, ,

Γιόγκα για παιδιά: Ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν στρες στην καθημερινότητά τους

Ο νέος τρόπος ζωής, η έκθεση σε νέες προσδοκίες και απαιτήσεις μπορούν να δημιουργήσουν άγχος στη ζωή των νέων, ειδικά σε σχέση με την

Γιόγκα για παιδιά: Ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν στρες στην καθημερινότητά τους

Ο νέος τρόπος ζωής, η έκθεση σε νέες προσδοκίες και απαιτήσεις μπορούν να δημιουργήσουν άγχος στη ζωή των νέων, ειδικά σε σχέση με την αξιολόγηση των επιδόσεών τους σε οικογένεια και σχολείο όπως και στα μέσα μαζικής δικτύωσης, που συνεχώς παρέχουν διέγερση. Ωστόσο, τα παιδιά είναι αρκετά καλά στο να κρύβουν τη δυστυχία και το συναισθηματικό στρες από τους γονείς τους, επειδή δεν θέλουν εκείνοι να ανησυχούν για λογαριασμό τους. Επιθυμούν να ευχαριστήσουν τους γονείς τους με τις “κατάλληλες” και “κοινωνικά σωστές” συμπεριφορές.

Είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Σε χρόνια κατάσταση το άγχος μπορεί να δημιουργήσει αϋπνία, μυϊκό πόνο, υψηλή αρτηριακή πίεση και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι έρευνες δείχνουν ότι το άγχος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη σημαντικών ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη και παχυσαρκία ή να επιδεινωθούν τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Advertisment

Μπορεί όμως η γιόγκα να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθούν υγιείς τρόποι αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων;

Η γιόγκα παρέχει εκπαίδευση νου και σώματος ώστε να υπάρξει συναισθηματική ισορροπία. Βελτιώνει τη σωματική και ψυχική ευεξία, υποδεικνύει οφέλη στην άμβλυνση του στρες, στην αυτογνωσία και τη συνείδηση. Δημιουργεί συμπεριφορική και συναισθηματική ωριμότητα, όπως και αυτοπεποίθηση στην καθημερινή ζωή. Καθώς η γιόγκα οδηγεί σε βελτιωμένη εστίαση και συγκέντρωση, η τακτική πρακτική συχνά συνοδεύεται από καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Η γιόγκα μπορεί να είναι μια κατάλληλη επιστημονική παρέμβαση, ως «ανακουφιστής» της πίεσης στην παιδική ηλικία και τη νεολαία, ειδικά στο σχολικό περιβάλλον. Ο καθηγητής του Harvard Sat Bir Khalsa (2013) διαπιστώνει ότι η γιόγκα στα παιδιά βοηθά τους μαθητές να βελτιώσουν την ικανότητα αντοχής, τη διάθεση και την αυτορρύθμιση που σχετίζονται με τα συναισθήματα και το άγχος. Η προαναφερθείσα μελέτη που διενεργήθηκε από τον Khalsa σχετικά με μαθητές γυμνασίου δίνει στοιχεία για τη θετική επιρροή της γιόγκα σε αυτά για συναισθηματική ισορροπία και ανακούφιση από το στρες.

Η γιόγκα είναι μια αρχαία ινδική πρακτική. Αποτελείται από σωματικές στάσεις (άσανας), ρυθμιζόμενες αναπνευστικές τεχνικές (πραναγιάμα), συγκέντρωση, θετικές επαναλήψεις (μάντρας), κλειδώματα (μούντρας) και διαλογισμό. Τα οφέλη της γιόγκα αφορούν την ηρεμία του καρδιακού ρυθμού, που ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ώστε να επέλθει η χαλάρωση καθώς μειώνεται η συμπαθητική δραστηριότητα. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα εμπλέκεται συχνά όταν εκτιθέμεθα σε αισθητηριακή υπερφόρτωση. Όταν ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, αυξάνεται η ικανότητά μας να εστιάζουμε και να μαθαίνουμε.

Advertisment

H γιόγκα στις ζωές των παιδιών

Οι βραχυπρόθεσμες λύσεις συχνά περιλαμβάνουν φαρμακευτικές θεραπείες για παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία αντιμετωπίσουν τις άμεσες και μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις της φαρμακευτικής αγωγής (O’ Loughlin, 2012). Έτσι, πρέπει να επιδιώξουμε άλλες λύσεις που περιλαμβάνουν τη χειραφέτηση για να δώσουμε στα παιδιά και τους νέους τα εργαλεία για να αναπτύξουν τον αυτο-προβληματισμό, την αυτοπροστασία, την αυτορρύθμιση και την ολιστική αυτο-ανάπτυξη.

Άλλες ακαδημαϊκές έρευνες υποδεικνύουν ότι η γιόγκα έχει σημαντικά δυναμικά υγείας και είναι ιδιαίτερα επωφελής για την αντιμετώπιση του στρες (Solberg, Eifring & Holen 2011). Μια μετα-ανάλυση άρθρων δείχνει ότι “ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων υποστηρίζει την πεποίθηση ότι η γιόγκα ωφελεί τη σωματική και ψυχική υγεία μέσω της καθοδικής ρύθμισης του άξονα του υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και του συμπαθητικού νευρικού συστήματος” (Ross & Thomas, 2010). Η χρήση της γιόγκα στα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξή τους, να αυξήσει την ευημερία τους, να μειώσει το καθημερινό άγχος, να διευκολύνει τη διαχείριση βάρους και να μετριάσει τα συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

Θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται ακόμα είναι ένας ειδικός τρόπος εισαγωγής της γιόγκα στα παιδιά και τη ζωή των νέων, με βάση μια πολιτισμική προοπτική για την ανάπτυξη των παιδιών και την παιδική κοινωνιολογία. Η γιόγκα συχνά προωθείται ως μέθοδος πειθαρχίας, με φιλοσοφία και πρακτική για την επίτευξη ισορροπίας της ανθρώπινης ανάπτυξης. Ωστόσο, η παιδαγωγική της γιόγκα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και προσαρμοσμένη να παρέχεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά και νέους και έχουν λάβει τη γνώση της γιόγκα ως μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η διδασκαλία της γιόγκα πρέπει να είναι σοβαρή και διεπιστημονική, αλλά με βάση τις ανάγκες των παιδιών και την καθημερινή ζωή, με μια παιχνιδιάρικη και διασκεδαστική προσέγγιση.

Επιμέλεια κειμένου: Βασιλεία Κουλίδου, ιδρύτρια του Κέντρου Οικογενειακής Γιόγκα “Neo Yoga”

Η Βασιλεία Κουλίδου και το NEO YOGA θα πραγματοποιήσουν πρόγραμμα μετεκπαίδευσης των Δασκάλων Παιδικής Yoga 120 ωρών.

– Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Βιβλιογραφικές αναφορές"]

• Ingunn H. & Usha S. (2014). Επιμέλεια κειμένου Βασιλεία Κουλίδου. Το κείμενο ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα:
HTTP://JOURNAL.FRONTIERSIN.ORG/ARTICLE/10.3389/FPSYT.2014.00035/FULL / Psychiatry, 02 April 2014 | https://doi.org/10.3389/fpsyt.2014.00035

• Khalsa SBS. Yoga in schools research: improving mental and emotional health. Invited Presentation at the Second International Conference on Yoga for Health and Social Transformation Haridwar: Patanjali Research Foundation (2013).

• O’Loughlin M. Countering the rush to medication. psychodynamic, intergenerational, and cultural considerations in understanding children’s distress. In: Nayar U editor. Child and Adolescent Mental Health. New Dehli: Sage Publications (2012). p. 275–89.

• Solberg E, Eifring H, Holen A. Yoga og helse. Dyade (2011) 3(11):5–17.

• Ross A, Thomas S. The health benefits of yoga and exercise: a review of comparison studies. J Alternat Complement Med (2010) 16(1):3–12. doi: 10.1089/acm.2009.0044

[/toggle]

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση