, , , ,

8 βασικά σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν καταναλώνουμε αρκετά λαχανικά

Αν παραλείψουμε τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που μας προσφέρουν, αργά ή γρήγορα επηρεάζεται η συνολική μας υγεία.

8 βασικά σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν καταναλώνουμε αρκετά λαχανικά

«Πιάνεται» αν στο σάντουιτς της ημέρας προσθέσουμε μια φέτα μαρούλι; Μπορεί να νομίζετε ότι καταναλώνετε αρκετά λαχανικά, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν υπολογίζετε σωστά. Η διατροφή μας έχει τα τελευταία χρόνια αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά ακόμα δεν έχουμε συμπεριλάβει όσο θα έπρεπε όλη την ποικιλία λαχανικών στο διατροφικό μας μενού, είτε λόγω επιλογής, είτε λόγω έλλειψης χρόνου.

Οι ειδικοί, όμως, συστήνουν οι ενήλικες να προσθέτουμε λαχανικά σε κάθε γεύμα της ημέρας. Αν παραλείψουμε αυτά τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που μας προσφέρουν, αργά ή γρήγορα επηρεάζεται η συνολική μας υγεία. Αλλά πώς θα καταλάβουμε ότι δεν καταναλώνουμε αρκετά λαχανικά, μπορεί το ίδιο μας το σώμα να μας το «μαρτυρήσει»; Απ’ ότι φαίνεται, ναι, τόσο το σώμα όσο και οι ίδιες μας οι συνήθειες.

Advertisment

8 βασικά σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν καταναλώνουμε αρκετά λαχανικά

Έλλειψη χρώματος στο πιάτο μας

Το βασικό μοτίβο μεσημεριανού και βραδινού γεύματος αποτελείται από κρέας και πατάτες. Και όσο νόστιμο κι αν είναι αυτό από μόνο, αν δεν υπάρχουν κι άλλα χρώματα στο πιάτο, σημαίνει ότι λαμβάνετε ελάχιστα θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί το αγαπημένο σας φαγητό να είναι τα απλά ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί, αλλά είναι σημαντικό σε αυτά να προσθέτετε και πολύ χρώμα.

Μελανιάζουμε εύκολα

Η κατανάλωση ελάχιστων ποσοτήτων βιταμίνης C αυξάνει τον κίνδυνο μελανιάσματος – κάποιρε έρευνες συστήνουν να αυξάνουμε τις πηγές της, αν θέλουμε να το αποφύγουμε. Καλές πηγές βιταμίνης C αποτελούν οι κόκκινες πιπεριές, το κάλε, οι κόκκινες καυτερές πιπεριές, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι ντομάτες.

Νιώθουμε συνεχώς κόπωση

Η έλλειψη σε φυλλικό οξύ μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αναιμία. Αυτή η βιταμίνη Β μπορεί να εντοπιστεί στα σπαράγγια, στα σκούρα φυλλώδη λαχανικά και στα αμυλώδη λαχανικά, όπως στα μαυρομάτικα φασόλια, στα σπαράγγια και στις φακές.

Advertisment

Ένα κρυολόγημα που επιμένει

Αν δεν συμπεριλαμβάνετε αρκετά λαχανικά στη διατροφή σας, το σώμα σας θα στερείτε των αμυνών που χρειάζεται για να μπορεί να πολεμά επαρκώς τις ελεύθερες ρίζες και τους ιούς. Γεμίστε το ψυγείο σας με σκούρα φυλλώδη λαχανικά, μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, για να δώσετε ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και να συντομεύσετε τον χρόνο ανάρρωσης.

Παρατηρούμε θολή μνήμη

Αν και το να ξεχνάμε πού και πού είναι φυσιολογικό σε όλες τις ηλικίες, αν παρατηρείτε ότι η ταχύτητα επεξεργασίας και η αποτελεσματικότητα της μνήμης σας ξεθωριάζουν όσο μεγαλώνετε, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών θα μπορούσε να αποτελεί ένα εμπόδιο. Η λουτεΐνη, ένα θρεπτικό στοιχείο που έχει αποδειχθεί σε πρότερες έρευνες ότι ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη, εντοπίζεται σε μια ποικιλία λαχανικών, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, τα καρότα, το μπρόκολο, το καλαμπόκι και στις ντομάτες. Προσθέστε κάποια από αυτά τα λαχανικά στο μενού σας και ο εγκέφαλος θα σας ευχαριστεί.

Δυσκολία στη διαχείριση καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων

Αν και το στρες είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας, το πώς τρώμε και φροντίζουμε τον εαυτό μας επηρεάζει άμεσα στην απόκριση του οργανισμού μας. Η φλεγμονή είναι η φυσική απόκριση του σώματός μας στο στρες, οπότε αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε καλά το στρες, η φλεγμονή και οι βλαπτικές της επιδράσεις μπορεί να κυριεύσουν σταδιακά τον οργανισμό μας.

Τροφές πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη στοιχεία όπως τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (σολομός και τόνος), τα αντιοξειδωτικά, οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της φλεγμονής στο σώμα και αυξάνουν τις νοητικές ικανότητες, με τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αναποδιές της ζωής.

Ευάλωτοι σε μυϊκές κράμπες

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν κάλιο που εμποδίζει τις μυϊκές κράμπες, ειδικά αν γυμνάζεστε ή περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών του έτους. Μια μεσαία μπανάνα περιέχει 422mg καλίου.

Η ζυγαριά μένει κολλημένη στα ίδια κιλά

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν φυτικές ίνες που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι, οπότε και τρώμε λιγότερο. Επίσης, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες και τα πρώτα μάς βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις λιγούρες για γλυκό. Επιλέξτε ένα μπολ με φράουλες αντί για παγωτό και θα καταναλώσετε 200 θερμίδες λιγότερες μέσα στη μέρα.

Ο κανόνας, λοιπόν, είναι να προσπαθούμε να κάνουμε το πιάτο μας σε κάθε γεύμα όσο πιο πολύχρωμο μπορούμε, γιατί αυτό αυτομάτως θα σημαίνει ότι περιλαμβάνουμε διάφορα είδη λαχανικών, και πιθανώς και φρούτων, στο διατροφικό μας μενού. Τα χρώματα δηλώνουν και τα ιδιαίτερα θρεπτικά στοιχεία που έχουν να μας προσφέρουν.

Πηγή: thehealthy.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση