Ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος να έχουν εξασθενημένη μνήμη. Συμπτώματα όπως: ξαφνικά σύντομα κενά μνήμης, αφηρημάδα και «θολή σκέψη». Η κατάσταση αυτή πέρα από τις επιπτώσεις που έχει στο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζει το άτομο δημιουργεί προβλήματα και στο ίδιο το άτομο και τη σχέση που έχει αυτό με τον εαυτό του. Τέτοιου είδους προβλήματα είναι η αρνητική αυτοεικόνα, αίσθημα αναξιότητας και θυμός προς τον εαυτό.
Πάρτε τα μέτρα σας
– Ελέγξτε πρωτίστως πιθανή έλλειψη βιταμινών: Σπουδαίο ρόλο για την αποδοτική λειτουργία του εγκεφάλου παίζουν τα Ω3 λιπαρά, όλο το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β, το μαγνήσιο καθώς και οι βιταμίνες C και E.
Advertisment
– Τραφείτε υγιεινά: Φροντίστε να δώσετε στον οργανισμό σας την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά στοιχεία ώστε να λειτουργήσει σωστά.
– Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης και junk food
– Όταν έχετε μεγάλο φόρτο εργασίας φροντίστε να κάνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μικρά διαλείμματα όσο το δυνατόν σε εξωτερικό χώρο ώστε να πάρετε
καθαρό αέρα και – αν είναι εφικτό – ηλιακό φως
Advertisment
– Πείτε «όχι» στην σωματική αδράνεια: Η έλλειψη άσκησης συνδέεται άμεσα με την αδράνεια της νοητικής λειτουργίας. Θυμηθείτε ότι έστω και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα γυμνάζει και σώμα και μυαλό.
– Ύπνος: Επαρκής ύπνος (τουλάχιστον 7 ώρες) παίζει σπουδαίο ρόλο για την σωστή εγκεφαλική λειτουργία αλλά και ολόκληρου του σώματος.
– Γελάστε: Ένας σοφός είχε πει ότι μέρα χωρίς γέλιο είναι χαμένη μέρα. Μην αφήσετε να περάσει ούτε μια μέρα χωρίς να κάνετε κάτι ευχάριστο. Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται τις ορμόνες της χαράς για να γίνει ακόμα πιο αποδοτικός.
Τι γίνεται όμως όταν έχουμε δοκιμάσει όλα τα παραπάνω και εξακολουθούμε να ξεχνάμε τόσο συχνά;
Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αναζητήσετε τα ψυχικά αίτια. Η νοητική δυσλειτουργία μπορεί όχι απλώς να σημαίνει ότι ξεχνάμε αλλά ότι δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε πληροφορίες που μόλις λάβαμε (αποτυχία αποθήκευσης πληροφοριών). Είναι αποδεδειγμένο μέσα από πλήθος κλινικών ερευνών ότι το χρόνιο στρες όπως και η κατάθλιψη συρρικνώνουν τον εγκέφαλο και προκαλούν απώλεια μνήμης (συνηθέστερα τμηματική). Η απώλεια μνήμης οφείλεται κυρίως στα υπερβολικά επίπεδα κορτιζόλης τα οποία παράγονται αυτόματα από το αυξημένο άγχος στον οργανισμό μας.
Μερικά απλά τιπς για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις αφηρημάδας είναι:
– Σημειώστε: Μια μικρή ατζέντα με ημερομηνίες και ώρα θα σας βοηθήσει να μην ξεχνάτε σημαντικά ραντεβού.
– Ρυθμίστε το κινητό σας: Η λειτουργία αφύπνισης δεν χρησιμεύσει μόνο για να ξυπνάμε. Εκμεταλλευτείτε το ξυπνητήρι έξυπνα. Παράδειγμα: ειδοποίηση 15.50
ψώνια.
– Τι χρησιμοποιείτε καθημερινά; Παράδειγμα τον προσωπικό σας υπολογιστή. Μπροστά από την οθόνη κολλήστε την επόμενη φορά ένα χαρτάκι με την επόμενη
σημαντική υποχρέωση σας. Παράδειγμα: «να μην ξεχάσω να καλέσω τον προϊστάμενο μου στις 16.00»
Σαφώς μπορούμε να συζητήσουμε για ειδικές τεχνικές που βελτιώνουν τη μνήμη όπως και φυσικά σκευάσματα -τύπου βιταμίνες- αλλά το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη ρίζα: τι προκαλεί τόσο έντονο άγχος και πώς μπορώ να το διαχειριστώ ή και να το αποβάλλω;
Αλλαγή στον τρόπο ζωής
Είναι φρόνιμο να παρατηρείτε υπεύθυνα τον εαυτό σας και να κατανοείτε εγκαίρως τα σημάδια που σας δείχνουν ότι χρειάζεστε βοήθεια και υποστήριξη για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας. Μια αγχωτική περίοδος σίγουρα επηρεάζει αρνητικά την εν γένει αποδοτικότητα και λειτουργία ενός ατόμου αλλά αναλογιστείτε την ζημία που κάνετε στον εαυτό σας όταν αυτό το αφήνετε να εξελιχθεί και να χειροτερέψει. Ξεκαθαρίστε μέσα σας αν πρόκειται όντως για μια παροδική κατάσταση ή για χρόνιο στρες και αναζητείστε άμεσα την βοήθεια ενός ειδικού.
Ελένη Καλησπεράτη, Κοινωνιολόγος – Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και σταδιοδρομίας, life and business coach