, , ,

Παίζει ρόλο η ώρα που τρώμε; Πόσο πρέπει να τρώμε και πόσο αργά ή γρήγορα;

Πως μπορεί να εφαρμοστεί η σωστή χρονοδιατροφή.

Παίζει ρόλο η ώρα που τρώμε; Πόσο πρέπει να τρώμε και πόσο αργά ή γρήγορα;

Αντικείμενο μελέτης έγινε για το ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να καταναλώνουμε τα διάφορα γεύματα σύμφωνα με την οποία, η ώρα του κάθε γεύματος μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό του ανθρώπου, όπως για το να χάσει βάρος, να μειωθεί το αίσθημα της πείνας, αλλά και την προστασία από χρόνια νοσήματα.

Πολλοί πιστεύουν ότι «είμαστε ότι τρώμε», κάτι που δεν απέχει πολύ από την καλή υγεία αλλά και το σωστό σωματικό μας βάρος.

Advertisment

Η νέα επιστημονική προσέγγιση, δίνει και μια άλλη διάσταση στην διατροφή πέρα από την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα ενός γεύματος και είναι αυτή της ώρας της ημέρας που πρέπει να γίνεται η διατροφή. Σύμφωνα με αυτές, όσο πιο νωρίς γίνεται η πρόσληψη των ημερήσιων θερμίδων, τόσο το καλύτερο.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν αντιστρέψουμε τις συνήθειες των περισσοτέρων και ξεκινάμε την ημέρα με ένα γεμάτο και καλό πρωινό, ένα μεσημεριανό περιορισμένο σε λιπαρά και ένα εξαιρετικά ελαφρύ σε ποσότητα βραδινό.

Η πρόταση αυτή είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και έχει να κάνει με τον λεγόμενο κιρκαδικό ρυθμό, ο οποίος είναι ένα σύστημα παλίνδρομης ρύθμισης ορμονών στον ανθρώπινο οργανισμό ρυθμίζοντας έτσι την ποιότητα του ύπνου, της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά και πολλές άμεσες και έμμεσες λειτουργίες των οργάνων.

Advertisment

Σύμφωνα με αυτό, ο οργανισμός είναι πιο έτοιμος να απορροφήσει και να μεταβολίσει τα συστατικά στοιχεία των τροφών κυρίως τις πρωινές ώρες και όσο προχωρά η ημέρα, τόσο γίνεται πιο αργό το βιολογικό μας ρολόι. Ο ιδανικός χρόνος είναι, η μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής να γίνεται το πρωί και σταδιακά να μειώνεται η ποσότητα μέχρι το απόγευμα.

Οι μελέτες της χρονοδιατροφής

Η χρονοδιατροφή, μπαίνει πλέον στο μικροσκόπιο των επιστημόνων ώστε να βρεθεί η ιδανική ισορροπία στις διατροφικές συνήθειες που θα φέρουν το βέλτιστο αποτέλεσμα στην υγεία. Έτσι πέρα από την ποιότητα του φαγητού, εξετάζεται και η πιο κατάλληλη στιγμή της ημέρας που πρέπει να καταναλώνεται.

Αυτή η προσέγγιση, έχει να κάνει με τα εξαιρετικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει τόσο σε επίπεδο απώλειας βάρους, τον περιορισμό της όρεξης, τον μειωμένο κίνδυνο από διάφορες χρόνιες παθήσεις που συνδέονται με την διατροφή αλλά και τον περιορισμό της αποθήκευσης λίπους.

«Μέχρι σήμερα εξετάζαμε μόνο τις θερμίδες του φαγητού ή τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη», εξηγεί στην Washington Post η Marta Garaulet, καθηγήτρια Φυσιολογίας της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια στην Ισπανία, η οποία μελετά τη στιγμή κατανάλωσης των γευμάτων και τα αποτελέσματα που έχει στην παχυσαρκία και τον μεταβολισμό.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αναγκάζει τους περισσότερους να τρώνε το βράδυ, κάτι που με βάση τις προτάσεις των επιστημόνων δεν πρέπει να συμβαίνει και ότι πρέπει να γίνεται ακριβώς το αντίθετο.

Η δρ Garaulet ανακάλυψε ότι, οι άνθρωποι που τρώνε συνήθως ένα πλούσιο μεσημεριανό γεύμα και ένα ελαφρύ δείπνο, αναπτύσσουν λιγότερα μεταβολικά νοσήματα, από όσους καταναλώνουν πολλές θερμίδες το βράδυ.

Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς και το βράδυ σαν φτωχός.

Μια νέα μελέτη που αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό Obesity Reviews και με την συμμετοχή 485 ενηλίκων σε εννέα κλινικές μελέτες, γίνεται η αναφορά ότι όσοι λάμβαναν πλούσιο πρωινό γεύμα, είχαν και την μεγαλύτερη απώλεια από όσους λάμβαναν μεγαλύτερα γεύματα το βράδυ, ενώ ταυτόχρονα είχαν πολύ καλύτερα βελτιωμένους δείκτες στο σάκχαρο του αίματος, τα επίπεδα γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη και που όλα σχετίζονται με την εμφάνιση διαβήτη.

Ακολουθεί μια άλλη μελέτη που δημοσιεύεται στο Cell Metabolism, όπου από τους συμμετέχοντες οι ερευνητές ζήτησαν το πρωινό γεύμα να λαμβάνεται στις 8 π.μ., το μεσημεριανό στις 12 μ.μ. και το τελευταίο της ημέρας στις 4 μ.μ. Στην συνέχεια ζήτησαν από τους ίδιους να λαμβάνουν τα ίδια γεύματα για έξι ημέρες, αλλά με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών.

Ποιος ο λόγος πως όταν τρώμε πιο σιγά αυξάνεται το αίσθημα της πείνας;

Ένα από τα συμπεράσματα των επιστημόνων ήταν, ότι όσοι λάμβαναν τα γεύματα τους σε περισσότερο χρόνο είχαν την τάση να εκδηλώνουν πιο γρήγορα το αίσθημα της πείνας μέσα στην ημέρα.

Το λόγο που συμβαίνει αυτό τον αποδεικνύουν τα επίπεδα των ορμονών τους. Όταν η λήψη της τροφής γινόταν με τέσσερις ώρες καθυστέρηση, η γκρελίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας ήταν ιδιαίτερα αυξημένη ενώ ταυτόχρονα η λεπτίνη που ρυθμίζει το αίσθημα του κορεσμού, ήταν ιδιαίτερα μειωμένη.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν πως όσοι λαμβάνουν την τροφή τους αργά το βράδυ, γύρω στις 10μ.μ. παρουσιάζουν τουλάχιστον αύξηση 20% στους δείκτες σακχάρου, ενώ ταυτόχρονο υπήρχε αρκετά λιγότερη καύση του λίπους.

Πως μπορεί να εφαρμοστεί η σωστή χρονοδιατροφή.

Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής, δίνουν κάποιες κατευθύνσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη συμμόρφωση στην εφαρμογή της σωστής ώρας λήψης της διατροφής.

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και δεν πρέπει να παραλείπεται ποτέ. Η παράληψη του είναι βασικός προδιαθεσικός παράγοντας παχυσαρκίας. Αν πάλι αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να φάτε ένα καλό πρωινό, τότε καταναλώστε γάλα και το μεσημέρι να φάτε ένα πλούσιο σε ποσότητα και ποιότητα μεσημεριανό.

Το πρωί είναι πάντα η καλύτερη ώρα αν θέλετε να φάτε γλυκά και ψωμί, υδατάνθρακες, προϊόντα ζύμης καθώς και μετά το μεσημέρι προς το απόγευμα αλλά ποτέ βράδυ.

Αν μπορείτε, σύμφωνα πάντα με την γνώμη των ειδικών είναι να μετατοπίσετε τα βραδινό σας δείπνο προς το απόγευμα και να έχετε φροντίσει να έχουν μεσολαβήσει τρεις ώρες πριν τον βραδινό σας ύπνο.

Το βραδινό σας γεύμα, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το φάτε σχετικά νωρίς, θα πρέπει να είναι το πιο φτωχικό της ημέρας και σίγουρα πολύ μικρότερα σε ποσότητα από το πρωινό και το γεύμα του μεσημεριού.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώσετε μεγάλο σε ποσότητα βραδινό γεύμα, τότε αυτό θα πρέπει να έχει σαν βάση τις σαλάτες.

Η χρονοδιατροφή πρέπει να εφαρμόζεται 5 ημέρες της εβδομάδας. Σίγουρα η κατανάλωση του τελευταίου γεύματος της ημέρας νωρίς το απόγευμα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Όσοι κατάφεραν να εφαρμόσουν την χρονοδιατροφή έστω για πέντε ημέρες της εβδομάδας, σύμφωνα με έρευνα του ο Courtney Peterson, επίκουρου καθηγητή Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, διαπίστωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμη και σε αυτή την εφαρμογή του προγράμματος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν
Πώς να κάνετε τα τρόφιμα να διατηρούνται υγιή για περισσότερο χρόνο στο ψυγείο σας
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση