, , , , , ,

8 υπερτροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος

Το ήπαρ αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματός μας και επηρεάζεται πολύ από τον τρόπο ζωής μας, τη διατροφή, τα φάρμακα

8 υπερτροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος

Το ήπαρ αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματός μας και επηρεάζεται πολύ από τον τρόπο ζωής μας, τη διατροφή, τα φάρμακα που λαμβάνουμε και από το αλκοόλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το ήπαρ συνεισφέρει σε πάνω από 500 λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως στην αποτοξίνωση του σώματος, στην αποθήκευση βιταμινών και σιδήρου, στην παραγωγή χολής και σε πολλά άλλα.

Τα καλά νέα είναι πως αφού γνωρίζουμε τους παράγοντες επίδρασής του, μπορούμε να βελτιώσουμε και διατηρήσουμε την υγεία του, αν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Για να καταφέρουμε να αποτοξινώσουμε και να καθαρίσουμε το ήπαρ, το πρώτο βήμα είναι να μειώσουμε την έκθεση στα επεξεργασμένα σάκχαρα, στον καπνό, στο αλκοόλ και στον πολύ καφέ. Στην συνέχεια, μπορούμε να στραφούμε στην κατανάλωση ορισμένων τροφών ιδιαίτερα φιλικών προς το ήπαρ.

Advertisment

8 υπερτροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος

Μήλα

Μεγάλες ποσότητες πηκτίνης και άλλων χημικών ουσιών απαραίτητων για τον καθαρισμό και απελευθέρωση της πεπτική οδού. Τα μήλα διευκολύνουν το ήπαρ να διαχειριστεί τις τοξίνες κατά τη διάρκεια της διεργασίας αποτοξίνωσης.

Γκρέιπφρουτ

Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, το γκρέιπφρουτ αποτοξινώνει το ήπαρ και ενισχύει την διαδικασία καθαρισμού.

Παντζάρια και καρότα

Τα καρότα περιέχουν την ουσία γλουταθειόνη, μια πρωτεΐνη που αποτοξινώνει το ήπαρ. Και τα δύο λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικά φλαβονοειδή και σε βήτα καροτίνη, δύο συστατικά που βελτιώνουν τη γενικότερη λειτουργία του ήπατος.

Advertisment

Καρύδια

Άλλη μία καλή πηγή γλουταθειόνης. Εκτός από αυτή την ουσία όμως τα καρύδια περιέχουν ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα και το αμινοξύ αργινίνη, η οποία στηρίζει τις φυσιολογικές δράσεις αποτοξίνωσης του ήπατος, ειδικά από την αμμωνία.

Κουρκουμάς

Το αγαπημένο μπαχαρικό του ήπατος. Και είναι αγαπημένο επειδή υποβοηθά τα ένζυμα να απομακρύνουν με αποτελεσματικότητα τοξίνες και άλλες καρκινογόνες ουσίες.

Λάχανο

Τα ισοθειοκυανικά που παράγονται από το λάχανο παρέχει στο ήπαρ την αποτοξινωτική βοήθεια που χρειάζεται για να απομακρύνει τις τοξίνες.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι εφοδιασμένο με θείο, το οποίο ενεργοποιεί τα ηπατικά ένζυμα να απομακρύνουν τις περιττές τοξίνες από το σώμα μας. Το σκόρφο περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες αλισίνης και σεληνίου, δύο φυσικών συστατικών που επίσης βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά διαθέτουν υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης που απορροφούν τις περιβαλλοντικές τοξίνες, αυξάνουν την παραγωγή χολίνης και αδρανοποιούν τα βαρέα μέταλλα, τα χημικά και τα φυτοφάρμακα που επιβαρύνουν το ήπαρ.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23497020

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-717/glutathione

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση