, , ,

Η καταπίεση των συναισθημάτων αυξάνει τα ποσοστά των φλεγμονών στο σώμα, σύμφωνα με έρευνα

Όλοι έχουμε τους δικούς μας μοναδικούς τρόπους να διαχειριστούμε τη θλίψη και το πένθος, και για ορισμένους ανθρώπους, αυτός ο τρόπος είναι δυστυχώς να

Η καταπίεση των συναισθημάτων αυξάνει τα ποσοστά των φλεγμονών στο σώμα, σύμφωνα με έρευνα

Όλοι έχουμε τους δικούς μας μοναδικούς τρόπους να διαχειριστούμε τη θλίψη και το πένθος, και για ορισμένους ανθρώπους, αυτός ο τρόπος είναι δυστυχώς να κρύβουν τα συναισθήματά τους και να μην δείχνουν τον πόνο. Αλλά μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι δεν είναι όλοι οι μηχανισμοί αντιμετώπισης ίδιοι και ότι η απόκρυψη των συναισθημάτων μας έχει αρνητική επίδραση στο σώμα, όπως και στην ψυχή μας.

Πώς η καταπίεση του πένθους προκαλεί φλεγμονές

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Psychosomatic Medicine, μελέτησε μια ομάδα περίπου 100 ατόμων, οι οποίοι είχαν πρόσφατα βιώσει την απώλεια του συζύγου. Οι επιστήμονες ρώτησαν τους συμμετέχοντες για να ανακαλύψουν πώς διαχειρίζονταν την απώλεια και ποια είδη συμπεριφορών χρησιμοποιούσαν. Η σύνδεση με τις φλεγμονές βρέθηκε με βάσει αιματολογικά δείγματα από τους συμμετέχοντες. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν το πένθος, κρύβοντας τα συναισθήματά τους, παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα κυτοκίνων, βασικών δεικτών φλεγμονής στο αίμα.

Advertisment

«Οι φλεγμονές συνδέονται με μια σειρά αρνητικών επιδράσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως εγκεφαλικό και καρδιακό έμφραγμα», δήλωσε ο Christopher Fagundes, Ph.D., καθηγητής ψυχολογίας στο Rice, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα. «Αυτά τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία της αναγνώρισης των συναισθημάτων μετά το θάνατο του/της συντρόφου μας, παρά την καταπίεσή τους».

Η υγιής συναισθηματική έκφραση βοηθά μακροχρόνια

Αν και είναι δελεαστικό να αγνοούμε όσα μας κάνουν να νιώθουμε λύπη ή ανησυχία, αυτή η έρευνα δείχνει ότι η αναγνώριση και η έκφραση των συναισθημάτων μπορεί να είναι πιο υγιής για την ψυχική και σωματική μας κατάσταση μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πόσο σύντομα επιτρέπουμε επίσης στα συναισθήματα να εκφραστούν έχει σημασία. Μελλοντική έρευνα θα εξετάσει ακριβώς αυτό, δηλαδή πώς ο χρόνος συναισθηματικής έκφρασης επηρεάζει σωματικά και πνευματικά την ίδια τη συναισθηματική διαχείριση.

Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή επηρεάζει την ψυχική μας υγεία και μπορεί να αποτελέσει και μία εκ των βασικών αιτιών κατάθλιψης ή άγχους, οπότε είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε και υγιείς τρόπους διαχείρισης και έκφρασης των συναισθημάτων μας.

Advertisment

[toggle title="Πηγές"]

insights.ovid.com/crossref?an=00006842-202001000-00002

journals.lww.com/psychosomaticmedicine/pages/default.aspx

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση