,

Eπιστήμονες ανακάλυψαν τη γενετική αιτία του λύκου, μιας χρόνιας αυτοάνοσης νόσου

Οι ερευνητές συνεργάζονται τώρα με φαρμακευτικές εταιρείες για να διερευνήσουν την ανάπτυξη, ή την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων θεραπειών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη γενετική αιτία του λύκου, μιας χρόνιας αυτοάνοσης νόσου

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε την αιτία της αυτοάνοσης νόσου του λύκου στις μεταλλάξεις του DNA ενός γονιδίου που αντιλαμβάνεται το ιικό RNA – εύρημα που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών. Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για τη χρόνια αυτοάνοση νόσο, η οποία προκαλεί φλεγμονή σε όργανα και αρθρώσεις και επηρεάζει την κίνηση και το δέρμα – μερικές φορές με εξουθενωτικά συμπτώματα και επιπλοκές που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Ο λύκος προσβάλλει αρκετούς χιλιάδες ανθρώπους και οι τρέχουσες θεραπείες είναι κυρίως ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που λειτουργούν με τη μείωση της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Advertisment

Ωστόσο, οι επιστήμονες ανέφεραν πρόσφατα ότι πραγματοποίησαν αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος στο DNA ενός παιδιού από την Ισπανία με το όνομα Gabriela, το οποίο διαγνώστηκε με σοβαρό λύκο όταν ήταν 7 ετών. Μια τόσο σοβαρή περίπτωση με πρώιμη έναρξη των συμπτωμάτων είναι σπάνια και υποδηλώνει μια μοναδική γενετική αιτία.

Στην ανάλυσή τους που δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου στο Nature, οι ερευνητές αναφέρουν ότι βρήκαν μια μοναδική σημαντική μετάλλαξη στο γονίδιο TLR7. Μέσω παραπομπών από τις ΗΠΑ και το νοσοκομείο Shanghai Renji στην Κίνα, εντόπισαν άλλες περιπτώσεις σοβαρού λύκου όπου το γονίδιο αυτό ήταν επίσης μεταλλαγμένο.

Για να επιβεβαιώσουν ότι η μετάλλαξη προκαλεί λύκο, η ομάδα χρησιμοποίησε γονιδιακή επεξεργασία CRISPR για να την εισάγει σε ποντίκια. Αυτά τα ποντίκια ανέπτυξαν στη συνέχεια τη νόσο και παρουσίασαν παρόμοια συμπτώματα, παρέχοντας αποδείξεις ότι η μετάλλαξη του TLR7 ήταν η αιτία. Τόσο το μοντέλο ποντικού όσο και η μετάλλαξη ονομάστηκαν «kika» από την Gabriela, το νεαρό κορίτσι που νοσηλεύεται στο Κέντρο Εξατομικευμένης Ανοσολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

Advertisment

Μπορεί ένας μικρός αριθμός ατόμων με λύκο να έχει παραλλαγές στον ίδιο τον TLR7, αλλά πολλοί ασθενείς έχουν ενδείξεις υπερδραστηριότητας στο μονοπάτι του TLR7. Με την επιβεβαίωση μιας αιτιώδους σχέσης μεταξύ της γονιδιακής μετάλλαξης και της νόσου, οι ερευνητές μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσουν πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Η μετάλλαξη που εντόπισαν οι ερευνητές προκαλεί την ευκολότερη σύνδεση της πρωτεΐνης TLR7 με ένα συστατικό νουκλεϊνικού οξέος που ονομάζεται γουανοσίνη και την αύξηση της δραστηριότητάς της. Αυτό αυξάνει την ευαισθησία του ανοσοποιητικού κυττάρου, καθιστώντας το πιο πιθανό να αναγνωρίσει λανθασμένα τον υγιή ιστό ως ξένο ή κατεστραμμένο και να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του.

Είναι ενδιαφέρον ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεταλλάξεις που καθιστούν το TLR7 λιγότερο ενεργό σχετίζονται με ορισμένες περιπτώσεις σοβαρής λοίμωξης από τον COVID-19, αναδεικνύοντας τη λεπτή ισορροπία ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

«Αποτελεί τεράστια πρόκληση η εύρεση αποτελεσματικών θεραπειών για τον λύκο και οι ανοσοκατασταλτικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται σήμερα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες και να αφήνουν τους ασθενείς πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις», δήλωσε η Carola Vinuesa, επικεφαλής συγγραφέας, κύρια ερευνήτρια και επικεφαλής του νέου Εργαστηρίου Αυτοανοσίας στο Ινστιτούτο Francis Crick, όπου θα συνεχίσει την έρευνα. «Υπήρξε μόνο μία νέα θεραπεία εγκεκριμένη από τον FDA τα τελευταία περίπου 60 χρόνια».

«Είναι η πρώτη φορά που μια μετάλλαξη του TLR7 αποδεικνύεται ότι προκαλεί λύκο, παρέχοντας σαφείς αποδείξεις για έναν τρόπο με τον οποίο μπορεί να προκύψει αυτή η ασθένεια».

10 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί στις γυναίκες

Η έρευνα αυτή μπορεί επίσης να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί ο λύκος είναι περίπου 10 φορές πιο συχνός στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
Καθώς ο TLR7 βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ, οι γυναίκες έχουν δύο αντίγραφα του γονιδίου, ενώ οι άνδρες έχουν ένα. Συνήθως, ένα από τα χρωμοσώματα Χ είναι ανενεργό στις γυναίκες, αλλά σε αυτό το τμήμα του χρωμοσώματος, η αποσιώπηση του δεύτερου αντιγράφου είναι συχνά ατελής. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες με μετάλλαξη σε αυτό το γονίδιο μπορεί να έχουν δύο λειτουργικά αντίγραφα.

«Η ταυτοποίηση του TLR7 ως αιτία του λύκου σε αυτή την ασυνήθιστα σοβαρή περίπτωση τερμάτισε μια διαγνωστική οδύσσεια και φέρνει ελπίδα για πιο στοχευμένες θεραπείες για την Gabriela και άλλους ασθενείς με λύκο που πιθανόν να επωφεληθούν από αυτή την ανακάλυψη», λέει η Δρ Carmen de Lucas Collantes, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές συνεργάζονται τώρα με φαρμακευτικές εταιρείες για να διερευνήσουν την ανάπτυξη, ή την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων θεραπειών, οι οποίες στοχεύουν στο γονίδιο TLR7. Και ελπίζουν ότι η στόχευση αυτού του γονιδίου θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει ασθενείς με συναφείς παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η δερματομυοσίτιδα, οι οποίες ανήκουν στην ίδια ευρεία οικογένεια με τον λύκο.

Πηγή: www.goodnewsnetwork.org/scientists-discover-genetic-cause-of-lupus

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
15 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση
Ινομυώματα: Πόσο πιθανό είναι να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη;
Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση