, , , ,

10 τρόφιμα που διατηρούνται για πολλά χρόνια χωρίς να χαλάσουν

Το σύστημα των ημερομηνιών λήξης στις ετικέτες των τροφίμων πολλές φορές μας μπερδεύει. Ορισμένες φορές, αναγράφονται πάνω από μια ημερομηνίες και οι καταναλωτές δεν

10 τρόφιμα που διατηρούνται για πολλά χρόνια στην κουζίνα μας

Το σύστημα των ημερομηνιών λήξης στις ετικέτες των τροφίμων πολλές φορές μας μπερδεύει. Ορισμένες φορές, αναγράφονται πάνω από μια ημερομηνίες και οι καταναλωτές δεν είναι βέβαιοι για το τι και πώς ισχύει. Όμως, τις περισσότερες φορές είναι απλά συστάσεις και πολλά τρόφιμα πετιούνται αδίκως. Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν χαλάνε και έτσι δεν υπάρχει λόγος να τα πετάμε. Ίσως ήρθε η ώρα να μάθουμε ποια είναι.

10 τρόφιμα που αντέχουν για πολλά χρόνια στην κουζίνα μας

Μέλι

Το μέλι διαρκεί σχεδόν για πάντα. Αλλάζει χρώμα και κρυσταλλώνει, αλλά είναι ασφαλές προς κατανάλωση. Αν κρυσταλλώσει, απλά βάλτε το ανοιχτό βάζο σε ζεστό νερό και ανακατέψτε για να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.

Advertisment

Ρύζι

Ακόμα κι αν αναπτύξει ένα λεπτό στρώμα σκόνης τα σακουλάκι, το εσωτερικό είναι μια χαρά. Αυτό ισχύει για το μπασμάτι, το λευκό, το Arborio και το jasmine. Το καστανό ρύζι δεν έχει την ίδια τύχη• περιέχει υψηλά ποσοστά ελαίου και έτσι χαλάει.

Λευκό ξίδι

Μπορείτε να αγοράσετε τη μεγάλη συσκευασία χωρίς να φοβάστε. Δεν χαλάει ποτέ. Κι έτσι θα έχετε πάντα κάτι για να φτιάξετε σαλάτα dressing.

Εκχύλισμα βανίλιας

Το εκχύλισμα βανίλιας, καθώς φτιάχνεται από αλκοόλ, θα μείνει φρέσκο και αρωματισμένο για όσο το έχετε. Η απομίμηση όμως δεν έχει την ίδια διάρκεια.

Advertisment

Αλάτι

Αυτό μάλλον θα το ξέρετε. Το αλάτι δεν χαλάει όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Κoρν φλάουρ

Για να μείνει το κορν φλάουρ φρέσκο, κρατήστε το σε δροσερό μέρος και καλά κλεισμένο.

Ζάχαρη

Η πρόκληση με τη ζάχαρη δεν είναι να τη διατηρήσουμε φρέσκια, αλλά να μην σκληρύνει και γίνει πέτρα. Η ζάχαρη ποτέ δεν χαλά, επειδή δεν μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια. Απλά κλείστε τη καλά για να τη προστατέψετε από τα ζουζούνια και την υγρασία.

Αποξηραμένα φασόλια

Τα αποξηραμένα φασόλια μένουν ασφαλή για αόριστο χρόνο. Θα χρειαστεί απλά περισσότερος χρόνος για να μαλακώσουν στο μαγείρεμα, ειδικά μετά από ένα ή δύο χρόνια, αλλά δεν θα χάσουν τη διατροφική τους αξία.

Στιγμιαίος καφές

Ο στιγμιαίος καφές διατηρείται στο ψυγείο επ’ αόριστον, είτε σφραγισμένος, είτε όχι.

Αλκοολούχα ποτά

Μη βιαστείτε να καταναλώσετε τα ποτά που σας φέρνουν δώρο. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε για όσο θέλετε, αρκεί να μην ζεσταθούν από τον ήλιο ή από κάποια εστία θέρμανσης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση