, , ,

Κάνε αυτό που αγαπάς ή αγάπα αυτό που κάνεις

Ευτυχία είναι να ζεις αυτό που ονειρεύεσαι. Αυτό λέγεται ευτυχία. Λέγεται ζωή. Λέγεται αγάπη. Λέγεται σκοπός ζωής, λόγος ύπαρξης. Λέγεται νόημα. Σ: Πρέπει δηλαδή

Κάνε αυτό που αγαπάς ή αγάπα αυτό που κάνεις

Ευτυχία είναι να ζεις αυτό που ονειρεύεσαι. Αυτό λέγεται ευτυχία. Λέγεται ζωή. Λέγεται αγάπη. Λέγεται σκοπός ζωής, λόγος ύπαρξης. Λέγεται νόημα.

Σ: Πρέπει δηλαδή όλοι να βρουν αυτό που αγαπούν;

Advertisment

Ή να αγαπήσουν αυτό που έχουν βρει, όπως αναφέραμε νωρίτερα.

Σ: Ένας επιχειρηματίας πότε είναι επιτυχημένος κατά τη γνώμη σου;

Όταν είναι αυτοδημιούργητος. Δηλαδή έχει πετύχει με τις δικές του δυνάμεις να έχει ένα εισόδημα μέσα από τη δουλειά του, η οποία με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ευεργετεί τους υπόλοιπους. Έχε υπόψη σου ότι αν αναπτύξει με τις δικές του δυνάμεις την επιχείρηση που βρήκε έτοιμη, μπορεί να θεωρηθεί αυτοδημιούργητος. Το εισόδημα από την εργασία του πρέπει να του επιτρέπει να ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες και των δικών του ανθρώπων, ακόμη και αν σταματήσει να δουλεύει.

Advertisment

Δηλαδή να χτίσει ένα παθητικό εισόδημα. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο επιτυχίας του επιχειρηματία. Το δεύτερο επίπεδο επιτυχίας του επιχειρηματία είναι να αγαπάει τόσο τη δουλειά του, που ενώ δεν χρειάζεται να δουλεύει, εκείνος να συνεχίζει. Μόνο εκείνος που έχει την επιλογή να μη δουλεύει και αποφασίζει να συνεχίσει μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι πραγματικά ευτυχισμένος με τη δουλειά του. Το πρώτο επίπεδο ευτυχίας του επιχειρηματία επομένως είναι ίδιο με το δεύτερο επίπεδο επιτυχίας του. Να αγαπάει δηλαδή τη δουλειά του.

Σ: Ποιο είναι το δεύτερο επίπεδο ευτυχίας του;

Το δεύτερο επίπεδο ευτυχίας του επιχειρηματία, όπως και οποιουδήποτε ανθρώπου, είναι να έχει έναν σύντροφο που αγα πά και τον αγαπάει, μια οικογένεια που τον στηρίζει και τη στηρίζει, φίλους που τον σέβονται και τους σέβεται, τους εκτιμά και τον εκτιμούν. Να έχει κάτι απ’ όλα αυτά, αν όχι όλα. Να χαίρει εκτίμησης στην κοινωνία, να ενδιαφέρεται για τα κοινά, τον πλανήτη, τον κόσμο. Μέσα από τη δουλειά του και από τη ζωή του να προσφέρει στους άλλους. Σκέψου λίγο ποιους ανθρώπους θαυμάζουμε, αναγνωρίζουμε, αγαπάμε, ακόμη κι αν δεν τους γνωρίζουμε προσωπικά. Όσους κατάφεραν μέσα από τη δραστηριότητά τους να έχουν θετική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους.

Είτε πρόκειται για τον Στιβ Τζομπς της Apple είτε για τη Μητέρα Τερέζα, αναγνωρίζουμε εκείνους που πρόσφεραν σε πολλούς. Για να έχουμε θετική επίδραση στους άλλους, και πριν φτιάξουμε τη νέα Apple, ας ξεκινήσουμε από τα απλά: μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο, έναν καλό λόγο, μια «συγγνώμη», ένα «ευχαριστώ», ένα «χάρηκα», ένα «σ’ αγαπώ», ένα «μπράβο». Αυτό που τελικά προσφέρει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι το να βρίσκουμε τρόπους να προσφέρουμε αξία στους συνανθρώπους μας μέσα από τη δουλειά μας και την προσωπική μας δραστηριότητα. Είναι ο μόνος τρόπος να λάβουμε αγάπη και να έχουμε θετική επίδραση στον κόσμο. Η αγάπη, η πρόοδος και η εκπλήρωση του σκοπού της ζωής είναι ανώτερες ανάγκες, που όταν ικανοποιούνται, οδηγούν στην ευτυχία. Χωρίς αυτές τίποτα δεν έχει αξία.

Ο κόσμος έχει ανάγκη από ανθρώπους που προσφέρουν περισσότερα από όσα λαμβάνουν. Μόνο ένας γεμάτος άνθρωπος μπορεί να προσφέρει. Γεμάτος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αγαπάει αυτό που κάνει. Ο κόσμος έχει ανάγκη από ανθρώπους οι οποίοι αγαπάνε αυτό που κάνουν. Όταν κάνουμε αυτό που αγαπάμε, νιώθουμε ευτυχισμένοι, αλλάζουμε εμείς προς το καλύτερο, άρα αλλάζει ολόκληρος ο πλανήτης. Όταν αλλάζει ένα μικρό κομμάτι ενός μεγάλου συνόλου, αλλάζει το μεγάλο σύνολο. Η επίδραση όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη. Γιατί όταν εμείς είμαστε πιο ευτυχισμένοι, όταν εμείς κάνουμε αυτό που αγαπάμε, όταν εμείς προσφέρουμε, όταν εμείς αλλάζουμε δηλαδή, εμπνέουμε κι άλλους να το κάνουν.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν προσφέρουμε ο ένας στον άλλον. Η προσφορά είναι ένας υγιής ιός… Αλλάζοντας έναν που θα αλλάξει μία που θα αλλάξει έναν, αλλάζει ο κόσμος. Μην ξεχάσεις να ξεκινήσεις από το εγώ. Αλλάζοντας τον κόσμο μέσα μας, αλλάζουμε τον κόσμο. Και αλλάζοντας τον κόσμο, αλλάζει ο κόσμος μέσα μας. Η αλλαγή ξεκινά από μας. Άλλωστε, οι άλλοι είμαστε εμείς, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμα. Αν αλλάξουμε εμείς, αλλάζουν όλοι.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Νικόλα Σμυρνάκη “Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;” Εκδόσεις Διόπτρα. Δείτε το εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση