, , ,

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν κάνουμε pushups καθημερινά

Οι κάμψεις είναι μια διαδεδομένη άσκηση για την ενδυνάμωσης του κορμού και του σώματος γενικά. Αν και ενεργοποιούν κυρίως μυς στα χέρια και στους

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν κάνουμε push ups καθημερινά

Οι κάμψεις είναι μια διαδεδομένη άσκηση για την ενδυνάμωσης του κορμού και του σώματος γενικά. Αν και ενεργοποιούν κυρίως μυς στα χέρια και στους ώμους, η άσκηση περιλαμβάνει μυς τόσο στον κορμό όσο και στα πόδια. Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι ενσωματώνουν τα push ups στην καθημερινή άσκησή τους. Όμως μπορεί να μην γνωρίζουν ότι με αυτή την άσκηση προσφέρουν οφέλη και στην υγεία τους.

Στήριξη και ενδυνάμωση των αρθρώσεων

Τα pushups αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από τις αρθρώσεις των μυών. Οι μύες και οι τένοντες σε αυτή την περιοχή είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση των οστών στη θέση τους.

Advertisment

Όμως, είναι σημαντικό να αυξήσουμε τον αριθμό των pushups σταδιακά για να χτίσουμε αρκετή δύναμη στους μύες. Από την άλλη χρειάζεται να προσέξουμε να μην πιέσουμε υπερβολικά την περιοχή, διότι μπορεί να προκαλέσουμε τραυματισμούς.

Αυξημένος μυϊκός τόνος και δύναμη

Υπάρχουν διάφορα είδη pushups και κάθε ένας ενεργοποιεί τους μύες με διαφορετικούς τρόπους. Μια μικρή έρευνα του 2015 με 8 εθελοντές εξέτασε ακριβώς αυτές τις ιδιομορφίες. Βρήκε ότι το κλασικό είδος κάμψεων γυμνάζει τους τρικέφαλους και τους θωρακικούς μύες. Από την άλλη οι κάμψεις με τα χέρια πιο πίσω ή πιο μπροστά ενεργοποιούν περισσότερο τους κοιλιακούς μύες και εκείνους της μέσης. Τέλος, οι κάμψεις με τα χέρια λίγο πιο πίσω από τους ώμους (20 εκατοστά) ενεργοποιούν τον μεγαλύτερο αριθμό μυών.

Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία

Διάφορες έρευνες έχουν συνδέσει την μυϊκή δύναμη με μείωση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών. Έρευνα του 2019 εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στον αριθμό των κάμψεων που ένα άτομο μπορεί να κάνει και στον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων 10 χρόνια αργότερα. Οι εθελοντές ήταν 1.104 άντρες μέσης ηλικίας.

Advertisment

Οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε δύο ομάδες. Όσοι μπορούσαν να κάνουν πάνω από 40 κάμψεις είχαν 96% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα από την ομάδα που μπορούσε να κάνει 10 ή και λιγότερες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η έρευνα περιελάμβανε συγκεκριμένη ηλικιακή και φυλετική ομάδα κι έτσι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για την επιβεβαίωση της συσχέτισης.

Πιθανοί κίνδυνοι

Όσοι αποφασίσουν να ενσωματώσουν στην καθημερινή τους άσκηση τις κάμψεις, χρειάζεται να έχουν υπόψη τους πιθανούς πόνους στη μέση. Επίσης, οι πολλές και συχνές επαναλήψεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο στους καρπούς ή στους ώμους.

[toggle title="Πηγές"]

https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/68/6/631/873862

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2724778

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4732391/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Λίπος στο συκώτι: Ποιο είδος άσκησης και πόση ώρα χρειάζεται για να το μειώσετε
Άσκηση: Το δραστικότερο φάρμακο μακροζωίας
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση