, , , , , ,

Οι 7 πυλώνες της υγείας: Τα κλειδιά για ευεξία, ευτυχία και μακροζωία

Το μοντέλο των Επτά Πυλώνων της υγείας είναι το αποτέλεσμα πολύχρονων μελετών στον τομέα της ολιστικής υγείας. Ήθελα να βρω μια σύνθεση ανάμεσα στις

Οι 7 πυλώνες της υγείας: Τα κλειδιά για ευεξία, ευτυχία και μακροζωία

Το μοντέλο των Επτά Πυλώνων της υγείας είναι το αποτέλεσμα πολύχρονων μελετών στον τομέα της ολιστικής υγείας. Ήθελα να βρω μια σύνθεση ανάμεσα στις εξαιρετικά σοφές και αποτελεσματικές παραδόσεις της Κίνας και της Ινδίας, που διαμορφώνουν τη βάση της Δυτικής Ιατρικής, όπως επίσης και την επιστημονική μέθοδο της Δύσης. Ένιωθα απαραίτητο για εμένα να αντιλαμβάνομαι όλα τα πράγματα μέσα από τους διπλούς φακούς των προγόνων μας και τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης της υγείας, αναρωτώμενη συνεχώς «Προς τα πού βαδίζουμε;».

Το μοντέλο των Επτά πυλώνων αποτελεί ένα ολιστικό μοντέλο υγείας που αναζητά να παρέχει έναν ξεκάθαρο χάρτη, που θα μας καθοδηγήσει μέσα από τη σύγχυση της σύγχρονης ζωής και τις προκλήσεις της σε μια βιωμένη εμπειρία ζωντάνιας και υγείας. Προσφέρει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι είναι πραγματικά η υγεία: Ένα σώμα ζωντανό και με ενέργεια και ένας νους και μια ψυχή που όλα αυτά ενωμένα και συνδεδεμένα, φέρνουν την εκπλήρωση. Όταν οι Επτά Πυλώνες της Υγείας εφαρμοστούν έξυπνα και με συνέπεια, θα νιώσετε πραγματικά πλήρεις.

Advertisment

Οι 7 πυλώνες της υγείας για ευεξία και ευτυχία

1ος πυλώνας: Ο νους και τα συναισθήματα

Για να έχουμε μια ολιστική οπτική της υγείας, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την πολυδιάστατη φύση των ανθρώπων. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας επιδρούν σε ένα βασικό επίπεδο τόσο στο σώμα μας, όσο και στη γενικότερη ψυχική μας υγεία. Ο εσωτερικός μας κόσμος κατευθύνει και τον εξωτερικό μας κόσμο, αλλά και τις ίδιες μας τις πράξεις. Δικαίως λοιπόν, ο νους και τα συναισθήματα λαμβάνουν την πρώτη θέση στη λίστα των 7 πυλώνων.

2ος πυλώνας: Αναπνοή

Αν αξιολογούσαμε τη σημασία των επτά πυλώνων υγείας σύμφωνα με τη συχνότητα που εμφανίζονται στη ζωή μας, είναι φανερό ότι οι σκέψεις θα βρίσκονται στην πρώτη θέση. Σύμφωνα με την επιστήμη, κάνουμε σχεδόν 70.000 σκέψεις την ημέρα. Η αναπνοή έρχεται στη δεύτερη θέση με περίπου 26.000 αναπνοές την ημέρα. Η ποιότητα του αέρα που αναπνέετε και ο τρόπος αποτελούν κατά κάποιο τρόπο το μονοπάτι προς τη ζωή, την ενέργεια ή την ασθένεια.

3ος πυλώνας: Ενυδάτωση

Στην πρώτη θέση της λίστας με τα βασικά θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό είναι το νερό. Γι’ αυτό το λόγο είναι και ο τρίτος πυλώνας. Όλες οι λειτουργίες και τα συστήματα του οργανισμού χρειάζονται νερό. Μην αγνοείτε τα σήματα του σώματός σας όταν σας λέει ότι διψά. Και να θυμάστε ότι μπορεί οι χυμοί και τα βότανα να είναι καλές εναλλακτικές, αλλά χρειαζόμαστε πάντα το καθαρό, αγνό νερό.

Advertisment

4ος πυλώνας: Τροφή και διατροφή

Οι έρευνες είναι αμέτρητες και συνεχίζουν να συσσωρεύονται πάνω σε έναν μεγάλο όγκο δεδομένων που υποδεικνύει τη σημασία της υγιεινής διατροφής και του μέτρου. Παραμελώντας αυτό τον πυλώνα, ανοίγετε το δρόμο για ασθένειες και προβλήματα. Και σίγουρα κλείνετε την πόρτα στην μακροζωία.

Εκτός από την ποιότητα των τροφών, χρειάζεται να προσέχουμε τον τρόπο που τρώμε. Μασάμε αργά, ενσυνείδητα, μασάμε προσεκτικά και εστιάζουμε στις αισθήσεις που μας προσφέρουν οι τροφές. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι δώρα της φύσης και χρειάζεται να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτά.

5ος πυλώνας: Κίνηση

Οι άνθρωποι είμαστε χωρίς αμφιβολία οι βασιλιάδες της κίνησης, λόγω κυρίως του σώματος, της σπονδυλικής μας στήλης και της δύναμης που μπορούμε να ασκήσουμε. Παρ’ όλα αυτά, η κυρίαρχη κουλτούρα έχει παραγκωνίσει αυτό το αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης μας. Η κίνηση είναι η εκφρασμένη τέχνη της ζωής, είναι η υγεία. Χωρίς αυτή, το σώμα μας αποδυναμώνεται, χάνει τις δυνατότητές του και παράλληλα την υγεία του. Επιλέξτε την κίνηση με κάθε τρόπο. Είναι αυτή που θα σας κρατήσει ζωντανούς και υγιείς.

6ος πυλώνας: Ύπνος και κιρκάδιος ρυθμός

Ο άνθρωπος δείχνει βιολογικά αρκετά σημάδια που μαρτυρούν ότι έχει ημερήσιο βιορυθμό, μένει ξύπνιος τη μέρα και κοιμάται το βράδυ. Τα μάτια μας είναι ξεκάθαρα σχεδιασμένα να βλέπουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, το δέρμα και οι ορμόνες μας το ίδιο.

Ο σύγχρονος κόσμος με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής, τις υποχρεώσεις και το τεχνητό φως έχει αλλάξει τα δεδομένα. Όμως, οι άνθρωποι συνεχίζουμε να είμαστε προγραμματισμένοι να λειτουργούμε καλύτερα τη μέρα. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ύπνου και τις διαταραχές που την συνοδεύουν, αν θέλουμε να παραμείνουμε υγιείς.

7ος πυλώνας: Σύνδεση

Οι άνθρωποι είμαστε ομολογουμένως κοινωνικά όντα. Χρειαζόμαστε τη σύνδεση με τους άλλους, το άγγιγμα, τη στήριξη, τη συνεργασία και τη βοήθειά τους για την επιβίωση και τη δυνατότητα να εξελιχθούμε. Σε ένα ιδανικό περιβάλλον, η σύνδεση είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε.

Όμως, στο σύγχρονο κόσμο, τα πράγματα περιπλέκονται, γιατί η σύνδεσή μας σε κάθε στάδιο συχνά διαταράσσεται ή δεν αναπτύσσεται ποτέ. Συχνά αποσυνδεόμαστε από την οικογένεια, την κοινότητα, ακόμα και από το ίδιο το αίσθημα του ανήκειν. Ξεκινώντας από τον εαυτό μας, μπορούμε να διαμορφώσουμε νέες συνδέσεις με ποιότητα σχέσης.

Terence Carfrae, holistic coach

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση