, , , ,

Έρευνα: 4 συστατικά τροφών που μπορεί να βοηθούν στην εξουδετέρωση του κορονοϊού

Μια νέα έρευνα βοτανολόγων βιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα των ΗΠΑ υποδεικνύει ότι ορισμένα φυτοχημικά συστατικά τροφίμων και ποτών μπορούν να εμποδίσουν

Έρευνα: 4 συστατικά τροφών που μπορεί να βοηθούν στην εξουδετέρωση του κορονοϊού

Μια νέα έρευνα βοτανολόγων βιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα των ΗΠΑ υποδεικνύει ότι ορισμένα φυτοχημικά συστατικά τροφίμων και ποτών μπορούν να εμποδίσουν σημαντικά την ικανότητα πολλαπλασιασμού του SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι συστατικά από το πράσινο τσάι, από δύο είδη στρογγυλόφυλων σταφυλιών, από τη σκόνη κακάο και τη μαύρη σοκολάτα έχουν την ικανότητα να προσδένονται σε ένα συγκεκριμένο ένζυμο στον ιό και να σταματούν την αναπαραγωγή του. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες ουσίες είναι ήδη γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Advertisment

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου διεξήγαγαν εργαστηριακά πειράματα και προσομοιώσεις μέσω υπολογιστών για να εξετάσουν πώς η κύρια πρωτεάση στον κορονοϊό αντιδρά σε αυτά τα φυτικά συστατικά. Ο DeYu Xie, συγγραφέας και βασικός ερευνητής αυτού του εγχειρήματος εξηγεί: «Η Mpro (πρωτεάση) είναι απαραίτητη στον SARS-CoV-2 για να πολλαπλασιαστεί και να ¨συναρμολογηθεί¨. Αν μπορέσουμε να καταστείλουμε ή να απενεργοποιήσουμε αυτή την πρωτεάση, ο ιός θα πεθάνει».

Ο  De-Yu Xie, καθηγητής φυτολογίας και μικροβιακής βιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα προσθέτει ότι παρεμποδίζοντας την πρωτεάση, ο ιός δεν μπορεί πλέον να επιτελέσει πολλές ζωτικές γι’ αυτόν λειτουργίες, όπως η αντιγραφή και ο αυτοδιπλασιασμός των κυττάρων.

Οι προσομοιώσεις των υπολογιστικών μοντέλων ότι ήδη γνωστές και μελετημένες φυτοχημικές ουσίες των προαναφερθέντων τροφών κατάφεραν με επιτυχία να προσδεθούν σε διάφορα σημεία αυτού του ενζύμου. Μόλις, οι υποδοχές της πρωτεάσης γέμισαν με αυτές τις ουσίες, η ίδια έπαψε να είναι λειτουργική. Επίσης, συγκριτικά φάνηκε ότι η δράση των συστατικών του πράσινου τσαγιού και των σταφυλιών ήταν δύο φορές ισχυρότερη από εκείνη του κακάο και της μαύρης σοκολάτας.

Advertisment

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές σχολιάζουν: «Το πράσινο τσάι έχει 5 ελεγμένα χημικά συστατικά που προσδένονται σε διαφορετικά σημεία στις ¨τσέπες¨ της Mpro και προκαλούν την αδρανοποίησή της. Τα στρογγυλόφυλα σταφύλια επίσης περιέχουν αυτά τα κατασταλτικά χημικά στους σπόρους και στα φύλλα τους. Τα φυτά χρησιμοποιούν αυτές τις ουσίες για να προστατευθούν, οπότε δεν είναι περίεργο που τις εντοπίσουμε σε αυτά».

Πηγές:

www.tasnimnews.com/en/news/2020/12/01/2401461/study-finds-certain-foods-can-kill-coronavirus

ygeiamou.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν
Πόσο εύκολα χάνουμε κιλά τρώγοντας μόνο πρωτεΐνες | Τι αλλάζει στο μικροβίωμα
5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση