, , , , , , ,

9 μπαχαρικά και βότανα που αξίζει να καταναλώνετε για καλύτερη υγεία

Βότανα και Μπαχαρικά με μεγάλη αξία που αποτελούν μια ανεκμετάλλευτη πηγή ενίσχυσης της καλής κατάστασης της υγείας.

Άρθρο του δρος Steven Masley

Τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν ενισχύουν μόνο τη γεύση, ενισχύουν επίσης την υγεία και καταπολεμούν την γρήγορη γήρανση. Εκτός από το γεγονός ότι κάνουν το φαγητό μας πεντανόστιμο, τα περισσότερα μπαχαρικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, ένα υποτιμημένο και παραγκωνισμένο όπλο στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων.

Advertisment

Πολλά πασίγνωστα οφέλη συνδέονται με συγκεκριμένα βότανα και μπαχαρικά. Μερικά από αυτά μπορεί να αφορούν απίθανες ιστορίες, όπως για παράδειγμα το σκόρδο που υποτίθεται ότι διώχνει τους βρικόλακες, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ακόμη και σε αυτή την εποχή των επεξεργασμένων τροφίμων, η αξία των αγνών βοτάνων και μπαχαρικών παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Αυτές οι φυτικές ουσίες έχουν τεράστια αξία και αποτελούν μια ανεκμετάλλευτη πηγή πρόληψης των ασθενειών και ενίσχυσης της γενικής καλής κατάστασης της υγείας.

Τα οφέλη του σκόρδου

Το σκόρδο αποτελεί μία από τα μεγαλύτερες φαρμακευτικές τροφές όλων των εποχών και βρίσκεται σίγουρα στην κορυφή της λίστας μας. Έχει την ικανότητα να μειώνει την αρτηριακή πίεση, να εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και να μειώνει τη χοληστερίνη. Η αλισίνη είναι η ένωση που δίνει σε αυτό το τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος – που μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι καταπολέμα τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος – τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Advertisment

Η αλισίνη είναι επίσης υπεύθυνη για τη μυρωδιά του σκόρδου (κάτι που προφανώς δεν αρέσει στους βρικόλακες). Για να πάρετε μεγαλύτερη ποσότητα, φροντίστε να συνθλίψετε, να λιώσετε ή να κόψετε τις σκελίδες προκειμένου να απελευθερωθεί και να ενεργοποιηθεί πλήρως αυτή η ουσία. Η αλισίνη σχηματίζεται μόνο όταν το σκόρδο κομματιάζεται ή θρυμματίζεται και το ένζυμο αλίνη αναμειγνύεται με το οξυγόνο. Έτσι, η κατάποση μιας ολόκληρης σκελίδας σκόρδου δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Όταν το μαγειρεύετε, αποφύγετε την υπερβολική θερμότητα, διότι όχι μόνο αποκτά πικρή γεύση αλλά επίσης καταστρέφετε τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Είτε σας αρέσει η Ασιατική, η Λατινική, η Μεσογειακή ή άλλη κουζίνα, χρησιμοποιήστε 1 ή 2 σκελίδες σε φαγητά όπως τα τηγανιτά, τις σως για σαλάτες, τις σούπες και πολλά άλλα και μάλιστα όσο το δυνατόν συχνότερα.

Σκόρδο, το πανάρχαιο θεραπευτικό βότανο

 

Πράσινα βότανα και οφέλη

Είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολο είναι να βρείτε βιολογικά, φρέσκα πράσινα μυρωδικά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι εύκολο να τα καλλιεργήσετε στο σπίτι σας σε ένα περβάζι με προσανατολισμό προς τον νότο ακόμη και το χειμώνα ή σε δοχεία στο μπαλκόνι σας ή στην αυλή, αν δεν διαθέτετε κήπο.

Η καλλιέργεια των δικών σας βοτάνων είναι ένας οικονομικός τρόπος για να εξασφαλίσετε σταθερές προμήθειες. Αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκιες αποξηραμένες ποικιλίες.

Ο μαϊντανός δεν φρεσκάρει μόνο την αναπνοή σας, καθαρίζει και αναζωογονεί ολόκληρο τον οργανισμό σας λόγω των υψηλών επιπέδων χλωροφύλλης που περιέχει. Μελέτες συνδέουν τη χλωροφύλλη με πολλά οφέλη που κυμαίνονται από την εμπόδιση της βακτηριακής ανάπτυξης μέχρι την αντιμετώπιση της φλεγμονής και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Το δεντρολίβανο βελτιώνει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου διότι περιέχει ουσίες που βοηθούν στην προστασία της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή ζωτικής σημασίας. Επίσης, αποτελεί μια ισχυρή αντιφλεγμονώδη ένωση και χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Το φασκόμηλο παρουσιάζει αντιδιαβητική δράση στα ζώα. Το όφελος αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί στον άνθρωπο, αλλά γνωρίζουμε ότι το φασκόμηλο περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες και αντιοξειδωτικά. Για αιώνες έχει χρησιμοποιηθεί στην Αγιουρβεδική ιατρική ως καθαριστικό βότανο λόγω των αντιβακτηριακών και αντιιικών ιδιοτήτων του.

Το θυμάρι, το οποίο περιέχει ένα έλαιο που ονομάζεται θυμόλη, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Η ρίγανη περιέχει επίσης θυμόλη και θεωρείται το βότανο με την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση, η οποία είναι 4 φορές υψηλότερη ανά γραμμάριο από την αντίστοιχη των βατόμουρων. Εκτός από τη θυμόλη, περιέχει καρβακρόλη (ένα άλλο έλαιο), η οποία έχει αντιμυκητιακές, αντιβακτηριακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Όλες αυτές οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες μαζί καθιστούν τη ρίγανη ένα από τα πιο ευεργετικά βότανα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας.

Τα οφέλη των πικάντικων μπαχαρικών

Οι άνθρωποι από βιοχημικής πλευράς έλκονται από ορισμένες γεύσεις όπως ακριβώς οι μέλισσες από το νέκταρ. Η φύση μας κάνει να επιθυμούμε συγκεκριμένα τρόφιμα για σοβαρούς λόγους. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ζώα, οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν βιταμίνη C και πολλοί ερευνητές υποθέτουν ότι η έλξη μας προς τη ζάχαρη στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος της φύσης να μας κάνει να καταναλώνουμε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, όπως είναι τα φρούτα που έχουν γλυκιά γεύση.

Επίσης, έχουμε μια φυσική τάση να μας αρέσουν τα περισσότερο μπαχαρικά. Ίσως η φύση να τους έδωσε ελκυστική μυρωδιά έτσι ώστε να μπορούμε να τα καταναλώσουμε και να απολαύσουμε όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες για την υγεία μας. Εξάλλου, τα μπαχαρικά κατά βάρος αποτελούν ίσως τις πιο θρεπτικές ουσίες που μπορούμε να καταναλώσουμε. Παρακάτω σας προτείνουμε μερικά από αυτά:

Η κανέλα περιέχει φυτοχημικά που αυξάνουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης στα κύτταρα (όταν η γλυκόζη μεταβολίζεται δεν αποθηκεύεται ως λίπος). Επίσης, βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων και της «κακής» χοληστερίνης (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας [LDL]).

Το τζίντζερ βοηθά στον έλεγχο της ναυτίας αλλά επίσης μειώνει την κολλητικότητα του αίματος, η οποία βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων και μειώνει τη φλεγμονή. Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, αποδείχτηκε ότι μειώνει τη χοληστερίνη και επιβραδύνει την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών).

Η κουρκούμη περιέχει κουρκουμίνη, μία από τις πιο ισχυρές ενώσεις στο φυτικό βασίλειο. Η κουρκουμίνη έχει χρησιμοποιηθεί στο Αντικαρκινικό Κέντρο Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας σε δοκιμές κατά του καρκίνου και αποδείχτηκε ότι επιβραδύνει την απώλεια μνήμης στα πειραματόζωα. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για το συκώτι, το οποίο έχει ζωτική σημασία για την αποτοξίνωση. Η κουρκουμίνη έχει αποδειχτεί επίσης ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της τεράστιας αντιφλεγμονώδους ικανότητάς της.

Οι έρευνες σχετικά με τα οφέλη των βοτάνων και των μπαχαρικών συνεχίζονται, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα αρωματικά πιάτα που περιέχουν αυτές τις ουσίες ενισχύουν την υγιεινή διατροφή μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι εμείς επιμένουμε στην καλύτερη δυνατή διατροφή που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

[toggle title="Πηγές"]

www.sciencedaily.com/releases/2002/01/020108075158.htm

www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120224194313.htm

lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-chlorophyllin

umm.edu/health/medical/altmed/herb/ginger

care.diabetesjournals.org/content/26/12/3215.full

clincancerres.aacrjournals.org/content/14/14/4491.full

jn.nutrition.org/content/141/8/1451

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16125023/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19053868

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3736918/#bibr26-2045125312436573

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11697022

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16484567

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4266250/

www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92763/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10801908

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23867208

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2129164

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2901047

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20332524

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση