, , ,

Τι είναι το «άγχος σχέσης» και πώς ακριβώς αναπτύσσεται

Το άγχος σχέσης, ή αλλιώς άγχος δέσμευσης, χαρακτηρίζεται από γενικευμένα συναισθήματα άγχους και ανησυχίας σε σχέση με μια ερωτική σχέση. Σε κάποιο βαθμό, το

Τι είναι το άγχος σχέσης και πώς ακριβώς αναπτύσσεται

Το άγχος σχέσης, ή αλλιώς άγχος δέσμευσης, χαρακτηρίζεται από γενικευμένα συναισθήματα άγχους και ανησυχίας σε σχέση με μια ερωτική σχέση. Σε κάποιο βαθμό, το λίγο άγχος είναι φυσιολογικό – αυτό δεν σημαίνει ότι είστε με τον λάθος άνθρωπο. Όμως, όταν αυτό αρχίζει να επηρεάζει την ικανότητά μας να συνάπτουμε ικανοποιητικές σχέσεις, τότε γίνεται πρόβλημα που χρειάζεται κάποια προσοχή.

Το πιο σύνηθες είναι το άγχος σχέσης να αφορά συναισθήματα που σχετίζονται με τις πρώτες συναντήσεις που έχουμε με μια νέα γνωριμία. Αλλά μπορεί και να εμφανίζεται και στις μακροχρόνιες σχέσεις, ειδικά αν κάποιος είναι γενικά αγχώδης ή αν το άγχος αποτελεί σημάδι ότι βρισκόμαστε στη λάθος σχέση.

Advertisment

Το άγχος σχέσης συχνά είναι συνδεδεμένο άμεσα με την ύπαρξη ενός αγχώδους τύπου δεσμού, που αποτελεί ένα έναν συγκεκριμένο τρόπο σχετίζεται με τους άλλους που βασίζεται στην ανασφάλεια. Υπολογίζεται ότι περίπου το 19% του πληθυσμού εμφανίζει ακριβώς αυτό τον τύπο δεσμού.

Τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά του άγχους σχέσης

– Φοβόμαστε να ανοιχτούμε επειδή φοβόμαστε ότι δεν θα αρέσουμε στον/στη σύντροφό μας

– Νιώθουμε ζήλεια ή ανασφάλεια όταν ο/η σύντροφός μας θέλει να περάσει χρόνο χωρίς εμάς.

Advertisment

– Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση

– Νιώθουμε την τάση να σαμποτάρουμε τη σχέση ή ξεκινάμε έναν καυγά όταν ο/η σύντροφός μας προσεγγίζει περισσότερο.

– Υπεραναλύουμε τα πράγματα, για παράδειγμα καθυστερούμε να απαντήσουμε ή ακυρώνουμε σχέδια.

– Ανησυχούμε διαρκώς ότι θέλουν να μας χωρίσουν.

– Εμφανίζουμε συμπεριφορά εξάρτησης.

– Χρειαζόμαστε συνεχή επιβεβαίωση ή τρυφερότητα.

Τι προκαλεί το άγχος σχέσης

Στον πυρήνα του, το άγχος είναι φόβος – και μια συγκεκριμένη δυσφορία με ό,τι βρίσκονται εκτός του ελέγχου μας. Αυτό στις σχέσεις μεταφράζεται ως εξής: αν, για κάποιο λόγο, έχουμε μάθει ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους άλλους, δεν τους αφήνουμε να πλησιάσουν και νιώθουμε άγχος όταν νιώσουμε ότι αυτή η στιγμή έρχεται.

Το ψυχικό τραύμα που μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό είναι ότι μπορεί ένας γονέας ή ένας σύντροφος να μας πλήγωσε στο παρελθόν ή να το βιώσαμε εμείς με αυτό τον τρόπος ασχέτως του τι συνέβη στην πραγματικότητα. Δηλαδή οι παρελθοντικές μας εμπειρίες μας ή αντιλήψεις μας γι’ αυτές μας κάνουν να δυσκολευόμαστε να εμπιστευθούμε κάποιον επειδή φοβόμαστε και περιμένουμε ότι οι άλλοι θα μας πληγώσουν ή θα μας εγκαταλείψουν.

Ωστόσο, το άγχος σχέσης είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί. Η επίγνωση και η αντίληψη του τύπου δεσμού που μας επηρεάζει ή των τρόπων σχετίζεσθαι που επαναλαμβάνουμε μας θα μας βοηθήσει να εξηγήσουμε τα εμπόδια που αναπτύσσουμε σε σχέση με την εμπιστοσύνη, την οικειότητα και την βαθιά σύνδεση στην ενήλικη ζωή.

Πηγή:

mindbodygreen.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση