, , , , , ,

Η άσκηση, ως το «καλύτερο αντικαταθλιπτικό», δρα προληπτικά κατά των καρδιοπαθειών, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η κατάθλιψη είναι γνωστό οτι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Τώρα, μια νέα έρευνα εξερευνά τη σύνδεση ανάμεσα στις δύο παθήσεις, βρίσκοντας

Η άσκηση, ως το «καλύτερο αντικαταθλιπτικό», προλαμβάνει κατά των καρδιοπαθειών, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η κατάθλιψη είναι γνωστό οτι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Τώρα, μια νέα έρευνα εξερευνά τη σύνδεση ανάμεσα στις δύο παθήσεις, βρίσκοντας ότι για ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με κατάθλιψη, η γυμναστική είναι η καλύτερη θεραπεία, που διατηρεί υγιή τόσο την καρδιά, όσο και το νου.

Πολλές είναι επίσης οι έρευνες που έχουν αποκαλύψει ότι τα καταθλιπτικά άτομα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο αρρυθμίας. Παράλληλα, άλλες, έχουν τονίσει ότι όσοι εμφανίζουν κατάθλιψη διαγιγνώσκονται δύο φορές συχνότερα με καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με τους μη καταθλιπτικούς.

Advertisment

Τι θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτό το κακό σενάριο; Η λύση μπορεί να βρίσκεται στην περισσότερη γυμναστική, καθώς οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει πολλές φορές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η γυμναστική μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο αποτελεσματική με την αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, όταν νιώθουμε θλίψη και απόγνωση, φαίνεται αδύνατο να βρούμε το κίνητρο να γυμναστούμε. Μια νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry αποκαλύπτει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η κατάθλιψη επιδρά αρνητικά στην υγεία και τονίζει τα οφέλη της άσκησης για την ανακούφιση από την κατάθλιψη και για την καρδιακή υγεία. Επιπλέον, ο Dr. Madhukar Trivedi, ο κύριος ερευνητής, αναφέρει ορισμένα χρήσιμα tips για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της έλλειψης κινήτρου για γυμναστική, όταν εμφανίζουμε κατάθλιψη.

Η γυμναστική μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους

Στην παρούσα έρευνα εξετάστηκαν τα δεδομένα περίπου 18.000 συμμετεχόντων, των οποίων η καρδιοαναπνευστική υγεία μετρήθηκε, όταν ήταν κατά μέσο όρο 50 ετών. Χρησιμοποιώντας και το ιατρικό τους ιστορικό, ανέλυσαν συσχετίσεις ανάμεσα στην καρδιοαναπνευστική φυσική τους κατάσταση στην ηλικία των 50 και στην εμφάνιση κατάθλιψης και καρδιαγγειακών παθήσεων αργότερα στη ζωή.

Advertisment

Συνολικά, αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης στη μέση ηλικία είχαν 56% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές νόσους, ακόμα και μετά τη διάγνωση κατάθλιψης. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης συσχετίσεις με άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, παχυσαρκία και νεφροπάθεια. Τέτοιες ασθένειες μπορούν να επιδράσουν στην αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, η γυμναστική μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για την κατάθλιψη.

Η συχνή γυμναστική είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη

Ο Dr. Madhukar Trivedi έδειξε ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορούν να προσπαθήσουν να κάνουν τα τρία τέταρτα της συνιστώμενης ποσότητας σωματικής άσκησης. Απαιτεί απλά περισσότερη προσπάθεια και τρόπο. Ποια είναι, λοιπόν,  τα ιδιαίτερα κόλπα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;

– Προσπαθήστε να αφιερώνετε την ίδια ποσότητα χρόνου στη γυμναστική κάθε μέρα, την ίδια ώρα.

– Προσπαθήστε να μην αποθαρρύνεστε, αν χάσετε λίγες μέρες. Αντιθέτως, απλά συνεχίστε το πρόγραμμά σας όποτε μπορείτε.

– Να εντοπίζετε και να καταγράφετε την κάθε πρόοδό σας.

– Κρατήστε τις δραστηριότητες διασκεδαστικές και με ποικιλία, δοκιμάζοντας κάτι νέο καθημερινά.

– Μπορείτε πάντα να ζητήσετε από έναν φίλο να σας πιέζει και να σας ελέγχει ως προς το πρόγραμμα.

Όσο νωρίτερα μπορέσετε να εγκαθιδρύσετε μια ρουτίνα γυμναστικής και καλής φυσικής κατάστασης, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχετε να προλάβετε την εμφάνιση κατάθλιψης και κατά συνέπεια να μειώσετε και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Τώρα πια, γνωρίζουμε ότι τα μακροχρόνια οφέλη και η σύνδεση ανάμεσα στο νου και στο σώμα είναι πιο σημαντικά απ’ όσο πιστεύαμε. Έτσι, η συγκεκριμένη έρευνα τονίζει το ρόλο της φυσικής δραστηριότητας στα πρώιμα στάδια κατάθλιψης, αλλά και πριν από την εμφάνισή της ως μέσο πρόληψης.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2686049

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση