, ,

Πώς να απελευθερώσετε τις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου και συνταγή για σκορδόσουπα

Πώς να απελευθερώσετε τις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου Το σκόρδο είναι ο κοντινότερος συγγενής του κρεμμυδιού και του πράσου. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική από τα

Πώς να απελευθερώσετε τις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου και συνταγή για σκορδόσουπα

Πώς να απελευθερώσετε τις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου

Το σκόρδο είναι ο κοντινότερος συγγενής του κρεμμυδιού και του πράσου. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική από τα αρχαία χρόνια. Κάποιοι το χρησιμοποιούσαν για να εμποδίσουν ή να ανακουφιστούν από διάφορα συμπτώματα. Μπορεί να πιστεύετε ότι το σκόρδο είναι κάτι σαν μπαχαρικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι λαχανικό. Οι σεφ βέβαια το χρησιμοποιούν περισσότερο για να νοστιμίσουν το φαγητό τους και μπορεί εύκολα να μετατρέψει ένα απλό γεύμα σε κάτι πολύ γευστικό και υγιεινό.

Advertisment

Όμως, γνωρίζατε ότι τα περισσότερα από τα σκόρδα που χρησιμοποιείτε μπορεί να έχουν υποστεί ακτινοβολία; Η ακτινοβολία αποτελεί μια διαδικασία έκθεσης της ωμής ή/και επεξεργασμένης τροφής σε ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία θεωρείται ότι εξαλείφει και σκοτώνει παθογόνους μικροοργανισμούς και αρρώστιες και επεκτείνει την ζωή στα ράφια της αγοράς, αλλάζοντας την ικανότητα του φυτού να βλαστήσει. Αυτή η διαδικασία βεβαίως αποτελεί πλεονέκτημα της αγοράς.

Ο Οργανισμός ελέγχου φαρμάκων και τροφών έχει εγκρίνει την ακτινοβολία των τροφών, οπότε καλό είναι να προτιμάτε την αγορά ελληνικών φρούτων και λαχανικών. Τα βιολογικά προϊόντα προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη στην υγεία μας, δεν περιέχουν καθόλου τοξίνες και έχουν πιο γεμάτη γεύση.

Οφέλη στην υγεία

Η αλισίνη και άλλες θειούχες ενώσεις που περιέχονται στο σκόρδο του προσφέρουν αυτή την ιδιαίτερη μυρωδιά αλλά και πολλά οφέλη στην υγεία μας. Η αλισίνη προστατεύει από παθογόνα βακτήρια, ιούς, παράσιτα, ιούς που αντιστέκονται σε αντιβιοτικά, μολύνσεις από μύκητες και αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές αντικαρκινικές τροφές.

Advertisment

Υπάρχουν πάνω από 33 ενεργές θειούχες ενώσεις στο σκόρδο. Στον ανθρώπινο οργανισμό, η αλισίνη μετατρέπεται σε σουλφονικό οξύ. Αποτελεί τον ταχύτερο φορέα ο οποίος καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες. Το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα έχει αποδείξει ότι το σκόρδο ενισχύει τον αριθμό των Τ-κυττάρων στο αίμα. Αυτά τα κύτταρα πολεμούν την εισβολή των ιών. Το ωμό σκόρδο είναι η καλύτερη μορφή που θα μπορούσαμε να το καταναλώσουμε και για να είμαστε ειλικρινείς, κανένα συμπλήρωμα δεν θα σας προσφέρει τα ίδια οφέλη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, για να ενεργοποιήσετε την αλισίνη του. Το σκόρδο σε σκόνη ή σε κόκκους δεν προσφέρει την ίδια δυναμική όσο η ωμή μορφή του.

Σπάστε το σκόρδο

Ο Dr. Joseph Mercola δίνει την ακόλουθη εξήγηση:

«Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι το σκόρδο ΠΡΕΠΕΙ να είναι φρέσκο. Το ενεργό συστατικό καταστρέφεται μέσα σε μια ώρα, αφού έχουμε σπάσει το σκόρδο. Τα χάπια σκόρδου που μπορεί να κυκλοφορούν λοιπόν δεν είναι και πολύ αποτελεσματικά. Όταν χρησιμοποιείτε το σκόρδο, είναι σημαντικό να το πατήσετε με ένα κουτάλι πριν το καταπιείτε, αν δεν έχετε σκοπό να το αποχυμώσετε. Αν καταπιείτε τη σκελίδα χωρίς να την πατήσετε, ο οργανισμός σας δεν θα μπορέσει να απορροφήσει την αλισίνη και να την μετατρέψει σε ενεργό συστατικό».

Η τροφή ως φάρμακο

Σκορδόσουπα

Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί τις υγιεινότερες μεθόδους προετοιμασίας, οπότε προτείνουμε να τη δοκιμάσετε άμεσα!

Υλικά: (Για 4 άτομα)

• 26 σκελίδες σκόρδου, αξεφλούδιστες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο
• 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
• 2 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο
• ½ κουταλιά της σούπας πιπέρι cayenne
• 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά
• ½ φλυτζάνι φρέσκου τζίντζερ
• 1½ κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο θυμάρι
• ½ φλιτζάνι βιολογικό γάλα ή γάλα καρύδας
• 3½ φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
• 4 φέτες λεμονιού

Προετοιμασία

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180oC. Αρχικά, πρέπει να ψήσετε τα αξεφλούδιστα σκόρδα. Τοποθετήστε τις σκελίδες σε ένα ταψάκι, αφού έχετε ραντίσει με λίγο ελαιόλαδο και μετά ρίξτε λίγο αλάτι. Ανακατέψτε τις σκελίδες και τυλίξτε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο. Ψήστε για 45 λεπτά ή μέχρι τα σκόρδα σας πάρουν ένα χρώμα χρυσού-καφέ. Αφήστε τα να κρυώσουν και πιέστε τις σκελίδες ανάμεσα στα δάχτυλα σας, για να βγουν εύκολα από το κέλυφος τους.

Λιώστε το βούτυρό σας σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ανοίξτε σε μεσαία θερμοκρασία. Προσθέστε τα κρεμμύδια, το φρέσκο θυμάρι, το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το πιπέρι cayenne και μαγειρέψτε μέχρι τα κρεμμύδια σας να γίνουν ημιδιαφανή. Αυτό μπορεί να πάρει λίγο παραπάνω από 6 λεπτά.

Διαχωρίστε τα ξεφλουδισμένα σκόρδα σας σε δύο ποσότητες- 12 και 14. Πατήστε τα καλά. Κρατήστε τις 12 από τις σπασμένες σκελίδες σκόρδου.

Προσθέστε τις υπόλοιπες 14 στο μείγμα με το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε για 3 λεπτά. Βάλτε τον ζωμό και μειώστε την θερμοκρασία. Σιγοβράστε μέχρι το σκόρδο να μαλακώσει (για περίπου 20 λεπτά). Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να πολτοποιήσετε τη σούπα. Προσθέστε το γάλα και σιγοβράστε. Προσθέστε και τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου και ανακατέψτε. Βάλτε λίγο αλάτι και φρέσκο μαύρο πιπέρι. Τέλος, στύψτε στο πιάτο σας μια φλούδα λεμονιού και σερβίρετε τη σούπα ζεστή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση