, , ,

Πόνος στην πλάτη: 6 βασικές αιτίες που τον προκαλούν

Η πλάτη είναι η περιοχή ανάμεσα στη βάση του λαιμού και στο κάτω μέρος του θώρακα. Αποτελείται από 12 οστά, τα οποία οι γιατροί

Πόνος στην πλάτη: 6 βασικές αιτίες που τον προκαλούν

Η πλάτη είναι η περιοχή ανάμεσα στη βάση του λαιμού και στο κάτω μέρος του θώρακα. Αποτελείται από 12 οστά, τα οποία οι γιατροί ονομάζουν θωρακική μοίρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν τον πόνο στην πλάτη ως μια αίσθηση πίεση και καύσου σε ένα σημείο.

Αν και είναι λιγότερο συνηθισμένος από την οσφυαλγία ή το αυχενικό σύνδρομο, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Occupational Medicine ανέφερε πως 1 στους 10 άνδρες και 1 στις 5 γυναίκες υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα.

Advertisment

6 πιθανές βασικές αιτίες του πόνου στην πλάτη

1. Μυϊκή ατροφία και κακή στάση του σώματος

Οι άνθρωποι γυμνάζουμε τους μυς μας για να παραμείνουν δυνατοί, όμως μπορεί να συμβεί και το εντελώς αντίθετο. Μπορεί δηλαδή οι μυς να ατροφήσουν από την έλλειψη άσκησης και κίνησης. Αυτό το πρόβλημα εντείνεται από τη λανθασμένη στάση του σώματος. Το καμπούριασμα σε μια καρέκλα γραφείου μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς. Με τον καιρό, αυτό προκαλεί πόνο στην περιοχή.

Όταν καμπουριάζουμε, πίεση από την βαρύτητα και το ίδιο το σώμα μας ασκείται στη σπονδυλική στήλη, στο λαιμό, στους δίσκους και στους συνδέσμους. Με τον καιρό, αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και άλλες επιπλοκές. Η λύση είναι η αποκατάσταση της σωστής στάσης του σώματος, ειδικά όταν καθόμαστε, αλλά και η άσκηση.

2. Υπερβολική χρήση των μυών

Αυτό συμβαίνει όταν επαναλαμβάνουμε τις ίδιες κινήσεις για πολύ καιρό και προκαλείται πίεση, αίσθηση σφιξίματος και ερεθισμός. Οι δραστηριότητες και εργασίες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις προκαλούν πόνο. Μπορεί να νιώσουμε πίεση και ερεθισμό στο σημείο του σώματος που χρησιμοποιούμε περισσότερο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει χρόνιο πόνο. Η θεραπεία γι’ αυτή την αιτία περιλαμβάνει αρχικά την ξεκούραση, όπως και τη χρήση θερμότητας ή κρύου ώστε να ενισχυθεί η κυκλοφορία του αίματος στους μυϊκούς ιστούς.

Advertisment

3. Τραυματισμός

Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω κάποιου τροχαίου ατυχήματος, πτώσης, κάποιου εργατικού ατυχήματος, λάθος κινήσεων ή υπερβολικής άσκησης. Ο τραυματισμός είναι ορισμένες φορές εμφανής. Σε άλλες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί αργότερα (την επόμενη π.χ. μέρα). Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται οπωσδήποτε η επίσκεψη σε γιατρό.

Διαβάστε επίσης – Οσφυαλγία: Σπιτικές θεραπείες για άμεση ανακούφιση από τον πόνο στη μέση και Ωφελεί η yoga την επίμονη οσφυαλγία;

4. Κήλη δίσκου

Οι δίσκοι είναι απαλά, σπογγώδη μαξιλαράκια ανάμεσα σε κάθε σπόνδυλο. Η κήλη δίσκου συμβαίνει όταν ένα κομμάτι αυτού υποστεί ζημιά, τραυματιστεί και έτσι ασκεί πίεση στη σπονδυλική στήλη. Ακόμα κι μια μικρή ποσότητα πίεση μπορεί να δημιουργήσει πόνο στη μέση της πλάτης, όπως επίσης και άλλα συμπτώματα, όπως μούδιασμα ή αποδυνάμωση των χεριών ή των ποδιών. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται εγχείριση και ανακάμπτουν μετά από ξεκούραση ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

5. Μυϊκό πιάσιμο

Ο δίσκος μπορεί να υποχωρήσει τόσο που να συμπιέσει το κοντινό νεύρο. Το «νευροκαβαλίκεμα» όπως λέγεται αλλιώς μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και πόνο σε χέρια και πόδια, προβλήματα με το έλεγχο της ούρησης, αλλά και αποδυνάμωση ή απώλεια ελέγχου στα πόδια. Όταν το πρόβλημα προέρχεται από την κήλη δίσκου, η θεραπεία είναι παρόμοια με την προαναφερθείσα αιτία. Το νευροκαβαλίκεμα συνήθως δεν χρειάζεται χειρουργείο, αν και οι γιατροί θα συστήσουν ενέσεις στεροειδών σε ορισμένες περιπτώσεις.

6. Οστεοαρθρίτιδα

Η πηγή του πόνο στη μέση ορισμένες φορές δεν είναι οι μυς, αλλά ένα πρόβλημα στα οστά και στις αρθρώσεις. Ο χόνδρος που καλύπτει και προστατεύει τα οστά μπορεί να αποδυναμωθεί όσο μεγαλώνουμε. Αυτή είναι η οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να κάνει τους χόνδρους να υποχωρήσουν εντελώς κάνοντας τα οστά μεταξύ τους να τρίβονται.

Αυτό με τη σειρά του ασκεί πίεση στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης, προκαλώντας μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια. Φυσικά, η οστεοαρθρίτιδα χρειάζεται διάγνωση από γιατρό, συνεχή παρακολούθηση και θεραπευτικό πλάνο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και του πόνου.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5156786/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5889545/

https://academic.oup.com/occmed/article/65/2/122/1488588

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα
Αυτοάνοσα: Οι διαταραχές ύπνου που «προειδοποιούν» ακόμη και ένα χρόνο πριν την έξαρση της νόσου
Προεκλαμψία: Νέο τεστ αίματος εντοπίζει τον κίνδυνο από το πρώτο τρίμηνο της κύησης
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση