, , , ,

Ψωρίαση: 6 τρόποι να ανακουφιστείτε τους ζεστούς μήνες του χρόνου

Το καλοκαίρι αποδεικνύεται σύμμαχος για τα άτομα με ψωρίαση, αρκεί να γνωρίζουν πώς να επωφεληθούν από αυτό.

Ψωρίαση: 6 τρόποι να ανακουφιστείτε τους ζεστούς μήνες του χρόνου

Για τους ανθρώπους με ψωρίαση, οι καλοκαιρινοί μήνες είναι μια περίεργη περίοδος. Από τη μία η υγρασία και ο ήλιος βοηθούν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων, από τη άλλη ο κλιματισμός και το χλώριο μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα και να πυροδοτήσουν κάποια κρίσης ψωρίασης. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να ελέγξουμε έως ένα βαθμό τα συμπτώματα κατά τους θερμούς μήνες του χρόνου ώστε να απολαύσουμε αυτή την εποχή που τόσο επιθυμούμε.

6 τρόποι να ανακουφιστούμε από την ψωρίαση τους ζεστούς μήνες του χρόνου

Εκμεταλλευόμαστε την υγρασία

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί η ψωρίαση βελτιώνεται το καλοκαίρι; Σχετίζεται με τον αέρα. Αν και η υγρασία είναι εχθρός των μαλλιών μας, κάνει καλό στην επιδερμίδα μας επειδή τα σημεία στα οποία εμφανίζεται η ψωρίαση δεν είναι τόσο ευάλωτα στα σκασίματα που δημιουργούνται. Σε μια πολύ ζεστή και υγρή μέρα όμως, είναι καλύτερο να μην απομακρυνόμαστε για πολύ ώρα από κλιματισμό, αφού η εφίδρωση είναι πιθανό να προκαλέσει μια κρίση. Βέβαια, χρειάζεται να βεβαιωθούμε ότι το δέρμα μας δεν ξηραίνεται από τον αέρα του κλιματισμού.

Advertisment

Προγραμματίζουμε χρόνο για ασφαλή ηλιοθεραπεία

Αν και δεν αποτελεί υποκατάστατο της αγωγής, κάποιοι άνθρωποι έχουν διαπιστώσει ότι η ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο βοηθά στην ανακούφιση από την ψωρίαση. Οι υπεριώδεις ακτίνες Β του φυσικού φωτός είναι μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Το φως του ήλιου βοηθά επίσης το σώμα να δημιουργήσει βιταμίνη D, που ενδέχεται να παίζει ένα ρόλο στην ψωρίαση. Εντούτοις, η έκθεση στον ήλιο δεν συστήνεται για όλους, γι’ αυτό συμβουλευτείτε πρώτα τον δερματολόγο σας ώστε να θέσετε και ένα χρονικό περιορισμό.

Προστατευόμαστε από ηλιακά εγκαύματα

Το έγκαυμα είναι τεχνικά ένας τραυματισμός του δέρματος. Και σε κάποιους, η ψωρίαση εμφανίζεται στο σημείο ενός τραυματισμού, μια απόκριση που είναι γνωστή ως το φαινόμενο Koebner. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου επίσης συσχετίζεται με καρκίνο του δέρματος. Αν και δεν είναι εντελώς κατανοητός ο λόγος, οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με ψωρίαση έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Γι’ αυτό δεν παραλείπουμε σε καμία περίπτωση την αντηλιακή προστασία σε πρόσωπο και στα σημεία του σώματος που έρχονται σε επαφή με το φως του ήλιου.

Ενυδατωνόμαστε

Ενώ η υγρασία είναι καλή για την ψωρίαση, πολλές άλλες πλευρές του καλοκαιριού, όπως ο κλιματισμός, ο ανεμιστήρας και το χλώριο της πισίνας μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία. Αν γνωρίζετε ότι συχνά εμφανίζετε ξηρότητα, προλάβετέ τη χρησιμοποιώντας επιπλέον ενυδατική κρέμα. Στην περίπτωση της χρήσης πισίνας, κάντε ντους αμέσως μετά για να μειώσετε πιθανό ερεθισμό.

Advertisment

Συχνές βουτιές στη θάλασσα

Η χρήση νερού ενυδατώνει τα ξηρά σημεία του δέρματος. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την εγκυρότητα των ευρημάτων, φαίνεται ότι το αλάτι της θάλασσας ωφελεί ένα άτομο με ψωρίαση. Το βέβαιο είναι ότι το κολύμπι σε θαλασσινό νερό απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και έτσι βελτιώνει την όψη των σημείων που εμφανίζουν ψωρίαση. Εντούτοις, να θυμάστε ότι αν μετά μείνετε πολύ ώρα με αλάτι στο σώμα σας, θα εμφανίσετε ξηρότητα, οπότε είναι καλό, αφού βγείτε να ξεπλυθείτε.

Μειώνουμε το αλκοόλ

Το καλοκαίρι συνήθως αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ. Αλλά αν έχετε ψωρίαση, είναι σοφότερο να περιορίσετε τις ποσότητες των ποτών. Ακόμα και η μέτρια κατανάλωση μπορεί να μειώσει την απόκριση στη φαρμακευτική αγωγή και το αλκοόλ μάλιστα μπορεί να έχει επικίνδυνες παρενέργειες όταν συνδυάζεται με κάποια φάρμακα. Τέλος, οι επιστήμονες μας τονίζουν ότι η μεγάλη κατανάλωση συνεισφέρει στη συστηματική φλεγμονή, η οποία προκαλεί μικρότερα και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας σε άτομα με ψωρίαση, όπως καρδιαγγειακή νόσο και κατάθλιψη.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/psoriasis/living-with/ways-to-soothe-psoriasis-summer

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση