, , ,

Πόσες φυτικές ίνες χρειάζεται να καταναλώνουμε για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από ασθένειες

Μία νέα μετα-ανάλυση εξετάζει τις έρευνες των τελευταίων 40 ετών σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει την ιδανική ποσότητα φυτικών ινών.

Πόσες φυτικές ίνες χρειάζεται να καταναλώνουμε για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από ασθένειες

Μία νέα μετα- ανάλυση εξετάζει τις έρευνες των τελευταίων 40 ετών σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει την ιδανική ποσότητα φυτικών ινών που χρειάζεται να καταναλώσουμε για να προλάβουμε την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών και τον πρόωρο θάνατο.

Οι επιστήμονες και οι φορείς δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο αναζητούν τα οφέλη της κατανάλωσης φυτικών ινών, αλλά γνωρίζουμε την ποσότητα που χρειάζεται ακριβώς να καταναλώνουμε; Αυτό το ερώτημα αποφάσισε να απαντήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την ανάθεση μιας μεγάλης μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Advertisment

Η νέα αυτή έρευνα στόχευε στην ανάπτυξη νέων κατευθυντήριων οδηγιών για την κατανάλωση φυτικών ινών, αλλά και στον καθορισμό των υδατανθράκων που προστατεύουν ενάντια σε χρόνιες ασθένειες και στη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους. Οι χρόνιες ασθένειες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περιλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές ασθένειες, τον καρκίνο, τις χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες και το διαβήτη. Οι ερευνητές προχώρησαν σε μια μετα- ανάλυση εμπειρικών και κλινικών μελετών.

Η ιδανική ποσότητα φυτικών ινών

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα που περιελάμβαναν 185 εμπειρικές μελέτες και 58 κλινικές μελέτες από τα τελευταία 40 χρόνια. Ερεύνησαν την εμφάνιση συγκεκριμένων χρόνιων ασθενειών, αλλά και το ποσοστό πρόωρων θανάτων που σχετίζονται με αυτές.

Συνολικά, η έρευνα βρήκε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών ινών έχουν 15-30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από κάποια αιτία ή καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερες φυτικές ίνες. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες συσχετιζόταν με 16 – 24% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του εντέρου.

Advertisment

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν προϊόντα ολικής αλέσεως, λαχανικών, φρούτων και οσπρίων. Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι η ποσότητα των φυτικών ινών που χρειάζεται να καταναλώνουμε καθημερινά για να αποκτήσουμε τα οφέλη που έχουν να μας προσφέρουν είναι 25 – 29 γραμμάρια.

Όμως, προειδοποιούν, ότι αν και η μελέτη από μόνη της δεν βρήκε καμία αρνητική παρενέργεια κατανάλωσης φυτικών ινών, η υπερκατανάλωσή τους θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη σε σίδηρο και μεταλλικά στοιχεία. Τέλος, οι κλινικές έρευνες που περιελάμβαναν στη μελέτη αποκάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση περισσότερο φυτικών ινών συσχετίζεται με λιγότερο βάρος και επίπεδα χοληστερόλης.

Πηγή: www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31809-9/fulltext

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
Εύκολη συνταγή για λαγάνα | Με υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση