, , ,

Πώς η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιδρά στην εικόνα του σώματος

Τα τελευταία χρόνια οι επιδράσεις της χρήσης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης στην ψυχική μας υγεία και ευεξία αποτελούν κεντρικό θέμα συζήτησης σε πολλούς κύκλους,

Πώς η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιδρά στην εικόνα του σώματος

Τα τελευταία χρόνια οι επιδράσεις της χρήσης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης στην ψυχική μας υγεία και ευεξία αποτελούν κεντρικό θέμα συζήτησης σε πολλούς κύκλους, ειδικά επιστημονικούς.

Σύμφωνα με τη θεωρία κοινωνικής μετατόπισης, για παράδειγμα, όσο περισσότερο χρόνο περνάμε κοινωνικοποιούμενοι διαδικτυακά, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να περάσουμε χρόνο κοινωνικοποιούμενοι στον έξω, πραγματικό κόσμο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση στη συνολική ψυχική ευεξία ενός ατόμου.

Advertisment

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν καταρρίψει αυτό το «μύθο», με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δεν είναι τόσο «αρνητικά με τον τρόπο που οι άνθρωποι το σκέφτονται».

Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη μοναξιά, υποστηρίζοντας ότι η συνεχής ενασχόληση με αυτά εντείνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και την αίσθηση της μοναξιάς. Έχουν όμως τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης κάποια επίδραση στην αυτοπεποίθηση που νιώθουμε για το σώμα μας και για το πώς αντιλαμβανόμαστε την εμφάνισή μας;

Νέα έρευνα – με κύριες ερευνήτριες την Jennifer Mills (καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Τορόντο) και τη Jacqueline Hogue (διδακτορική φοιτήτρια) – εξέτασε τις επιδράσεις των κοινωνικών μέσων δικτύωσης στην αυτοαντιλαμβανόμενη εικόνα του σώματος σε νεαρές γυναίκες.

Advertisment

Διαβάστε επίσης – Τεστ: Ποια είναι η σχέση σας με το σώμα σας; και Πως θα βοηθήσετε τον έφηβο να αποκτήσει μια υγιή εικόνα σώματος

Χρήση κοινωνικών μέσων δικτύωσης και εικόνα σώματος

Οι Mills και Hogue χώρισαν φοιτήτριες ηλικίας 18-27 ετών σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα, οι συμμετέχουσες έμπαιναν στο Facebook και Instagram για 5 λεπτά ή περισσότερα και τους ζητήθηκε να βρουν ένα άτομο της ίδιας ηλικίας, για το οποίο πίστευαν ότι είναι πιο ελκυστικό από τον εαυτό τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από όλους τους συμμετέχοντες να σχολιάσουν τις φωτογραφίες των συνομηλίκων τους. Στην ομάδα ελέγχου, οι γυναίκες συνδέονταν στο Facebook ή στο Instagram για τουλάχιστον 5 λεπτά και να αφήσουν ένα σχόλιο σε δημοσίευση ενός συγγενή, τον οποίο δεν θεωρούσαν ελκυστικό. Πριν και μετά από αυτές τις δραστηριότητες, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για το πόση έλλειψη ικανοποίησης ένιωθαν με την εμφάνισή τους.

Τα αποτελέσματά τους αποκάλυψαν πως μετά από την αλληλεπίδραση με ελκυστικούς συνομηλίκους, οι αντιλήψεις των γυναικών για την εμφάνισή τους άλλαξαν, ενώ η αλληλεπίδραση με τους συγγενείς δεν επηρέασε καθόλου την εικόνα του σώματός τους. Οι ερευνήτριες εξήγησαν πως η ενασχόληση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με ελκυστικούς συνομήλικους αυξάνει την αρνητική αντίληψη για το σώμα και την εμφάνισή μας. Οι γυναίκες αυτές δεν ήταν ικανοποιημένες με το σώμα τους, αφού παρατήρησαν άτομα που θεωρούσαν ελκυστικότερα. Και αυτό φυσικά λόγω της κοινωνικής σύγκρισης.

Αυτό μας υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να εκπαιδεύσουμε τους νέους ανθρώπους στο πώς να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ώστε να μην νιώθουν μειονεκτικά και ευάλωτα και να μη διαμορφώνουν διαστρεβλωμένη αντίληψη για την εμφάνισή τους.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S174014451730517X#!

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση