,

Τεχνική Pomodoro | Πώς λειτουργεί και πώς μας βοηθά να διαχειριστούμε καλύτερα το χρόνο μας

Η τεχνική Pomodoro είναι ένα εργαλείο διαχείρισης χρόνου που περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των εργασιών σε 25λεπτα διαστήματα.

Τεχνική Pomodoro | Πώς λειτουργεί και πώς μας βοηθά να διαχειριστούμε καλύτερα το χρόνο μας

Η τεχνική Pomodoro είναι ένα εργαλείο διαχείρισης χρόνου που περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των εργασιών σε 25λεπτα διαστήματα, γνωστά ως Pomodoros, με προγραμματισμένα διαλείμματα μεταξύ κάθε διαστήματος.1

Το να κάνετε κάτι εγκαίρως και να το διαγράψετε από τη λίστα των εργασιών σας μπορεί να είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να τελειώσετε τα πράγματα αν έχετε πρόβλημα με τη διαχείριση του χρόνου σας ή αν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από τον όγκο της εργασίας που έχετε να κάνετε. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε μια τεχνική διαχείρισης χρόνου για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε και να διαχειριστείτε το χρόνο σας πιο αποτελεσματικά.

Advertisment

Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς αναπτύχθηκε η τεχνική Pomodoro, πώς μπορείτε να την εφαρμόσετε και ποια είναι τα οφέλη και τα μειονεκτήματα που προσφέρει.

Πώς να εξασκήσετε την τεχνική Pomodoro

Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να εξασκήσετε την τεχνική Pomodoro:2

  • Επιλέξτε την εργασία σας.
  • Ρυθμίστε ένα χρονοδιακόπτη διάρκειας 25 λεπτών.
  • Ασχοληθείτε με την εργασία μέχρι να σβήσει το χρονόμετρο.
  • Κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών.
  • Επαναλάβετε αυτή τη μορφή.
  • Κάντε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα 15 έως 30 λεπτών κάθε τέσσερα διαστήματα Pomodoro.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε την τεχνική Πομοντόρο:2

Advertisment

Χρησιμοποιήστε χρονοδιακόπτη:

Η χρήση χρονοδιακόπτη μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε στο σωστό δρόμο και ότι δεν θα υπερβείτε τα διαστήματά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιομοδίτικο χρονόμετρο κουζίνας για να θέσετε ένα ξυπνητήρι για κάθε διάστημα πομοντόρο και διάλειμμα. Ή, αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή χρονοδιακόπτη στο τηλέφωνό σας. Αν εργάζεστε στον υπολογιστή σας, ορισμένα προγράμματα περιήγησης διαθέτουν επίσης επεκτάσεις χρονοδιακόπτη πομοντόρο.

Σχεδιάστε τις εργασίες σας:

Μπορεί να είναι χρήσιμο να σχεδιάσετε τις εργασίες σας για την ημέρα και να υπολογίσετε πόσα διαστήματα πομοντόρο χρειάζεστε για κάθε εργασία. Χωρίστε τις σύνθετες εργασίες στις λίστες εργασιών σας σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να μπορείτε εύκολα να τις χωρίσετε σε διαστήματα pomodoro.

Αξιοποιήστε στο έπακρο τα διαλείμματά σας:

Χρησιμοποιήστε τα διαλείμματά σας για να πιείτε νερό, να τσιμπήσετε ένα σνακ, να τεντώσετε τα άκρα σας, να κάνετε έναν γρήγορο διαλογισμό ή να περπατήσετε λίγο. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε αναζωογονημένοι, ώστε να είστε έτοιμοι να επιστρέψετε και πάλι στη δουλειά μετά το διάλειμμα.

Προσαρμόστε τα διαλείμματα:

Αν έχετε δοκιμάσει την τεχνική Πομοντόρο και αισθάνεστε ότι τα 25λεπτα διαστήματα Πομοντόρο ή τα διαλείμματα των 5 λεπτών δεν λειτουργούν για εσάς, μπορείτε να προσαρμόσετε τους χρόνους ώστε να σας ταιριάζουν καλύτερα. Η ιδέα είναι ουσιαστικά να ορίζετε χρονικά κομμάτια για να επικεντρωθείτε στη δουλειά και να κάνετε ενδιάμεσα διαλείμματα για να χαλαρώσετε το μυαλό σας και να ανανεωθείτε. Τα χρονόμετρα με προσαρμοσμένα διαστήματα και διαλείμματα αναφέρονται μερικές φορές ως χρονόμετρα μαρινάρα.3

Πώς αναπτύχθηκε η τεχνική Pomodoro

Πιθανόν να αναρωτιέστε πώς αναπτύχθηκε αυτή η τεχνική και γιατί τα χρονικά διαστήματα μετριούνται σε μονάδες ντομάτας. Η τεχνική Pomodoro αναπτύχθηκε το 1987 από τον Francesco Cirillo, ο οποίος εξηγεί πώς προέκυψε στην ιστοσελίδα του.4

Ως φοιτητής πανεπιστημίου που μελετούσε για τις εξετάσεις, ο Cirillo διαπίστωσε ότι δυσκολευόταν να συγκεντρωθεί στα βιβλία του. Χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο κουζίνας σε σχήμα ντομάτας (γνωστό ως “pomodoro” στα ιταλικά) για να θέσει ένα χρονόμετρο 2 λεπτών για τον εαυτό του και προκάλεσε τον εαυτό του να μείνει συγκεντρωμένος για μόλις δύο λεπτά.

Όταν αυτό πέτυχε, έβαλε το χρονόμετρο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και διαπίστωσε ότι αυτό τον βοηθούσε να παραμείνει συγκεντρωμένος στην εργασία του. Πειραματίστηκε με διαφορετικά διαστήματα και διαπίστωσε ότι 25 λεπτά εργασίας ακολουθούμενα από ένα διάλειμμα 5 λεπτών ήταν το ιδανικό. Τα 10λεπτα διαστήματα ήταν πολύ μικρά για να γίνει κάτι και τα ωριαία διαστήματα χωρίς διάλειμμα ήταν πολύ μεγάλα.

Κατά την ανάπτυξη της τεχνικής, το κίνητρο του Cirillo ήταν να χρησιμοποιήσει τον χρόνο αποτελεσματικά και να τον μετατρέψει σε σύμμαχο, αντί να τον σκέφτεται ως ένα μοχθηρό αρπακτικό που έπρεπε να φοβάται και να αποφεύγεται.

Διαβάστε επίσης: Αναβλητικότητα: Τι είναι και πώς να τη διαχειριστείτε

Οφέλη της τεχνικής Pomodoro

Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη της τεχνικής Pomodoro:4

Ενθαρρύνει την εστιασμένη εργασία: Η οριοθέτηση ενός χρονικού διαστήματος μόνο για τη δουλειά μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στην εργασία σας και να μην αποσπάται η προσοχή σας από άλλα πράγματα, όπως ο έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το άδειασμα του πλυντηρίου πιάτων ή η μετάβαση σε μια άλλη εργασία.

Σας βοηθά να ξεκινήσετε: Μερικές φορές, αν έχετε πολλή δουλειά να κάνετε, μπορεί να νιώθετε ότι σας καταβάλλει και μπορεί να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Η τεχνική Pomodoro σας βοηθά να οργανωθείτε, χωρίζοντας τις εργασίες σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα κομμάτια που μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα-ένα.

Βελτιώνει την αποδοτικότητα: Αν έχετε την τάση να αναβάλλετε ή να αποσπάται εύκολα η προσοχή σας, η τεχνική Pomodoro μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τον χρόνο σας, καθιστώντας σας υπόλογους στον εαυτό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε το χρόνο σας πιο αποτελεσματικά και να επιτύχετε τους στόχους σας.

Μειώνει το στρες και το άγχος: Εάν πλησιάζει μια προθεσμία, ο χρόνος μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με εχθρό και να σας προκαλεί άγχος και στρες. Η ύπαρξη ενός πλαισίου για τη διαχείριση του χρόνου σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ότι έχετε περισσότερο τον έλεγχο και να μειώσετε το στρες και το άγχος σας.

Βιβλιογραφία

1.Kreider CM, Medina S, Slamka MR. Strategies for coping with time-related and productivity challenges of young people with learning disabilities and attention-deficit/hyperactivity disorder. Children (Basel). 2019;6(2):28. doi:10.3390/children6020028

2.National Institutes of Health. The Pomodoro Technique: An effective time management tool.

3.Sutton H. Stay focused and reduce stress while working from home, meeting virtually. Recruiting & Retaining Adult Learners. 2020;23(1):8-9. doi:10.1002/nsr.30653

4.Francesco Cirillo. The Pomodoro Technique.

5.The University of North Carolina at Chapel Hill. How to use the Pomodoro Technique.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση