, , ,

Όταν η λογική συγκρούεται με το συναίσθημα: Η σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης

Η καθημερινή πρόκληση να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα συναισθήματά μας είναι κρίσιμη για την ανθρώπινη φύση επειδή οι εγκέφαλοί μας είναι προγραμματισμένοι να δίνουν προτεραιότητα

Όταν η λογική συγκρούεται με το συναίσθημα: Η σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης

Η καθημερινή πρόκληση να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα συναισθήματά μας είναι κρίσιμη για την ανθρώπινη φύση επειδή οι εγκέφαλοί μας είναι προγραμματισμένοι να δίνουν προτεραιότητα στα συναισθήματα. Αυτό λειτουργεί ως εξής: όλα όσα βλέπετε, μυρίζετε, ακούτε, γεύεστε και αγγίζετε ταξιδεύουν μέσα από το σώμα σας με τη μορφή ηλεκτρικών σημάτων.

Τα σήματα αυτά περνούν από κύτταρο σε κύτταρο μέχρι που φτάνουν στον τελικό προορισμό τους, τον εγκέφαλό σας. Εισχωρούν στον εγκέφαλό σας στη βάση κοντά στον νωτιαίο μυελό, αλλά πρέπει να ταξιδέψουν ως τον μετωπιαίο λοβό σας (πίσω από το μέτωπό σας) προτού φτάσουν στο μέρος όπου λαμβάνει χώρα η λογική σκέψη. Το πρόβλημα είναι ότι στον δρόμο περνούν μέσα από το μεταιχμιακό σας σύστημα – το σημείο όπου παράγονται τα συναισθήματα. Αυτή η διαδρομή εξασφαλίζει ότι αντιλαμβάνεστε τις καταστάσεις συναισθηματικά πριν μπορέσει να αναλάβει δράση η λογική σας.

Advertisment

Η λογική περιοχή του εγκεφάλου σας (το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου σας) δεν μπορεί να σταματήσει το συναίσθημα που «αισθάνεται» το μεταιχμιακό σας σύστημα, αλλά οι δύο περιοχές επηρεάζουν η μία την άλλη και διατηρούν συνεχή επικοινωνία. Η επικοινωνία ανάμεσα στους συναισθηματικούς και στους λογικούς «εγκεφάλους» σας είναι η σωματική πηγή της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά η συναισθηματική νοημοσύνη, χρησίμευσε ως ο ελλείπων κρίκος σε ένα περίεργο εύρημα: Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα νοημοσύνης (IQ) έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα άτομα με μέτριο IQ μόνο στο 20 τοις εκατό των περιπτώσεων, ενώ τα άτομα με μέτριο IQ έχουν καλύτερες επιδόσεις από εκείνα με υψηλά IQ στο 70 τοις εκατό των περιπτώσεων.

Η ανωμαλία αυτή έθεσε σε σοβαρή αμφισβήτηση αυτό που πολύς κόσμος πάντα υπέθετε ότι ότι ήταν η πηγή της επιτυχίας – το IQ. Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι, πέρα από το IQ ενός ατόμου, θα έπρεπε να υπάρχει κάποια άλλη μεταβλητή που εξηγούσε την επιτυχία⋅ χρόνια έρευνας και αμέτρητες μελέτες έδειξαν ότι ο κρίσιμος παράγων είναι η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ).

Advertisment

Ένα εξώφυλλο του περιοδικό Time και πολλές ώρες τηλεοπτικής κάλυψης έκαναν γνωστό το EQ σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι, από τη στιγμή που το πρωτοάκουσαν, θέλησαν να μάθουν περισσότερα. Ήθελαν να μάθουν αν το είχαν εκείνοι.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Travis Bradberry και Jean Greaves με τίτλο «Συναισθηματική νοημοσύνη 2.0» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θρίλερ, δράση ή κωμωδία; Τι δείχνει το αγαπημένο μας είδος ταινιών για το πως λειτουργεί ο εγκέφαλος
Γιατί ορισμένα είδη μουσικής κάνουν τον εγκέφαλό μας να τραγουδάει ενώ άλλα όχι;
Αυτισμός: 7 συμπεριφορές που αποκαλύπτουν ότι μπορεί να έχουμε τη διαταραχή
energitiki-akroasi

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση