, ,

Οι δύσκολες σχέσεις επιλέγουν τους δυνατούς

«Μέσα μου είχα μεγάλο θυμό που επέτρεψα στον εαυτό μου να μπλεχτεί με ανθρώπους που δεν μου έκαναν καλό, που με πρόδωσαν και με

Οι δύσκολες σχέσεις επιλέγουν τους δυνατούς

«Μέσα μου είχα μεγάλο θυμό που επέτρεψα στον εαυτό μου να μπλεχτεί με ανθρώπους που δεν μου έκαναν καλό, που με πρόδωσαν και με εξαπάτησαν».

«Πρέπει να ήμουν πραγματικά αφελής που επέτρεψα σε αυτούς τους ανθρώπους να με ελέγχουν».

Advertisment

«Τα έκανα μαντάρα και μου αξίζουν όσα έπαθα».

«Δεν μπορώ να το πιστέψω πως ήμουν τόσο χαζός/η και ανοίχτηκα σε ανθρώπους που δεν άξιζαν την εμπιστοσύνη μου».

Ένα από τα παραπάνω σενάρια μπορεί να είναι γνωστά και είμαι σίγουρη ότι κανείς δε θα τα έλεγε στον καλύτερό του φίλο, άσχετα αν τα λέμε στον εαυτό μας. Γιατί όμως οι δύσκολες σχέσεις επιλέγουν κάποιους ανθρώπους;

Advertisment

Μάλλον επειδή είναι έτοιμοι για αυτές. Μόνο αυτοί που είναι έτοιμοι και αρκετά δυνατοί θα είναι σε θέση να εξελιχθούν μέσα από τις δύσκολες σχέσεις. Ίσως κάθε μια από αυτές τις σχέσεις να ξυπνάνε κάποια από τα παιδικά τους τραύματα που είχαν την ανάγκη να γιατρευτούν. Ακόμη κι αν οι εμπειρίες μπορεί να είναι τρομακτικές και επίπονες, βρίσκουν κάπου, κάπως τη δύναμη να σταματούν να κατηγορούν τον εαυτό τους ή να νιώθουν ντροπή για όσα τους συνέβησαν, γιατί απλά ξέρουν πως αυτό θα τους έριχνε ακόμη πιο πολύ στο σκοτάδι και στην ανημποριά.

Αν πιστεύουμε πως τα έχουμε κάνει μαντάρα, ότι είμαστε αδύναμοι, ότι επιτρέψαμε να μας ελέγχουν, ότι δώσαμε την καρδιά και την ψυχή μας σε ανθρώπους που δεν το αξίζανε και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μας συνέβησαν όλα αυτά, τότε απλά να θυμόμαστε το εξής: «επειδή δεν είμαστε αδύναμοι αλλά είμαστε δυνατοί και πάντα ήμασταν». Και όλες αυτές οι εμπειρίες ήταν εμπειρίες ξεκαθαρίσματος που μας έκαναν ακόμη πιο δυνατούς έτσι ώστε όταν έρθουν στη ζωή μας οι σωστοί άνθρωπο να ξέρουμε να εμπιστευόμαστε καλύτερα τα ένστικτά μας αντί να ανοιγόμαστε και να δινόμαστε, και να επιτρέπουμε να μας ανοίγουν νέες πληγές.

Το Σύμπαν μας δίνει όλα εκείνα για τα οποία είμαστε ήδη έτοιμοι, έτσι αν κάποιος είναι έτοιμος να αλλάξει πορεία, να ανακαλύψει νέα κομμάτια του εαυτού του, αν κάποιος ξέρει πως υπάρχει κάποιος λόγος που είναι εδώ σε αυτόν τον πλανήτη, τότε δε θα επιτρέψει ποτέ στον εαυτό του να νιώσει αδύναμος ή να ντρέπεται για εκείνες τις εμπειρίες που η ψυχή του ένιωσε ως σκοτάδι.

Όσο αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν λάθη, αλλά μόνο μαθήματα, τότε δε θα φοβόμαστε να εκτεθούμε γιατί θα ξέρουμε ότι είμαστε δυνατοί. Θα καταφέρουμε να έρθουμε πιο κοντά με τον εαυτό μας, να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε και που θέλουμε να πάμε. Και οι δύσκολες σχέσεις θα μας ανοίξουν τον δρόμο για μεγάλες ανακαλύψεις!

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα παιδί λέει ψέματα
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση