοιπόν έχουν τα παιδιά και οι τρελοί; Είναι ελεύθεροι. Από κάθε προγραμματισμό: οικογενειακό, κοινωνικό, συστημικό. Και ένα από τα πιο δυνατά παραδείγματα είναι ένα πείραμα που έγινε ανάμεσα σε γονείς και παιδιά το οποίο μπορείς να δεις στο τέλος του άρθρου. Τα παιδιά μπορούν να μας μάθουν, ή καλύτερα, να μας “θυμίσουν” πάρα πολλά:

– Είναι χαρούμενα

– Τα μάτια τους λάμπουν για ζωή

– Έχουν ενέργεια

– Ζουν την κάθε στιγμή

– Ανακαλύπτουν συνεχώς

– Δίνουν αξία στο κάθε τι

– Βρίσκουν ευχαρίστηση σε κάθε τι μικρό ή μεγάλο

– Δεν κρίνουν αλλά αποδέχονται

– Δεν κατακρίνουν

– Είναι αυθεντικά

– Μαθαίνουν συνεχώς

– Δεν σκέφτονται ούτε το χθες ούτε το αύριο

– Λατρεύουν τη φύση και τα ζώα

– Εκφράζουν κάθε τους συναίσθημα με απόλυτη ειλικρίνεια

– Είναι γεμάτα πάθος

– Είναι ανέμελα

– Αξιοποιούν την φαντασία και την δημιουργικότητά τους

– Δεν υπάρχει αδύνατο στον κόσμο τους

– Κάθε μέρα για αυτά είναι μια νέα ημέρα

– Συγχωρούν

– Δεν τα παρατούν

– Τα όνειρά τους δεν έχουν όρια

Δε πιστεύω να είσαι από εκείνους τους “ναι μεν αλλά”; Προφανώς και τα παιδιά δεν πληρώνουν λογαριασμούς και προφανώς δεν έχουν φορτωμένο το κάρο τους με “προβλήματα”. Αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν μπορούν να σου δώσουν μηνύματα για το πώς θα μπορούσε η ζωή σου να γίνει και πάλι “παιδική και μαγική”, αν το θέλεις.

Σίγουρα δε γίνεται να είναι ακριβώς έτσι για ευνόητους λόγους, αλλά και σίγουρα μπορείς να βάλεις λίγο από το χρώμα τους όπου μπορείς σ’ αυτόν τον πίνακά σου. Και μη μπερδεύεσαι, άλλο παλιμπαιδισμός, άλλο παιδικότητα.

Για όσους έχουμε παραμείνει ακόμα, ή ξαναγίνει, παιδιά, ας μας συγχωρήσουν οι “μεγάλοι” την ελευθερία της συνειδητής επιλογής μας. Κάποια στιγμή, ίσως καταλάβουν. Μέχρι τότε, αν θέλουν, ας έρθουν να μας βρουν: “Θα είμαστε στις κούνιες”.

-Sponsored Ad-

Συγγραφέας Αθανάσιος Στεργίου

Ο Θανάσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Μετά από σπουδές και ένα MBA στην Αγγλία, έχει εργαστεί σε πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις σε τομείς πωλήσεων και marketing. Από μικρή ηλικία αναζητά ένα βαθύτερο νόημα, ενώ είχε την χαρά και ευλογία να συναναστραφεί για λίγο ή περισσότερο με αρκετούς διδασκάλους. Αγαπά την φύση και τον αθλητισμό. Έχει εκδώσει ένα βιβλίο και καθώς ετοιμάζει το δεύτερο, συνεχίζει σπουδές στο Life Coaching και τις εναλλακτικές θεραπείες. Όραμά του είναι ατομικά και συλλογικά, να ανακαλύψουμε το αληθινό μας ειρηνικό μονοπάτι, για πιο καθαρές σχέσεις χαράς, πληρότητας και αγάπης, τόσο με τον εαυτό μας, όσο και με τους συνανθρώπους μας. Είναι μέλος της ΠΑΝΦΩΣ.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε