, , , , , ,

Οι 8 καλύτερες τροφές που αυξάνουν την τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων και παίζει ρόλο στη γονιμότητα, στη σεξουαλική λειτουργία, στην υγεία των οστών

Οι 8 καλύτερες τροφές που αυξάνουν την τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων και παίζει ρόλο στη γονιμότητα, στη σεξουαλική λειτουργία, στην υγεία των οστών και στη μυϊκή μάζα. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μας μειώνονται φυσικά με την ηλικία – κατά 1-2% το χρόνο, αλλά κάποιες ιατρικές παθήσεις, επιλογές στον τρόπο ζωής και διάφοροι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα αυτής της ορμόνης.

Ορισμένες ιατρικές θεραπείες μπορούν να αυξήσουν τα χαμηλά επίπεδά της, ειδικά σε νεότερους άνδρες, αλλά είναι καλύτερο να αναζητήσουμε αρχικά φυσικές λύσεις, κάνοντας ορισμένες αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μας. Εδώ, προτείνουμε 8 τροφές που μπορούν να αυξήσουν την τεστοστερόνη μας.

Advertisment

Οι 8 καλύτερες τροφές που αυξάνουν την τεστοστερόνη

1. Τζίντζερ

Σύμφωνα με έρευνα του 2012, η καθημερινή λήψη τζίντζερ για 3 μήνες αύξησε τα επίπεδα της τεστοστερόνης κατά 17.7% σε 75 ενήλικες με ζητήματα γονιμότητας. Μάλιστα, οι ερευνητές υποστήριξαν πως το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει την υγεία του σπέρματος.

2. Στρείδια

Τα στρείδια περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο ανά μερίδα από κάθε άλλη τροφή – και ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την υγεία του σπέρματος και την αναπαραγωγική λειτουργία. Το μέταλλο αυτό βρίσκεται και σε άλλες τροφές, όπως στο κόκκινο κρέας, στο κοτόπουλο, στα φασόλια, στους ξηρούς καρπούς και σε άλλα οστρακοειδή.

3. Ρόδι

Το ρόδι αποτελούσε στην αρχαιότητα σύμβολο γονιμότητας και σεξουαλικής λειτουργίας, και τα αντιοξειδωτικά του επίπεδα ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν το στρες. Αποτελέσματα μιας έρευνας του 2012 υποδεικνύουν ότι το ρόδι τονώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε άνδρες και γυναίκες (μετά από 14 μέρες αυξήθηκαν κατά τρεις φορές).

Advertisment

4. Φυτικό γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D

Η βιταμίνη D αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άνδρες. Αν και η έκθεση στον ήλιο αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να τη λάβουμε, δεν έχουμε όλοι αυτή τη δυνατότητα. Πολλά φυτικά είδη γάλακτος, από αμύγδαλο, σόγια και λιναρόσπορο, περιέχουν το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ανά μερίδα. Φυσικά, το καλύτερο είναι πάντα να επιβεβαιώνετε το διατροφικό περιεχόμενό τους, ελέγχοντας τις ετικέτες.

Διαβάστε επίσης – Τεστοστερόνη: 8 φυσικοί τρόποι για να ενισχύσετε τα επίπεδά της και Οιστρογόνα: Υπάρχουν τροφές που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδά τους στους άνδρες;

5. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Λαχανικά όπως το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κάλε είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Έρευνα του 2011 απέδειξε πως η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου για 4 εβδομάδες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και αυτή η επίδραση είναι μεγαλύτερη σε άτομα που αθλούνται.

6. Λιπαρά ψάρια

Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν πως χρειάζεται να καταναλώνουμε θαλασσινά δύο φορές την εβδομάδα. Τα λιπαρά ψάρια είναι εξαιρετικά ευεργετικά επειδή είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έρευνες σε ζώα υποδεικνύουν πως η κατανάλωση ιχθυελαίου αυξάνει την ποιότητα του σπέρματος και της τεστοστερόνης, βελτιώνοντας την ποιότητα και ποσότητα των λιπαρών οξέων. Παραδείγματα λιπαρών ψαριών αποτελούν ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγγα και το σκουμπρί.

7. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και σε βιταμίνη Ε. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την αναπαραγωγική υγεία των ανδρών, σύμφωνα με μια έρευνα μικρής κλίμακας, η οποία εντόπισε βελτίωση της ποιότητα της τεστοστερόνης.

8. Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία, από τη στήριξη της καρδιάς μέχρι τη μείωση του λίπους της μέσης. Αποτελούν επίσης καλές πηγές διάφορων θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Έρευνα του 2012 σε ζώα βρήκε ότι η ημερήσια πρόσληψη χυμού κρεμμυδιών για 4 εβδομάδες αύξησε σημαντικά τα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης. Εντούτοις, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4115837/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23472458

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20352370

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28938446

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21154195

https://www.endocrine-abstracts.org/ea/0028/ea0028p313

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23862759

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323777.php?fbclid=IwAR1ofPLusCCC0RxdKQSb3L55vdKhuk-rICsGIvjbj6fSjha_Dx6LlGZyiUY

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά
Σκόνη κακάο: Τα θρεπτικά συστατικά και τα πλούσια οφέλη του στην υγεία
Ποιες τροφές είναι καλύτερο να καταναλώνουμε μετά τη γυμναστική

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση