, , , , , ,

6 απλοί συνδυασμοί τροφών που καταπολεμούν τις φλεγμονές

Οι φλεγμονές είναι μια φυσιολογική απόκριση του οργανισμού μας σε ξένους εισβολείς, αλλεργιογόνα, γύρη ή άλλες χημικές ουσίες. Είναι ένα σημαντικό προστατευτικό μέτρο που

6 απλοί συνδυασμοί τροφών που καταπολεμούν τις φλεγμονές

Οι φλεγμονές είναι μια φυσιολογική απόκριση του οργανισμού μας σε ξένους εισβολείς, αλλεργιογόνα, γύρη ή άλλες χημικές ουσίες. Είναι ένα σημαντικό προστατευτικό μέτρο που μας κρατά υγιείς. Όταν όμως οι φλεγμονές γίνονται χρόνιες, υποφέρουμε τις συνέπειες. Καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα και Αλτσχάιμερ συνδέονται με χρόνιες φλεγμονές.

Η καλύτερη θεραπεία για τις φλεγμονές είναι η πρόληψη και αυτό μπορεί εύκολα να επιτευχθεί μέσω μιας προσεκτικής αντιφλεγμονώδους δίαιτας. Οι παρακάτω συνδυασμοί θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε.

Advertisment

6 διατροφικοί συνδυασμοί που καταπολεμούν τις φλεγμονές

1. Μπρόκολο με ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι εφοδιασμένο με αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά και περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα κατάλληλα για την καρδιακή υγεία. Το μπρόκολο από την άλλη, εκτός από μέταλλα και βιταμίνες, περιέχει αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και καροτενοειδή που βοηθούν στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής. Ο συνδυασμός τους επιτρέπει την καλύτερη απορρόφησή τους.

2. Κάλε και σολομός

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το κάλε έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Το κάλε συγκεκριμένα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, αλλά και σε Κ, που μπορεί να μας προστατεύσει από το οξειδωτικό στρες. Ο σολομός από την άλλη πλευρά είναι μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων, όπως τα ωμέγα-3. Όταν καταναλώνονται μαζί, τα λιπαρά του ψαριού βοηθούν στην απορρόφηση της Κ από το κάλε.

3. Κουνουπίδι και κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι από τις ισχυρότερες αντιφλεγμονώδεις διαθέσιμες τροφές λόγω της κουρκουμίνης. Η δράση της είναι συγκρίσιμη με εκείνη ειδικών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη. Το κουνουπίδι από την άλλη ανήκει στην ίδια ομάδα με το κάλε και το μπρόκολο. Πλούσιο σε βιταμίνες C και Κ, αλλά και σε φυλλικό οξύ.

Advertisment

4. Παντζάρια και blueberries

Έχετε προσέξει ότι όλοι οι αθλητικοί σας φίλοι αρχίζουν τον τελευταίο καιρό να αναζητούν χυμό παντζαριών; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούν πλούσια πηγή νιτρικού οξέος, που βοηθά τους μυς του σώματος να δουλεύουν αποτελεσματικότερα. Το κόκκινο χρώμα των παντζαριών προέρχεται κυρίως από τη βηταλαΐνη, όπως και το σκούρο μωβ χρώμα των blueberries προέρχεται από τις ανθοκυανίνες. Και οι δύο ουσίες είναι ισχυροί αντιφλεγμονώδεις φορείς. Γι’ αυτό μη φοβάστε να τα αναμιγνύετε σε σαλάτες και smoothies.

5. Γιαούρτι και καρύδια

Φυσικά αναφερόμαστε στο ελληνικό, παραδοσιακό γιαούρτι και όχι σε επιδόρπια με ζάχαρη και χρωστικές. Γιατί το ελληνικό γιαούρτι είναι σπουδαία πηγή προβιοτικών βακτηρίων, τα οποία διατηρούν υγιές το γαστρεντερικό σύστημα. Και όσο για τα καρύδια, αυτά λειτουργούν ως πρεβιοτικά. Τα τελευταία θρέφουν τα προβιοτικά, τα περιέχονται στο γιαούρτι.

6. Ανανάς και τζίντζερ

Εκτός από τη βιταμίνη C, το κάλιο και το μαγγάνιο, ο ανανάς είναι μια πλούσια πηγή πολλών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών. Η βρωμελίνη για παράδειγμα, βασικό συστατικό του ανανά, αποτελεί ένα πεπτικό ένζυμο, που ανάμεσα σε άλλες λειτουργίες, βοηθά στη ρύθμιση της ανοσοποιητικής απόκρισης που δημιουργεί η φλεγμονή. Η βρωμελίνη είναι επίσης η ουσία, που σε σωστές δόσεις, μπορεί να πυροδοτήσει τη γέννα.

Το τζίντζερ από την άλλη πλευρά ρυθμίζει τις αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που πυροδοτεί τις φλεγμονές και άλλωστε είναι πολύ νόστιμο όταν συνδυάζεται με τον ανανά, ειδικά αν το συνδυάσετε σε ένα απολαυστικό, δροσερό smoothie.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου
Τι ώρα να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε και να μην αυξηθεί το σάκχαρο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση