, , ,

Το αγαπημένο φρούτο που προστατεύει από τον κίνδυνο απώλειας όρασης

Το φρούτο που σώζει τα μάτια μας!

Τα μάτια είναι το μοναδικό απόλυτα «εκτεθειμένο» μέρος του σώματος. Πρόκειται για το μόνο μέρος που μπορεί να δει κανείς ένα γυμνό νεύρο, μία αρτηρία και μία φλέβα χωρίς να χρησιμοποιήσει κανένα ειδικό όργανο. Όποιες αλλαγές παρατηρούνται στα μάτια, πολύ πιθανό να προμηνύουν αλλαγές στο υπόλοιπο σώμα. Γι’ αυτό η υγεία των ματιών μας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση.

Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί πολλά τρόφιμα ως παράγοντες της καλής υγείας των ματιών όμως πρόσφατα, σύμφωνα με άρθρο που διαβάζουμε στο onmed.gr, ένα αγαπημένο φρούτο μπήκε στη λίστα των τροφίμων που βοηθούν στην διατήρηση των καλών επιπέδων όρασης.

Advertisment

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι διαπίστωσαν ότι το σταφύλι συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο απώλειας της όρασης, καθώς προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που καταστρέφει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Το οξειδωτικό στρες προκαλεί βλάβες στα μάτια επειδή είναι μια διαδικασία που συνοδεύεται από την απελευθέρωση βλαβερών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Δείτε ακόμη: Απίθανα τεστ για τα μάτια σας

Το σταφύλι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα υγιή κύτταρα από τη σταδιακή φθορά του DNA. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του φρούτου έχουν σημαντική προστατευτική δράση για τα μάτια.

Advertisment

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι το τμήμα του οφθαλμού που αποτελείται από κύτταρα ευαίσθητα στο φως (φωτοϋποδοχείς). Οι εκφυλιστικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς συχνά οδηγούν στην τύφλωση.

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/to-frouto-pou-prostateuei-apo-apoleia-orasis/

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Abigail Hackam, η οποία ηγήθηκε της νέας έρευνας, «η ένταξη του σταφυλιού στη διατροφή φαίνεται να διατηρεί την υγεία του αμφιβληστροειδούς παρά την παρουσία οξειδωτικού στρες».

Τα αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες συσχετίζονται έντονα με τις βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες σοβαρές παθήσεις των ματιών. Το σταφύλι αποτελεί κατά γενική ομολογία υπερτροφή, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και βιταμίνη Κ αλλά και βήτα καροτένιο. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nutrition.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση