, , , ,

Η ζάχαρη προκαλεί στον εγκέφαλο τις ίδιες βλάβες με την κακοποίηση και το στρες

Μελέτη υπέδειξε ότι οι βλάβες που προκαλεί η ζάχαρη στον εγκέφαλο είναι τόσο σοβαρές όσο αυτές του στρες ή της κακοποίησης σε μικρή ηλικία.

Η ζάχαρη προκαλεί στον εγκέφαλο τις ίδιες βλάβες με την κακοποίηση και το στρες

Η ζάχαρη προκαλεί στον εγκέφαλο
τις ίδιες βλάβες με την κακοποίηση και το στρες

Λίγο-πολύ όλοι μας είμαστε πλέον ενημερωμένοι για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η ζάχαρη για τον οργανισμό μας. Αμέτρητες επιστημονικές έρευνες διαπιστώνουν το πώς η ζάχαρη καταστρέφει σταδιακά την υγεία μας.

Advertisment

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημερήσια πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων), πρέπει να μην προέρχεται σε ποσοστό άνω του 10% από σάκχαρα κάθε είδους. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, κυρίως με την παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου 2, ωστόσο οι ειδικοί στρέφουν το ενδιαφέρον τους και σε άλλες συνέπειές της.

18 εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης εκτός κουζίνας…

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία υπέδειξε ότι η ζάχαρη προκαλεί βλάβες και στον εγκέφαλο, και μάλιστα, είναι τόσο σοβαρές όσο εκείνες που προέρχονται από το στρες ή την κακοποίηση σε μικρή ηλικία.

Advertisment

Οι επιστήμονες, έπειτα από τη διενέργεια πειραμάτων, παρατήρησαν μεταβολές στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη συναισθηματική ανταπόκριση και τη γνωστική λειτουργία και μάλιστα οι μεταβολές ήταν πιο έντονες από αυτές που παρατηρούνται από το υπερβολικό στρες.

Τραυματικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία, όπως ένα ατύχημα, το πένθος, μια φυσική καταστροφή ή η σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση, συσχετίζονται με αυξημένα επίπεδα της βασικότερης «ορμόνης του στρες» (κορτιζόλη) στον οργανισμό. Παράλληλα, τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η κακή μεταχείριση του παιδιού συσχετίζεται με το μειωμένο όγκο του εγκεφάλου και πως η επίδραση αυτή είναι αποτέλεσμα του έντονου άγχους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά
Σκόνη κακάο: Τα θρεπτικά συστατικά και τα πλούσια οφέλη του στην υγεία
Ποιες τροφές είναι καλύτερο να καταναλώνουμε μετά τη γυμναστική

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση