Οδηγίες για τη διατήρηση της βιταμίνης C στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία τους

Οδηγίες για τη διατήρηση της βιταμίνης C Η βιταμίνη C είναι απο τις ΛΙΓΟΤΕΡΟ σταθερές βιταμίνες κατά την επεξεργασία των φρούτων και λαχανικών μας,

Οδηγίες για τη διατήρηση της βιταμίνης C στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία τους

Οδηγίες για τη διατήρηση της βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι απο τις ΛΙΓΟΤΕΡΟ σταθερές βιταμίνες κατά την επεξεργασία των φρούτων και λαχανικών μας, καθώς μπορεί να οξειδωθεί άμεσα απο το ατμοσφαιρικό οξυγόνο, ενώ επίσης διαλύεται πολύ εύκολα στο νερό με το οποίο είτε πλένουμε, είτε μαγειρεύουμε τα λαχανικά!

– Προτιμούμε να καταναλώνουμε άμεσα τα φρούτα και λαχανικά που αγοράζουμε. Σε άλλη περίπτωση διατηρούμε τα τρόφιμά μας σε ψυχρό και υγρό περιβάλλον (ψυγείο ή αποθήκη).

– Προσπαθούμε να μην κόβουμε πολύ τα λαχανικά ή φρούτα μας καθώς η βιταμίνη C οξειδώνεται πιο γρήγορα έτσι

– Μην πλένουμε για πολύ ώρα και ιδιαίτερα σε ζεστό νερό, καθώς ως υδατοδιαλυτή η βιταμίνη θα περάσει εύκολα στο νερό πλύσης

– Να μην χρησιμοποιούμε χάλκινα σκεύη για αποθήκευση τροφίμων. Τα υπολείμματα χαλκού αποτελούν καταλύτες οξείδωσης της βιταμίνης αυτής.

– Η βιταμίνη C είναι ανθεκτική σε όξινο περιβάλλον. Το λεμόνι ή ξύδι που προσθέτουμε στη σαλάτα βοηθά μερικώς στη διατήρηση της σταθερότητας της βιταμίνης.

– Πολλές έρευνες συνοψίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας των λαχανικών είναι το μαγείρεμα στον ατμό, καθώς έτσι παρουσιαζονται οι μικρότερες απώλειες σε θρεπτικά συστατικά. Ο χρόνος θα πρέπει να είναι πάντα λιγότερος απο 10 λεπτά και τα λαχανικά δε πρέπει να έρχονται σε επαφή με το νερό που βράζει.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα