, , ,

Η χορτοφαγία μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Αν αναζητάτε έναν ακόμα λόγο για να υιοθετήσετε μια διατροφή που να βασίζεται σε φυτικές πηγές, εδώ σας αποκαλύπτουμε ένα νέο όφελος.

Η χορτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Αν αναζητάτε έναν ακόμα λόγο για να υιοθετήσετε μια διατροφή που να βασίζεται σε φυτικές πηγές, εδώ σας αποκαλύπτουμε ένα νέο όφελος, το οποίο προστίθεται στη μακρά λίστα: Οι ερευνητές βρήκαν ότι η διατροφή που δεν περιέχει κρέας μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι από τις πιο συνηθισμένες μολύνσεις στον κόσμο, κι αν και δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία γι΄ αυτή την τάση, οι γιατροί ακόμα προσπαθούν να βρουν τις καλύτερες μεθόδους πρόληψης.

Advertisment

Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 10.000 μέλη ενός Ταϊβανέζικου βουδιστικού πληθυσμού για 10 ολόκληρα χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια με βάση τις διατροφικές συνήθειες και οι ερευνητές εξέτασαν ποιος ανέπτυξε λοίμωξη του ουροποιητικού κατά τη διάρκεια της μελέτης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η χορτοφαγική διατροφή συσχετίστηκε με 16% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξη μόλυνσης.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο λόγος γι’ αυτή τη σύνδεση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι μολύνσεις συχνά συσχετίζονται με το E. coli, ένα εντερικό βακτήριο που συχνά προέρχεται από το κρέας, όπως το χοιρινό και τα πουλερικά. Μια πρόσφατη έρευνα επίσης βρήκε ότι οι χορτοφάγοι είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τροφική δηλητηρίαση από E. coli. Μέσω της χορτοφαγίας, οι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν τους συνηθισμένους κινδύνους μόλυνσης, μαζί με τα περιβαλλοντικά οφέλη αυτής της πρακτικής.

Καθώς οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος παρουσιάζονται περισσότερο σε γυναίκες, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν ισχυρή επίδραση στους άνδρες. Για την ακρίβεια, οι άνδρες είχαν 79% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης της μόλυνσης, ασχέτως της διατροφής. Είτε είστε ευάλωτοι σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είτε απλά περίεργοι να δοκιμάσετε ένα άλλο είδος διατροφής, μπορείτε να ξεκινήσετε με μια δοκιμαστική περίοδο όπου σταδιακά θα μειώνετε την κατανάλωση κρέατος κάθε είδους.

Advertisment

Πηγή: www.nature.com/articles/s41598-020-58006-6

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υγιεινά παγωτά χωρίς ζάχαρη με λίγες θερμίδες που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι
7 καλοκαιρινές τροφές που μειώνουν το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών
Πεπόνι: Πώς το επιλέγουμε και πώς το διατηρούμε φρέσκο και μυρωδάτο
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση