, , ,

5 από τις καλύτερες υπερτροφές που ενισχύουν την ενέργεια του οργανισμού

Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσουμε την αίσθηση εξάντλησης μέσα στη μέρα είναι φυσικός και βρίσκεται στην κουζίνα μας.

5 από τις καλύτερες υπερτροφές που ενισχύουν την ενέργεια του οργανισμού

Μήπως δυσκολεύεστε το πρωί να σηκωθείτε από το κρεβάτι ακόμα κι αν έχετε κοιμηθεί καλά; Μήπως συχνά νιώθετε υπνηλία νωρίς το απόγευμα και προσπαθείτε να μείνετε συγκεντρωμένοι την υπόλοιπη μέρα; Αν η απάντηση είναι θετική σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, ήρθε η ώρα για αλλαγή.

Ευτυχώς, υπάρχουν εύκολοι και οικονομικοί τρόποι να αφήσουμε πίσω την ανώφελη κούραση και να ανακτήσουμε τον έλεγχο των δραστηριοτήτων μας μέσα στη μέρα. Και όχι, η λύση δεν είναι οι ατέλειωτες ποσότητες καφέ ή άλλων ενεργειακών ποτών. Οι απαντήσεις βρίσκονται σε φυσικά συστατικά που είναι πιο ασφαλή για τον οργανισμό και παρέχονται από άλλες τροφές.

Advertisment

5 από τις καλύτερες υπερτροφές που ενισχύουν την ενέργεια του οργανισμού

1. Μάκα (περουβιανό τζίνσενγκ)

Χρησιμοποιείται από άλλους λαούς εδώ και χιλιάδες χρόνια για μαγειρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς, κυρίως από τους Περουβιανούς. Πρόκειται για ένα φυτό που μπορεί να φθάσει σε ύψος από 30 ως και 70 εκατοστά και είναι συγγενές με σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο. Η ρίζα του αποξηραίνεται και μετατρέπεται σε σκόνη. Μπορούμε να τη βρούμε διαδικτυακά ή σε εξειδικευμένα φαρμακεία.

Υπάρχουν τρεις ποικιλίες (κίτρινο, κόκκινο και μαύρο) που έχουν μοναδικές επιδράσεις στο σώμα, αλλά η κίτρινα μάκα είναι η πιο δημοφιλής. Το τζίνσενγκ θεωρείται ένας φυσικός τρόπος τόνωσης της σωματικής και πνευματικής ευεξίας. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, έχει την ιδιότητα να καταπολεμά την αίσθηση κόπωσης, να βελτιώνει τη συγκέντρωση και να απαλύνει τους πονοκεφάλους. Ο ιδανικότερος τρόπος κατανάλωσης είναι η προσθήκη σε smoothies και άλλα ροφήματα.

2. Κακάο

Το κακάο είναι μια άλλη καταπληκτική τροφή που προσφέρει ενέργεια, κυρίως λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε θεοβρωμίνη. Αυτή η ουσία επηρεάζει με θετικό τρόπο τη διάθεση και την κατάσταση εγρήγορσης. Οι ερευνητές έχουν συμπεράνει πολλάκις ότι η θεοβρωμίνη συνδέεται με αύξηση της ενέργειας. Μία από τις πιο συνηθισμένες χρήσης του κακάο τα τελευταία 500 χρόνια ήταν η ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος. Μάλιστα, ο συνδυασμός του με ασφαλείς ποσότητες καφεΐνης, όπως αυτές που βρίσκουμε στο τσάι μάτσα, προσφέρει ενέργεια που διαρκεί κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Advertisment

3. Αυγά

Η πρωτεΐνη και τα υγιεινά λιπαρά που βρίσκουμε στο αυγό βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα. Αυτό είναι το κλειδί για την αποφυγή της απογευματινής εξάντλησης και της έντονης λαχτάρας για κάτι γλυκό. Επιπροσθέτως, η λευκίνη που βρίσκουμε επίσης στα αυγά είναι ένα πολύτιμο αμινοξύ που πυροδοτεί την παραγωγή ενέργειας. Συγκεκριμένα, βοηθά τα κύτταρα να προσλάβουν περισσότερο σάκχαρο από το αίμα, ενεργοποιούν την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα και αυξάνουν τη διάσπαση του λίπους.

4. Κόκκινα φρούτα

Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα κόκκινα φρούτα αποδεικνύονται πολύτιμοι σύμμαχοι για το σώμα μας. Είναι αντιφλεγμονώδη και γεμάτα αντιοξειδωτικά. Αυτά τα πολύχρωμα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε την κόπωση και μας παρέχουν ενέργεια. Άλλωστε, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές όταν θέλουμε να φάμε κάτι γλυκό. Μπορούν να καταναλωθούν με ποικίλους τρόπους, αλλά εδώ προτείνουμε να επιλέγετε τα κόκκινα φρούτα εποχής αντί των κατεψυγμένων που είναι ακόμα πιο νόστιμα.

5. Γλυκοπατάτες

Πρόκειται για σύνθετους υδατάνθρακες που σημαίνει ότι πέπτονται αργά και ενισχύουν την αίσθηση κορεσμού, σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα και μας παρέχουν μια σταθερή ροή ενέργειας που αυξάνει την παραγωγικότητα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τις καταναλώνουμε βραστές, ψητές στο φούρνο ή στον ατμό με παρθένο ελαιόλαδο και μπαχαρικά της επιλογής σας για έξτρα νοστιμιά και ενέργεια.

Πηγή:

dailylife.com/article/energy-superfoods

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση