, ,

Η σωστή αναπνοή μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που εκφράζεται από το αίσθημα της απελπισίας, του φόβου, της ανησυχίας και της αδυναμίας. Ωστόσο, η κατάθλιψη δεν οφείλεται

Η σωστή αναπνοή μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που εκφράζεται από το αίσθημα της απελπισίας, του φόβου, της ανησυχίας και της αδυναμίας. Ωστόσο, η κατάθλιψη δεν οφείλεται μόνο σε ψυχολογικά αίτια, αλλά εξαρτάται και από την κατάσταση του οργανισμού.

Η αναπνοή έχει άμεση σχέση με το νευρικό σύστημα και είναι το δυνατότερο εργαλείο που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός για να το διατηρεί δυνατό και υγιές. Η λανθασμένη αναπνοή(υπεραερισμός), έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή οξυγόνωση του οργανισμού που αποδυναμώνει το νευρικό σύστημα.

Advertisment

Όταν η αναπνοή σας είναι γρήγορη και βαθιά, το διοξείδιο του άνθρακα στον οργανισμό μειώνεται κάτω του φυσιολογικού. Το χαμηλό διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα προκαλεί στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας, της βασικής αρτηρίας που ευθύνεται για την αιμάτωση του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τον Gibbs, η στένωση αυτή μπορεί να φτάνει μέχρι και στο 50% στους ανθρώπους που υποφέρουν από άγχος και κρίσεις πανικού.

«Η βαθιά αναπνοή κάνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο αφύσικα δραστήριο εξαιτίας της χαμηλής συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα. Σαν αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος βγαίνει εκτός ελέγχου με την εμφάνιση αυθόρμητων και ασύγχρονων σκέψεων… Με τον έλεγχο της αναπνοής, ο εγκέφαλος ελέγχει την ίδια του τη διέγερση».

Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί επίσης, με τη χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων από τον οργανισμό. Η σωστή αναπνοή έχει σαν αποτέλεσμα την διάνοιξη περισσοτέρων τριχοειδών αγγείων στον οργανισμό και επομένως την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος που μεταφέρει οξυγόνο, νερό και θρεπτικά στοιχεία στα κύτταρα. Ο συνδυασμός της σωστής αναπνοής με την σωστή διατροφή μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία του οργανισμού και να εξασφαλίσει υγεία στο σώμα και το νου.

Advertisment

Τα παρακάτω βήματα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, εφόσον εφαρμόζονται με συνέπεια στην καθημερινότητα:

Παρατηρείστε συνειδητά την αναπνοή σας, για να έρθετε σε επαφή με τα πραγματικά σας συναισθήματα. Φροντίστε η αναπνοή σας να γίνεται πάντα από την μύτη, εισπνοή και εκπνοή. Όποτε παρατηρείτε αλλαγή στο βάθος και τον ρυθμό της αναπνοής(γρήγορη αναπνοή, ακανόνιστη αναπνοή, δυσκολία στην εκπνοή, συχνοί αναστεναγμοί, κ.α.), κάντε μια πεντάλεπτη παύση εστιάζοντας στο ρυθμό της. Η αναπνοή που καταλαγιάζει τα συναισθήματα είναι ήσυχη, αθόρυβη, έχει ένα συγκεκριμένο ρυθμό, είναι αργή και γίνεται από το διάφραγμα.

Καταναλώνετε καθημερινά μέχρι 1 λίτρο χυμό φρούτων και λαχανικών(παρασκευασμένα σε αποχυμωτή). Οι φρέσκοι χυμοί που δεν περιλαμβάνουν τις φυτικές ίνες, απορροφώνται άμεσα από το λεπτό έντερο ενισχύοντας τον οργανισμό και τονώνοντας το νευρικό σύστημα.

Γυμναστείτε καθημερινά με όποιον τρόπο σας είναι ευχάριστος (περπάτημα, τρέξιμο, χορός, κ.α.). Η γυμναστική είναι το δυνατότερο φάρμακο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης εφόσον βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα και τονώνει την διάθεση με την παραγωγή ενδορφινών.

Επισκεφτείτε φυσικά τοπία, η επαφή με τη φύση και τα στοιχεία της (νερό, αέρας, χώμα) έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική σας υγεία, καθώς δυναμώνει τα ένστικτα και την θέληση για ζωή.

Βάλτε στο ημερήσιο πρόγραμμά σας την επαφή με το κρύο νερό. Κάντε ένα ντους με ζεστό νερό και στο τέλος δοκιμάστε το κρύο νερό ξεκινώντας από τα κάτω άκρα έως την κεφαλή. Όταν έρχεστε σε επαφή με το κρύο νερό, δοκιμάστε να κρατήσετε για λίγα δευτερόλεπτα την αναπνοή σας. Στην πορεία θα διαπιστώσετε ότι το νευρικό σύστημα χαλαρώνει, ενισχύεται η άμυνα του οργανισμού και μειώνονται οι πιθανότητες για εποχιακά κρυολογήματα.

[toggle title="Πηγές"]

Gibbs DM 1992 “Hyperventilation induced cerebral ischemia in panic disorder and effects of nimodipine” American journal of Psychiatry 149:1589-1591

Balestino M , Somjen GG, Concentration of carbon dioxide, interstitial pH and synaptic transmition in hippocampal formation of the rat, physiol. 1988, 396:247-266

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση