, ,

6 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση

Τα χαρακτηριστικά των υγιών και των αλληλοεξαρτώμενων σχέσεων.

6 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση

6 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση

Η αναζήτηση της αγάπης και η προσπάθεια διατήρησης μιας σχέσης μπορεί ορισμένες φορές να αποδειχτεί πολύ επώδυνη για εμάς. Με άλλα λόγια: ο έρωτας και η αγάπη δεν είναι πάντα αυτό που θα έπρεπε να είναι. Η ανάπτυξη της δική σας ταυτότητας και η σταθερή αίσθηση εαυτού μπορεί να ακούγονται δύσκολες αποστολές· ωστόσο, αποτελούν επίσης τη βάση που χρειαζόμαστε, αν θέλουμε να αναπτύξουμε μια υγιή σχέση με ένα άλλο άτομο. Το ιδανικό θα ήταν να τα είχαμε ήδη λυμένα αυτά τα ζητήματα, αλλά συχνά οι άνθρωποι μπαίνουν σε σχέση, ενώ ακόμα προσπαθούν να τα βρουν με τον εαυτό τους. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίζετε τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης και να την ξεχωρίζετε από μια αλληλοεξαρτώμενη, που μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

Advertisment

Ποιος είναι ο τέλειος σύντροφος;

Χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης

Το βασικό θεμέλιο μιας υγιούς σχέσης είναι ο σεβασμός- σεβασμό για τον εαυτό σας και τον άλλο. Αυτό περιλαμβάνει: 1) την ανάληψη ευθυνών και την παραδοχή των δικών σας λαθών, 2) την εμπιστοσύνη, 3) την ειλικρίνεια στην επικοινωνία, 4) τη συνεργασία, μέσω της λήψης κοινών αποφάσεων και προθυμία για αμοιβαίους συμβιβασμούς, 4) την ασφάλεια και το σεβασμό του προσωπικού χώρου του άλλου και τέλος 5) τη στήριξη και την εκτίμηση των επιλογών και των απόψεων του άλλου, ακόμα και αν είναι διαφορετικές από τις δικές μας.

Χαρακτηριστικά μιας αλληλοεξαρτώμενης σχέσης

1. Χρησιμοποιείτε τη σχέση για να γεμίσετε κάποιο κενό

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/simadia-martyroun-exete-alliloexartomeni-sxesi/

Advertisment

Παρόμοιο με τον εθισμό στα ναρκωτικά, ο εθισμός στον έρωτα χρησιμοποιεί την αγάπη για να εκκρίνει ντοπαμίνη για ευχαρίστηση και ενδορφίνες για το μούδιασμα του πόνου. Αν και αυτά μπορεί να είναι τα οφέλη μιας υγιούς, ισορροπημένης σχέσης, όταν τα χρειαζόμαστε απεγνωσμένα απλά για να νιώσουμε καλά με τον εαυτό μας και για να αντιμετωπίσουμε τη ζωή, τότε αποτελεί σημάδι για το ότι έχουμε περάσει το κατώφλι του προβληματικού.

2. Θυσιάζετε μέρη του εαυτού σας για να ικανοποιήσετε τον/την σύντροφό σας

Μια υγιής σχέση βελτιώνει και ενισχύει το άτομο που είστε και όχι το αντίθετο. Αν βρεθείτε σε κατάσταση να καταπιέζετε μέρος της ταυτότητάς σας, μόνο κακό προκαλείτε, στον εαυτό σας και τελικά στη σχέση σας. Πολύ συχνά, τα μέρη μιας αλληλοεξαρτώμενης σχέσης προσδοκούν αμοιβαιότητα στις θυσίες τους, τελικά δεν την λαμβάνουν και καταλήγουν να νιώθουν πληγωμένοι, εγκαταλελειμμένοι και πικραμένοι.

Έτσι είμαι εγώ…

3. Στερείστε ορίων

Αν ξεκινάτε με μια σειρά κανόνων που θέτουν ένα ορισμένο όριο για το πόσο χρόνο περνάτε μαζί του/της και πόσο σε άλλες δραστηριότητες, αλλά σύντομα πέφτετε στην παγίδα να αθετείτε και να αγνοείτε αυτές τις δεσμεύσεις και τους κανόνες, μπορεί να δημιουργείτε με αυτό τον τρόπο τη βάση για την ανάπτυξη μιας αλληλοεξαρτώμενης σχέσης. Το κλειδί είναι η διατήρηση της ισορροπίας καθ’ όλη τη διάρκεια.

4. Δυσκολεύεστε ή φοβάστε να εκφράσετε αυτό που σκέφτεστε

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/simadia-martyroun-exete-alliloexartomeni-sxesi/

Αν νιώθετε άβολα να πείτε τι έχετε στο μυαλό σας, επειδή φοβάστε ότι θα κριθείτε ή ίσως ανησυχείτε ότι αυτό που θα πείτε δεν θα είναι αυτό που θέλει να ακούσει ο/η σύντροφος σας, στην πραγματικότητα στερείτε από τον εαυτό σας την ευκαιρία να έχετε μια ανοιχτή, ειλικρινή σχέση. Η απροθυμία για ειλικρίνεια μπορεί μόνο να σας γυρίσει μπούμερανγκ και να σας κάνει αργά ή γρήγορα να αμφισβητήσετε το επίπεδο ειλικρίνειας και του/της συντρόφου.

5. Γίνεστε εμμονικοί στην προσπάθειά σας να ελέγξετε τη σχέση και το αποτέλεσμά της

Μια υγιής σχέση σημαίνει μια σχέση που δουλεύεται συνεχώς και από τις δύο πλευρές. Μέρος αυτού περιλαμβάνει την αποδοχή του γεγονότος ότι ίσως να μην γνωρίζετε ακριβώς το πώς θα εξελιχθεί, οι σχέσεις είναι απρόβλεπτες αλλά αυτό το μυστήριο ταξίδι είναι κάτι που πρέπει να κάνετε μαζί και να το απολαύσετε και οι δύο εξίσου.

6. Βιώνετε έντονο φόβο ότι θα χάσετε αυτή τη σχέση

Αν έχετε κάτι καλό στη ζωή σας, είναι λογικό να θέλετε να το κρατήσετε. Αλλά ορισμένες φορές, χρειάζεται να κάνετε ένα βήμα πίσω από τη σχέση σας και να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι όλα θα πάνε καλά για εσάς, ασχέτως του τι πρόκειται να συμβεί, ασχέτως του αν το άτομο αυτό βρίσκεται στη ζωή σας ή όχι. Οι αεροσυνοδοί μας μαθαίνουν να βάζουμε τη μάσκα οξυγόνου πρώτα εμείς στον εαυτό μας και ύστερα να βοηθήσουμε και τους άλλους να τη βάλουν. Είναι σημαντικό λοιπόν να αντιληφθείτε ότι ο/η σύντροφος σας δεν αποτελεί την ίδια τη μάσκα οξυγόνου σας, ούτε και είναι η μόνη ελπίδα για να αναπνεύσετε.

Η αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων μιας αλληλοεξαρτώμενης σχέσης αποτελεί τη μισή μάχη. Στο τέλος της ημέρας, οι πιο υγιείς σχέσεις μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε ασφάλεια, άνεση και ελευθερία. Όταν εσείς και ο/η σύντροφος σας επιτρέψετε ο ένας στον άλλο να ξεδιπλώσετε σε όλες τις εκφάνσεις σας την ατομικότητα σας, τότε θα αναδυθεί ταυτόχρονα και ο αμοιβαίος σεβασμός και η στήριξη. Και αυτή είναι η πραγματική αγάπη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση