, ,

Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν ήρθε η ώρα του χωρισμού όταν συζούμε

Ήρθε πράγματι η ώρα να χωρίσουμε; Πώς ανοίγουμε το θέμα;

Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν ήρθε η ώρα του χωρισμού όταν συζούμε

Οι χωρισμοί είναι αρκετά σκληροί από μόνοι τους, αλλά αν συζούμε, υπάρχει ένα επιπλέον στρώμα περιπλοκότητας που απαιτεί ενδελεχή έρευνα πριν έρθει η στιγμή. Ήρθε πράγματι η ώρα να χωρίσουμε; Πώς ανοίγουμε το θέμα; Και πώς κανονίζουμε τα πρακτικά ζητήματα μετά; Για να απαντήσει σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, το mindbodygreen ρώτησε ειδικούς στο θέμα των σχέσεων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε την δύσκολη απόφαση του χωρισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ειδικά αν συζούμε.

Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν ήρθε η ώρα του χωρισμού

Η απόφαση για να λήξουμε μια τέτοια σχέση είναι σημαντικό να μη λαμβάνεται παρορμητικά, ούτε να επικοινωνείται στο σύντροφο χωρίς πρότερη σκέψη. Πρώτα, ξεκαθαρίστε τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι αυτός ο δρόμος είναι ο καλύτερος. Ίσως, νιώθετε αόρατοι, ανασφαλείς, εξαρτημένοι ή συνεχώς αρνητικοί. Ή ίσως να χάθηκε η δυναμική της σχέσης. Σε κάποιες επίσης περιστάσεις, μπορεί να εκφράζετε τις ανησυχίες σας στον άλλο, αλλά και πάλι τίποτα να μην αλλάζει.

Αν δεν έχετε εκφράσει ανησυχίες, ίσως αυτό είναι που χρειάζεται να κάνετε πριν βιαστείτε να χωρίσετε, τόσο για το δικό το καλό σας όσο και για του/της συντρόφου σας. Γενικά, τα παρακάτω σημάδια ίσως σας δείχνουν ότι είναι καλύτερο να χωρίσετε:

– Μιλάτε για την βελτίωση της σχέσης σε κάποιο υποθετικό μέλλον.

– Νιώθετε πιεσμένοι να αλλάξετε και αυτό σας κάνει να νιώθετε ανάξιοι στο τέλος.

– Νιώθετε ότι είστε αποδεκτοί και ότι αγαπιέστε από τον άλλο, αλλά μόνο όταν είστε χαρούμενοι.

– Νιώθετε δυσάρεστα όταν είστε μαζί.

– Είναι δύσκολο να βρείτε χώρο για τον εαυτό σας.

– Νιώθετε εξαρτημένοι ή παράλογοι κάθε φορά που εκφράζετε μια ανάγκη.

– Νιώθετε ασφαλείς στη σχέση μόνο όταν είστε σωματικά μαζί.

– Νιώθετε «κρυμμένοι» από τον/τη σύντροφό σας.

– Είστε ένας πολύ διαφορετικός, πλαστός άνθρωπος όταν είστε μαζί του.

Προετοιμασία για τον χωρισμό

Αφού έχετε πάρει την απόφαση, θα θέλετε να κάνετε ένα κάποιο σχέδιο τόσο για το πώς να ξεκινήσετε την συζήτηση, όσο και για το τι ακριβώς θέλετε να επικοινωνήσετε. Και καθώς μένετε μαζί, ξεκινήστε σκεπτόμενοι τα πρακτικά που εμπλέκονται εδώ, όπως μελλοντικές διαφωνίες για έπιπλα, κατοικίδια, ζητήματα λογαριασμών ή τα παιδιά.

Η προετοιμασία θα σας κάνει να νιώθετε πιο κοντά στην πραγματικότητα και έτσι λιγότεροι αγχωμένοι. Θα νιώθετε μεγαλύτερη καθαρότητα του νου τη στιγμή της ανακοίνωσης ώστε να μπορέσετε να του/της το μεταφέρετε σωστά. Επιλέξτε μια ώρα που να βολεύει και τους δύο με τους λιγότερους περισπασμούς και ενημερώστε τους εκ των προτέρων ότι έχετε κάτι σημαντικό να συζητήσετε.

Είναι κρίσιμης σημασίας η αναγνώριση των συναισθημάτων και των αναγκών του/της συντρόφου μας και η προσέγγισή τους με έναν τρόπο που να τους επιτρέπει να νιώθουν ότι έχουν τη στήριξή σας.

Η συζήτηση

Όταν έρθει η ώρα, έχετε όλα τα «γιατί» κατά νου. Αν αυτό βοηθά, ετοιμάστε μια λίστα όλων αυτών που θέλετε να καλύψετε στην κουβέντα. Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους. Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να εκφράζετε τα συναισθήματά σας με καλοσύνη και αυθεντικότητα, να διατηρήσετε το σεβασμό ανάμεσά σας.

Τέλος, όσον αφορά στην ανακοίνωση του χωρισμού, έχετε υπόψη σας αυτό που οι ειδικοί επαναλαμβάνουν συνεχώς: Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να χρειάζεται λίγο παραπάνω χώρο και χρόνο για να επεξεργαστεί την απόφασή σας.

Τι χρειάζεται να έχουμε κατά νου

1. Μπορεί ακόμα να πρέπει να μείνουμε για λίγο μαζί μετά το χωρισμό

Εκεί είναι που τα πράγματα μπορεί να μπερδευτούν. Γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν να είμαστε προετοιμασμένοι. Αφού επικοινωνήσετε την επιθυμία σας να χωρίσετε, είναι καλύτερο να έχετε ένα σχέδιο για το πού θα μείνετε μετά τη συζήτηση. Αν μετά χρειαστεί να συνεχίσετε για λίγο να μείνετε μαζί, να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς για τα όρια και το χώρο που χρειάζεστε μέχρι ένας από τους δύο να φύγει.

2. Τι κάνουμε σε περίπτωση παιδιών

Η προετοιμασία είναι ακόμα πιο σημαντική να γίνεται, αν υπάρχουν παιδιά στη μέση. Χρειάζεται να υπάρχει μια δομή στο πώς θα χωρίσετε ώστε να ξέρουν και εκείνα τι να περιμένουν. Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τα παιδιά σας και να απαντάτε στις ερωτήσεις τους. Ιδανικά, επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο ώστε να σας συμβουλεύσει.

3. Ίσως να μην έχουμε έναν «καθαρό χωρισμό»

Όταν δεν ζούμε με έναν σύντροφο, μπορούμε να χωρίσουμε και απλώς να μην του ξαναμιλήσουμε. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική στη συμβίωση/ συγκατοίκηση. Αν ζούμε μαζί, προετοιμαζόμαστε για μια περίοδο μετάβασης μέχρι να επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να συνεννοηθείτε για βασικά ζητήματα.

Το βέβαιο είναι ότι ο χωρισμός μετά από συμβίωση δεν είναι κάτι εύκολο, ειδικά όταν έχουμε συνηθίσει να είμαστε συχνά μαζί στην καθημερινότητα. Αλλά η λήξη μιας σχέσης είναι πάντα εφικτή με έναν υγιή τρόπο, αρκεί και τα δύο μέρη να προσπαθήσουν.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/breaking-up-with-someone-you-live-with

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε