, , , ,

Μπορεί η γιόγκα να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος; Τι δείχνουν οι έρευνες

Δεν έχουμε όλοι τους ίδιους στόχους σχετικά με την υγεία μας – και για ορισμένους, η επίτευξη της βέλτιστης υγείας περιλαμβάνει την απώλεια βάρους.

Μπορεί η γιόγκα να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος; Τι δείχνουν οι έρευνες

Δεν έχουμε όλοι τους ίδιους στόχους σχετικά με την υγεία μας – και για ορισμένους, η επίτευξη της βέλτιστης υγείας περιλαμβάνει την απώλεια βάρους. Οι μελέτες όλες υποδεικνύουν ότι το βασικό στοιχείο για την απώλεια βάρους είναι η άσκηση. Ο συνδυασμός βελτιωμένης διατροφής και κίνησης είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσουμε βάρος και αυτό είναι βέβαιο.

Η επόμενη ερώτηση είναι: Τι είδους κίνηση; Ποιο είδος άσκησης; Μπορεί η οποιαδήποτε άσκηση να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος; Για παράδειγμα, η γιόγκα μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό; Η σύντομη απάντηση είναι ναι, αλλά υπάρχουν πολλές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Advertisment

Τι χρειάζεται για την απώλεια βάρους

Όπως η σωματική δραστηριότητα γενικά, έτσι και η γιόγκα είναι μια μορφή κίνησης, και η κίνηση δαπανά ενέργεια, καίγοντας θερμίδες. Παρά όλες τις φήμες και τις δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να χάσουμε βάρος, και αυτό είναι μείωση θερμίδων.

Πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες μέσω του φαγητού απ’ όσες καίμε μέσω της σωματικής άσκησης, γι’ αυτό και η υγιεινή διατροφή μαζί με την συχνή γυμναστική είναι το άριστο δίδυμο της νίκης για την απώλεια βάρους.

Οπότε μπορεί η γιόγκα να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος; Και πάλι, είναι μια πολύπλοκη ερώτηση. Το θέμα είναι ότι κάθε κίνηση μας βοηθά να χάσουμε βάρος, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το πετύχει. Είτε τρέχουμε σε μαραθώνιο, είτε πάμε για ένα 10λεπτο περπάτημα, δεν έχει σημασία. Αν δεν δαπανάμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες παίρνουμε, τότε δεν θα χάσουμε βάρος.

Advertisment

Πώς μπορεί η γιόγκα να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιες μορφές άσκησης είναι καλύτερες για την απώλεια βάρους σε σύγκριση με άλλες – και η γιόγκα δεν βρίσκεται στην κορυφή. Αυτές που βρίσκονται είναι η έντονη διακοπτόμενη άσκηση και η προπόνηση ενδυνάμωσης λόγω δύο παραγόντων: της αποτελεσματικότητας και της καύσης μετά.

Και οι δύο μας επιτρέπουν να ασκούμαστε για λιγότερο χρόνο και πάλι να δράττουμε τα σωματικά οφέλη. Η πρώτη απαιτεί να αυξάνουμε την ένταση της άσκησης και η δεύτερη είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να χτίζουμε μυϊκή μάζα, που αυξάνει τον μεταβολικό μας ρυθμό.

Η γιόγκα από την άλλη πλευρά έχει μια ατέλειωτη λίστα οφελών, αλλά δεν θεωρούταν πάντα «έντονη». Αυτό που πολλοί δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι κάθε στάση και εξάσκηση μπορεί να τροποποιηθεί για κάθε άτομο ώστε να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονη. Η ένταση επίσης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της γιόγκα και την διάρκεια της εξάσκησης.

Τα καλύτερα είδη γιόγκα για απώλεια βάρους

Όσο πιο σωματικά απαιτητική είναι η εξάσκηση (δύσκολες στάσεις), τόσο περισσότερες θερμίδες χρησιμοποιεί το σώμα μας. Τούτου λεχθέντος, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα οφέλη της γιόγκα, ειδικά για τη διαχείριση του στρες και τη μείωση της κορτιζόλης, την κάνουν μια προτιμητέα μορφή άσκησης για όσους παλεύουν με το άγχος και επίσης προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Από τα πολλά είδη γιόγκα εκεί έξω, τα τρία που έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα είναι η ashtanga, η Bikram και η vinyasa. Και οι τρεις απαιτούν δύναμη και ευελιξία και οι τρεις έχουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας.

Αν αναζητάτε μια πειθαρχημένη εξάσκηση για όλο το σώμα, η ashtanga είναι για εσάς. Αν προτιμάτε ένα πιο άμεσο αποτέλεσμα, υπάρχει και η hot yoga ή η Bikram yoga. Η Vinyasa βασίζεται περισσότερο στη ροή κινήσεων, απαιτεί δύναμη στον κορμό και ισορροπία.

Ray Bass, personal trainer

[toggle title="Πηγές"]

https://www.mindbodygreen.com/articles/hiit-workouts-are-better-for-weight-loss

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση