, , , ,

6 υπερτροφές που βοηθούν τη διαδικασία της πέψης

Οι παρακάτω 6 υγιεινές υπερτροφές αξίζει να μπουν στο διατροφολόγιό μας.

6 υπερτροφές που βοηθούν τη διαδικασία της πέψης

Η διαδικασία της πέψης αποτελεί μια περίπλοκη «χορογραφία» κατά τη διάρκεια της οποίας το σώμα ακολουθεί μια σειρά βημάτων για να διασπάσει την τροφή και να «ξεκλειδώσει» τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τις θερμίδες, τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε. Οι περισσότεροι δεν αντιλαμβανόμαστε αυτή την καθημερινή διαδικασία μέχρι κάτι να πάει στραβά και να νιώσουμε δυσφορία, είτε αυτό είναι φούσκωμα είτε δυσπεψία.

Η διατροφή όμως (όπως και ο τρόπος ζωής) μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τέτοιες δυσάρεστες αισθήσεις. Οι παρακάτω 6 υγιεινές υπερτροφές αξίζει να μπουν στο διατροφολόγιό μας.

Advertisment

6 υπερτροφές που βοηθούν τη διαδικασία της πέψης

Το τζίντζερ υποβοηθά την πέψη και προλαμβάνει τη ναυτία

Μια παραδοσιακή Ασιατική θεραπεία για τον κοιλόπονο και τη ναυτία και αγαπημένο υλικό μαγειρικής στην Ιαπωνική κουζίνα, το τζίντζερ είναι άλλη μια καλή τροφή για την πέψη και μάλιστα συχνά προτείνεται σε εγκυμονούσες σε μορφή ροφήματος ή συμπληρώματος. Και υπάρχουν και έρευνες που υποστηρίζουν τα οφέλη του τζίντζερ: επιταχύνει τη διαδικασία μεταφέροντας την τροφή από το στομάχι στο λεπτό έντερο, σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο  European Journal of Gastroenterology and Hepatology.

Επιταχύνουμε την πέψη με λάχανο τουρσί

Δεν το καταναλώνουμε τόσο στη χώρα μας, αλλά αποτελεί μια υγιεινή επιλογή που βοηθά στην πέψη. Κι αυτό επειδή, όπως και άλλες τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, περιέχει βακτήρια που επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία. Το γιαούρτι επίσης είναι από τις καλύτερες επιλογές. Ο λόγος που τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να μην έχουν συμπτώματα αν καταναλώσουν γιαούρτι, είναι επειδή η διαδικασία της ζύμωσης προδιασπά τη λακτόζη. Μια άλλη διαδεδομένη επιλογή είναι το κεφίρ.

Όσπρια με χαμηλά λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες συνιστούν το αθέατο αλλά απαραίτητο προϊόν των τροφών που κάνει καλό στην πέψη. Οι γενικές οδηγίες συνιστούν οι γυναίκες να λαμβάνουν 25 γρ. φυτικών ινών την ημέρα. Τα φασόλια έχουν την ιδανική ποσότητα με χαμηλά λιπαρά.

Advertisment

Καλά νέα για όσους ανησυχούν για το φούσκωμα μετά την κατανάλωση τέτοιων τροφών: έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγα χρόνια στο Nutrition Journal έδειξε ότι οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερα αέρια απ’ ότι περίμεναν όταν κατανάλωναν μαυρομάτικα φασόλια. Μόνο οι μισοί ανέφεραν αύξηση αερίων στην αρχή αλλά μέχρι το τέλος της εβδομάδας το ποσοστό μειώθηκε κατά 19%.

Εκτός από τα γνωστά όσπρια (φακές, ρεβίθια), υπάρχουν και άλλες πολλές τροφές με υψηλά ποσοστά φυτικών ινών που κάνουν καλό στη διαδικασία της πέψης, όπως τα δημητριακά, τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά όπως οι αγκινάρες.

Άπαχη πρωτεΐνη

Όσοι εμφανίζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κάποια εντερική ευαισθησία χρειάζεται να επιλέγουν περισσότερη άπαχη πρωτεΐνη και να αποφεύγουν τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, όπως τηγανιτές τροφές. Γνωρίζουμε ότι οι τροφές με πολλά λιπαρά πυροδοτούν συσπάσεις του εντέρου.

Φρούτα με λιγότερη φρουκτόζη

Αν έχουμε την τάση να φουσκώνουμε, χρειάζεται να μειώσουμε την κατανάλωση φρουκτόζης και γενικά ζάχαρης. Τα μήλα, τα αχλάδια και το μάνγκο έχουν μεγάλα ποσοστά φρουκτόζης. Τα κόκκινα φρούτα και τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ, περιέχουν λιγότερη φρουκτόζη, διευκολύνοντας την πέψη και μειώνοντας την πιθανότητα αερίων. Οι μπανάνες επίσης έχουν λιγότερη φρουκτόζη και έχει πολλές φυτικές ίνες. Επίσης περιέχουν ινουλίνη, μια ουσία που ενεργοποιεί την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι μια υπερτροφή εφοδιασμένη με φυτικές ίνες και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όπως κάλιο, το οποίο προάγει την υγιή πεπτική λειτουργία. Είναι επίσης μια τροφή χαμηλή σε φρουκτόζη, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αέρια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση