, ,

Έρευνα: Τα ζευγάρια τείνουν να αποκτούν τους ίδιους στόχους καθώς η σχέση γίνεται μακροχρόνια

Αυτό συμβαίνει κυρίως στις μακροχρόνιες σχέσεις, όταν σχέδια, εμπειρίες και ιστορίες αρχίζουν να γίνονται πιο κοινές.

Έρευνα: Τα ζευγάρια τείνουν να αποκτούν τους ίδιους στόχους καθώς η σχέση γίνεται μακροχρόνια

Έρχεται μια στιγμή στις περισσότερες σχέσεις όπου οι σύντροφοι αρχίζουν να αναφέρονται στη σχέση τους όταν μιλούν σε άλλους με την προσωπική αντωνυμία «εμείς». Γενικά, αυτό συμβαίνει κυρίως στις μακροχρόνιες σχέσεις, όταν σχέδια, εμπειρίες και ιστορίες αρχίζουν να γίνονται πιο κοινές. Ανάμεσα σε αυτές τις μικρότερες συνδέσεις, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Journal of Gerontology βρήκε ότι οι σύντροφοι μακροχρόνιων σχέσεων επίσης τείνουν να υιοθετούν τους στόχους ο ένας του άλλου.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Τμήμα της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, αναφέρει ότι ασχέτως φύλου, ηλικίας και διάρκειας σχέσης, οι σύντροφοι είναι πιθανό να επηρεάζονται από τους στόχους του άλλου.

Advertisment

Όταν θέλουμε αυτό που θέλουν

Οι ερευνητές μελέτησαν 450 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που ήταν μαζί περίπου 10 χρόνια. Σε μια περίοδο 14 ημερών, τα άτομα κάθε ζευγαριού κατέγραψαν αν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύγκρουση ή να μοιραστούν σημαντικές εμπειρίες με τον/τη σύντροφό τους εκείνη τη μέρα. Αυτές οι περίοδοι μέτρησης συνεχίστηκαν σποραδικά κατά τη διάρκεια των επόμενων 10-12 μηνών.

Αφού οι σύντροφοι ανέφεραν τους στόχους τους για την κάθε μέρα, οι ερευνητές ανέλυσαν πώς αυτές οι πληροφορίες επηρέαζαν τους στόχους του/της συντρόφου τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, η απάντηση του ενός γενικά επηρέαζε εκείνη του άλλου. Παρομοίως, όταν ο ένας σύντροφος προσπαθούσε να επικοινωνήσει, να πετύχει προσωπική πρόοδο ή να μοιραστεί σημαντικές στιγμές, ο άλλος επίσης ήθελε να πετύχει στα ίδια θέματα.

Κοινοί στόχοι στο πέρασμα του χρόνου

Συνεπώς, τα ζευγάρια δεν βρίσκονται αμέσως στην ίδια σελίδα, όπως εξηγεί η συντάκτης της έρευνας, Jana Nikitin. Για την ακρίβεια, χρειάστηκαν αρκετές μέρες ώστε οι δύο σύντροφοι να υιοθετήσουν τους στόχους του άλλου.. Αυτό θα μπορούσε να αφορά σε έναν προσαρμοστικό μηχανισμό, που στόχο έχει τη σταθερότητα της σχέσης και η επικοινωνία και συμβίωση ανάμεσα στο ζευγάρι να κυλά πιο ομαλά.

Advertisment

Με άλλα λόγια, συνήθως περιμένουν να δουν πόσο σοβαρός είναι ο στόχος του/της συντρόφου τους πριν τον υιοθετήσουν πλήρως. Μόλις αντιληφθούν ότι είναι σοβαρός, θα κάνουν κι αυτοί βήματα τόσο για να στηρίξουν όσο και για να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων.

Πηγή: www.eurekalert.org/pub_releases/2020-09/uob-rpi090820.php

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να ασκήσετε εποικοδομητική κριτική στους αγαπημένους σας ανθρώπους;
Πώς να δημιουργήσουμε ουσιαστική σύνδεση σε μια προσωπική σχέση
Τι να κάνετε εάν οι διαφορές με τον/την σύντροφό σας είναι αγεφύρωτες;
Βελτιώνοντας την επικοινωνία γονέα-εφήβου: Συμβουλές για μια αρμονική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση