,

Πώς να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία κατά τη διάρκεια αυτών των Χριστουγέννων

Αν και η αρχή της γιορτινής περιόδου μπορεί να είναι μια χαρούμενη στιγμή, μπορεί επίσης να δημιουργήσει σημαντικό στρες και μεταπτώσεις της διάθεσης. Δεδομένου

Πώς να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία κατά τη διάρκεια αυτών των Χριστουγέννων

Αν και η αρχή της γιορτινής περιόδου μπορεί να είναι μια χαρούμενη στιγμή, μπορεί επίσης να δημιουργήσει σημαντικό στρες και μεταπτώσεις της διάθεσης. Δεδομένου του γιορτινού «μύθου» που έχει χτιστεί γύρω από τον μήνα Δεκέμβρη, δεν είναι ασυνήθιστο μάλιστα να εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως εξουθένωση, στρες, θλίψη.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την αναμενόμενη θλίψη των Χριστουγέννων από την Εποχιακή Διαταραχή Διάθεσης, ένα ζήτημα που πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, ειδικότερα σε ψυχρότερα κλίματα. Τα συμπτώματα της διαταραχής είναι παρόμοια με εκείνα της μείζονος κατάθλιψης που υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Advertisment

Καθώς μπαίνουμε σε εορταστική περίοδο – ειδικά τώρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπου ήδη δυσκολευόμαστε, είναι σημαντικό να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία. Εδώ συλλέξαμε ορισμένα στοιχεία κλειδιά που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε το άγχος και τη θλίψη που προκαλείται αυτή την περίοδο.

Πώς να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία κατά τη διάρκεια αυτών των Χριστουγέννων

Αν περνάτε τις διακοπές μόνοι, βρείτε δημιουργικούς τρόπους σύνδεσης

Υπάρχει μια ανακούφιση στη σκέψη ότι βλέπουμε τους αγαπημένους μας κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αλλά η πανδημία έχει κάνει αυτή τη χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη, αφού δύσκολα θα βρεθούμε με όλους όσους επιθυμούμε. Σκεφτείτε όμως πόσο ανθεκτικοί και δυνατοί ήσασταν όλο αυτό τον καιρό και χρησιμοποιήστε την ίδια ενέργεια για να κάνετε αυτές τις γιορτές ξεχωριστές με θετικό τρόπο.

Σκεφτείτε μοναδικούς τρόπους για να νιώσετε συνδεδεμένοι – μαγειρέψτε παραδοσιακές γιορτινές συνταγές, προγραμματίστε ψηφιακά δείπνα και πάρτι με αγαπημένους, προμηθευτείτε παζλ και διάφορα παιχνίδια, γράψτε και στείλτε κάρτες.

Advertisment

Μη φοβάστε να θέσετε όρια σε φίλους και αγαπημένους

Καθώς η κόπωση της πανδημίας φτάνει σε νέα ύψη, κάποιοι άνθρωποι αποφασίζουν να πάρουν το ρίσκο και να οργανώσουν συναντήσεις ή ακόμα χειρότερα ρεβεγιόν και πάρτι, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Θα είναι μια δύσκολη απόφαση για όλους, καθώς έχουμε την ανάγκη της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Όμως είναι σημαντικό να προνοήσουμε και να μη φτάσουμε στη δύσκολη θέση να κολλήσουμε και να μεταδώσουμε τον ιό, ούτε να χρειαστεί να μεταβούμε σε νοσοκομείο. Υπενθυμίστε τους τα όρια και τις εναλλακτικές επιλογές.

Αποδεχτείτε το συναίσθημα του πένθους κατά τη γιορτινή περίοδο

Είναι πάντα δύσκολες οι γιορτές όταν έχουμε χάσει έναν αγαπημένο μας άνθρωπο και αυτός ο πόνος φέτος μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονος. Τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαμε να μοιραστούμε το πένθος με τα μέλη της οικογένειάς μας όταν μαζευόμασταν, αλλά αυτή η χρονιά είναι διαφορετική.

Αφιερώστε χρόνο να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα πένθους σας, σκεφτείτε πώς θα θέλατε να τιμήσετε με ασφάλεια τη μνήμη του αγαπημένου σας και να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι. Αυτές οι γιορτές που θα είναι πιο ήσυχές είναι μια καλή στιγμή να αναλογιστούμε και να κάνουμε επίσης ένα σχέδιο για το πώς θα τιμήσουμε τον αγαπημένο μας άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή, όταν τα πράγματα επιστρέψουν σε μια κανονικότητα.

Επιτρέψτε στο φως να μπει στο σπίτι και την ψυχή σας

Οι μέρες μπορεί να τύχει να είναι σκοτεινότερες λόγω του χειμώνα. Γι’ αυτό όμως έχουμε τα φώτα των Χριστουγέννων. Καθώς το φως του ήλιου μειώνεται, τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας επίσης μειώνονται, προκαλώντας καταθλιπτική διάθεση.

Έρευνες δείχνουν ότι η πρωταρχική αιτία της εποχιακής διαταραχής διάθεσης φαίνεται να είναι μια μείωση στο διαθέσιμο φως του ήλιου, οπότε είναι σημαντικό να «επιτρέψουμε» στο φως να κατακλύσει το σπίτι μας και στο σώμα μας. Προτιμήστε μια βόλτα στον ήλιο τις μέρες που αυτός βγαίνει και αφού ξυπνήσετε, ανοίξτε διάπλατα τα παραθυρόφυλλα για φυσικό φως. Εκμεταλλευτείτε επίσης όλα αυτά τα Χριστουγεννιάτικα φωτάκια για να κάνετε το σπίτι σας πιο φωτεινό.

Κάνετε τις πιο υγιεινές χριστουγεννιάτικες διακοπές που φανταζόσασταν ποτέ

Τις ημέρες των γιορτών συνήθως δεν κοιμόμαστε επαρκώς λόγω των πάρτι, των ρεβεγιόν, του ξενυχτιού κλπ. Επίσης, αμελούμε να καταναλώνουμε υγιεινές τροφές αφού το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατακλύζεται από κρέας, λιπαρά και ζάχαρη χωρίς τέλος. Ξεχνάμε επίσης ό,τι έχει να κάνει με άσκηση σώματος και νου.

Όμως, η φετινή εορταστική περίοδος δυστυχώς δεν θα έχει τις συνήθειες που ακολουθούσαμε αυτή την περίοδο. Έτσι, ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία να κάνετε πιο υγιεινά Χριστούγεννα. Δείτε το θετικά: έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας να επιλέξετε τις πιο υγιεινές και συνάμα νόστιμες συνταγές. Επίσης, έχετε την ευκαιρία να μην πιείτε αλκοόλ όπως άλλες χρονιές. Και φυσικά υπάρχει η δυνατότητα επιτέλους να κοιμηθείτε 7-9 συνεχόμενες ώρες κάθε βράδυ χωρίς να ξενυχτάτε και να έχετε να αντιμετωπίσετε το hangover της επόμενης μέρας.

Πηγή:

Με πληροφορίες από mindbodygreen.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Masterclass EN.ATZ. (1200 x 628 px)
Ανώνυμο σχέδιο (13)
7 Δώρα με νόημα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα
Fb_post_25_years-01

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση