, , , ,

Γάλα βρώμης: Το πιο υγιεινό γάλα φυτικής προέλευσης

Τα τελευταία χρόνια, τα διάφορα είδη φυτικού γάλακτος έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή για διάφορους λόγους: ο κόσμος τα επιλέγει επειδή ακολουθεί κάποια χορτοφαγική διατροφή,

Γάλα βρώμης: Το πιο υγιεινό γάλα φυτικής προέλευσης

Τα τελευταία χρόνια, τα διάφορα είδη φυτικού γάλακτος έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή για διάφορους λόγους: ο κόσμος τα επιλέγει επειδή ακολουθεί κάποια χορτοφαγική διατροφή, επειδή το ζωικό γάλα προκαλεί προβλήματα, όπως ακμή, φούσκωμα και δυσπεψία. Ορισμένοι τα προτιμούν και λόγω γεύσης. Κι αυτό γιατί το κάθε ένα διαθέτει και τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το γάλα αμυγδάλου έχει αυτή την ιδιαίτερη και ελκυστική γεύση αμυγδάλου και το γάλα σόγιας χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική.

Τι είναι το γάλα βρώμης;

Όμως, τι γνωρίζουμε για το γάλα βρώμης; Πόσο διαδεδομένο είναι και ποιες οι διαφορές του από τα άλλα είδη φυτικής προέλευσης;

Advertisment

Το γάλα βρώμης είναι περίπου σαν το γάλα αμυγδάλου, κάνναβης, καρύδας και σόγιας. Η διαφορά του έγκειται στο γεγονός ότι η βρώμη εδώ εγχέεται στο νερό, για να γίνει γάλα. Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο να φτιάξουμε και στο σπίτι μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να μουλιάσουμε τη βρώμη στο νερό και ύστερα σουρώνουμε το νερό, αφαιρώντας απλά τις τυχόν νιφάδες που δεν έχουν διαλυθεί.

Ένας άλλος τρόπος είναι να προσθέσουμε σε ένα μπολάκι με νιφάδες βρώμης τέσσερα φλιτζάνια νερού. Στη συνέχεια να τα γυρίσουμε όλα σε ένα μπλέντερ και να χτυπήσουμε δυνατά για αρκετά λεπτά. Τέλος, σουρώνουμε και είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Σε περίπτωση που επιλέξουμε να το αγοράσουμε, χρειάζεται πρώτα να διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος. Και αυτό γιατί μόνο έτσι θα είμαστε βέβαιοι για το αν το προϊόν μας περιέχει ζάχαρη, συντηρητικά, σάκχαρα ή σταθεροποιητές.

Advertisment

Πόσο υγιεινό είναι το γάλα βρώμης;

Ένα φλιτζάνι γάλακτος βρώμης περιέχει 130 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια λιπαρά, 2 γραμμάρια φυτικές ίνες και 4 γραμμάρια πρωτεΐνες . Καταφέρνει να καλύψει το 35% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε ασβέστιο και το 25% σε βιταμίνη D.

Το δυνατότερο σημείο αυτού του γάλακτος είναι οι φυτικές του ίνες. Διαθέτει περισσότερες από κάθε άλλο είδος και αυτό σημαίνει ότι ωφελεί το πεπτικό σύστημα, αλλά και την υγεία της καρδιάς. Επίσης περιέχει β- γλυκάνη, η οποία συνεισφέρει στη μείωση της χοληστερόλης. Επιπλέον, τα λιπαρά του είναι καλά, όπως και του αβοκάντο και αποτελούν χρήσιμη προσθήκη στον οργανισμό μας.

Ένα τελευταίο πλεονέκτημα που διαθέτει είναι η ομοιότητά του με το αγελαδινό συνηθισμένο γάλα. Αν και έχει πλούσια γεύση και κρεμώδη υφή (σαν το αγελαδινό), αυτές οι ιδιότητες δεν συνοδεύονται από τις παρενέργειας του φυτικού γάλακτος. Συνεπώς, μπορούμε να το προσθέσουμε ακόμα και στον καφέ μας.

Διαβάστε Επίσης: Γάλα Γαϊδούρας: Οι ευεργετικές του ιδιότητες, τρόποι χρήσης και τα οφέλη του στην υγεία

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση