, , , , , ,

6 τροφές που ενισχύουν την αντιγήρανση, την λαμπερή επιδερμίδα και την λειτουργία του εγκεφάλου

Γνωρίζατε ότι κάποια τρόφιμα είναι κυριολεκτικά μια "πηγή νεότητας";

6 τροφές που βοηθούν ενισχύουν την αντιγήρανση, την λαμπερή επιδερμίδα και την λειτουργία του εγκεφάλου

Σίγουρα έχουμε ακούσει για τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά γνωρίζατε ότι κάποια τρόφιμα είναι κυριολεκτικά μια “πηγή νεότητας”; Από χλωροφυλλούχα λαχανικά ως και ποικιλίες οσπρίων και ποιοτικά έλαια, είναι εύκολο να εντάξετε θρεπτικά συστατικά στην καθημερινή σας διατροφή που θα σας χαρίσουν ενυδατωμένο δέρμα και αύξηση της γνωστικής ευελιξίας.

Ξηροί καρποί και σπόροι: Η μαγεία στο πιάτο σας

Οι ξηροί καρποί είναι τροφές-δύναμη! Περιέχουν πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, και ζωτικά μέταλλα που συμβάλλουν στη μάχη κατά της γήρανσης. Για παράδειγμα, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, που όχι μόνο προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή βλάβη αλλά το κρατά ενυδατωμένο και νεανικό.

Advertisment

Όσο για τα καρύδια; Περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βελτιώνουν την επιδερμίδα σας, ενώ τα καρύδια της Βραζιλίας προσφέρουν το σελήνιο, γνωστό για την ενίσχυση της ελαστικότητας του δέρματος. Σε γενικές γραμμές, οι ξηροί καρποί είναι ένα must-have για τη διατροφή σας, αφού προλαμβάνουν τη γνωστική παρακμή και την απώλεια μυικής μάζας που συνοδεύει τη γήρανση.

Όσπρια

Η κατηγορία τροφίμων που αξίζει οπωσδήποτε την προσοχή μας είναι τα όσπρια. Είναι φορτωμένα με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και υδατάνθρακες, ενώ παρέχουν και βιταμίνη Β. Όλα αυτά συντελούν στην βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Επίσης, περιέχουν ανθοκυανίνες και ισοφλαβόνες, που αντιμετωπίζουν την πρόωρη γήρανση από UV ακτινοβολία και φλεγμονές.

Οι φακές και τα ρεβίθια ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου, ζωτικού για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα, ενώ τα μαύρα φασόλια είναι αχτύπητα σε αντιοξειδωτικά, προφυλάσσοντας τα κύτταρα.

Advertisment

Φυτικά Έλαια

Το ελαιόλαδο είναι ο σύμμαχος της ενυδάτωσης για το δέρμα σας, αυξάνοντας την ελαστικότητά του και αποφεύγοντας τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κάνουν έναν εξαιρετικό σύμμαχο κατά των ελεύθερων ρίζων που γερνούν το δέρμα.

Το ελαιόλαδο είναι ισχυρό στην αντιμετώπιση και αναγέννηση των κυτταρικών βλαβών που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες, εκείνες τις ασταθείς ενώσεις που μπορούν να δημιουργήσουν χάος στα κύτταρα.

Το λάδι καρύδας είναι αποτελεσματικό για την πρόληψη των ηλικιακών κηλίδων, ενώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει στοιχεία που προωθούν την ενυδάτωση. Και το ελαιόλαδο και το έλαιο αβοκάντο παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου για άνοια και Αλτσχάιμερ.

Λαχανικά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα λαχανικά είναι ζωτικά για μια υγιεινή διατροφή. Έχουν όλα τα καλά – βιταμίνες Α και C, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα. Σκούρα πράσινα όπως το σπανάκι είναι ένα superfood με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που ενισχύουν την ευφυΐα και προστατεύουν το δέρμα. Επιπλέον, το μπρόκολο και οι γλυκοπατάτες προωθούν την ελαστικότητα και την ανανέωση της επιδερμίδας.

Φρούτα

Από τα βατόμουρα μέχρι την παπάγια, τα φρούτα προσφέρουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που κάνουν θαύματα για το δέρμα και τη γνωστική λειτουργία. Οι ανθοκυανίνες στα βατόμουρα, για παράδειγμα, προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες του περιβάλλοντος. Η παπάγια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης.

Ζυμωμένα Τρόφιμα

Τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως κεφίρ, γιαούρτι, και κομπούτσα, είναι τροφές με μικροβιακές ιδιότητες που βελτιώνουν την υγεία. Έχουν θετική επίδραση σε διάφορες πτυχές της υγείας, όπως την αντιγήρανση και την αντιαλλεργική δράση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση