,

Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας

Το σημαντικότερο είναι να θυμόμαστε ότι η αγάπη δεν μετριέται σε ποσότητες ή ποιος έκανε τι.

Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας

Μια κοινή σκηνή που επαναλαμβάνεται σε πολλές σχέσεις: «Eγώ έκανα τόσα, ενώ εσύ έκανες τόσα κλπ».

Συχνά, αυτή η διαμάχη αφορά το ποιος έκανε περισσότερα ή λιγότερα στη σχέση. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται αθώο, η αλήθεια είναι ότι το να κρατάμε σκορ μπορεί να είναι ένας επικίνδυνος τρόπος να υπονομεύσουμε μια σχέση, είτε αυτή είναι ερωτική, φιλική ή συγγενική.

Advertisment

Η ψυχολόγος Dr. Judy Rosenberg το αποκαλεί “να κρατάμε σκορ”, και εξηγεί ότι αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στις σχέσεις. Πολλοί από εμάς φαίνεται να μην ησυχάζουμε μέχρι να επιτευχθεί ισοπαλία στο “σκορ”. Αυτό μπορεί να ισχύει σε πολλά επίπεδα της σχέσης, από τα απλά καθημερινά πράγματα όπως οι δουλειές στο σπίτι, μέχρι τα χρήματα που προσφέρει ο καθένας στο σπίτι.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι σχέσεις δεν λειτουργούν σαν τραπεζικοί λογαριασμοί. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε κάθε πράξη ή χειρισμό στη σχέση μας με ακρίβεια, και όταν προσπαθούμε να το κάνουμε, μπορεί να δημιουργηθεί ανισορροπία και απογοήτευση.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι σε μία σχέση, καθένας έχει τις δικές του προτεραιότητες και δυνατά σημεία. Ο σύντροφός σας μπορεί να συνεισφέρει στη σχέση με τρόπους που δεν μπορείτε να μετρήσετε με χρήματα, όπως η συμβολή του στα καθημερινά καθήκοντα στο σπίτι ή η συναισθηματική υποστήριξη. Επίσης, οι οικονομικές δυσκολίες είναι μια πτυχή που μπορεί να επηρεάσει την συνεισφορά του καθενός.

Advertisment

Το μεγαλείο της αγάπης, είτε είναι ερωτική, φιλική, είτε συγγενική, είναι να δίνουμε χωρίς να περιμένουμε ανταμοιβή. Αυτό απαιτεί αλληλοσεβασμό, εμπιστοσύνη και ανοικτή επικοινωνία. Αν αντιλαμβάνεστε ότι κρατάτε σκορ στη σχέση σας, αξίζει να αναρωτηθείτε γιατί το κάνετε. Ενδέχεται να υπάρχουν πραγματικά προβλήματα πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού για να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα και να επαναφέρετε την ισορροπία στη σχέση σας.

Το σημαντικότερο είναι να θυμόμαστε ότι η αγάπη δεν μετριέται σε ποσότητες ή ποιος έκανε τι. Είναι μια αμοιβαία αφοσίωση που βασίζεται στην αγάπη και τον σεβασμό, και όταν αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να ανθίσει και να δυναμώσει με τον καιρό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση